Video: ”Hyr en utlänning i Kina”

New York Times publicerade under gårdagen en ganska rolig video på drygt sju minuter om fenomenet att hyra en utlänning för att bättra på ryktet eller värdet av exempelvis ett bostadsområde.

Videon handlar nämligen främst om en fastighetsagent som hyr in utlänningar i Chongqing för att göra nya bostäder lukrativa. De inhyrda utlänningarna får betalt för att, ja, bara stå där.

Ibland kan det dock även handla om framträdanden som att sjunga, spela ett instrument eller gå som modell på catwalken. Inga tidigare erfarenheter krävs – det räcker att du har ett vitt ansikte.

Själv har jag såväl hört som varit med om liknande uppdrag. Här i Peking verkar dessa dock ha blivit färre med tiden. Utlänningar är inte längre lika exotiska i huvudstaden, och kanske inte heller lika omtyckta som tidigare.

Men annat verkar det vara i Kinas västra delar, som New York Times också skriver:

In provincial West China, I filmed specialty firms that collect groups of foreigners whom they rent out to attend events. Clients can select from a menu of skin colors and nationalities; whites are the most desirable and expensive. The most frequent customers are real estate companies. They believe that filling their remote buildings with foreign faces, even for a day, suggests that the area is “international,” a buzzword in provincial areas that often translates to “buy.”

The operation usually works by recruiting a few of the thousands of ordinary expatriates in China, and paying them to play whatever role the client feels will best convey its building’s desirability. Musicians and models — often amateurs billed as “famous” — are the most popular personas.