Sju års fängelse för kinesisk journalist som ”spridit statshemligheter”

Under helgen dömdes journalisten Gao Yu till sju års fängelse för att ha ”spridit statshemligheter”.

Brottet tros främst bestå i att Gao 2013 försåg media i Hongkong med ett dokument som ger riktlinjer till partitjänstemän angående vilka ämnen som de inte ska tillåta debatt och allmän diskussion om.

Gao Yu är 71 år gammal och satt i fängelse under sex år på 1990-talet för samma brott.

Enligt hennes advokat blev Gao denna gång intervjuad under två månaders tid, ofta i över tio timmar om dagen. Hon ”erkände” till slut sitt brott efter att myndigheterna hotat med att även arrestera hennes son.

Erkännandet kablades sedan ut på statliga tv-kanalen CCTV och användes som grund för den hårda domen. I inslaget har Gao blåmärken vilket tyder på misshandel under förhören, som hennes advokat också påpekar i en intervju med fransk radio.

Gao Yu har också själv sagt att ”erkännandet” avtvingades under enorm press, och har efteråt officiellt vidhållit sin oskuld. Hon visste heller inte att erkännandet visades för hela Kina via den statliga tv-kanalen.

Även om fallet – som vanligt – i stort sett ignorerats av svensk media, så har det väckt stor uppståndelse internationellt. Framför allt i Tyskland, eftersom Gao Yu tidigare arbetat för Deutsche Welle.

Den tyska tv-kanalen deklarerar i ett pressmeddelande att man nu avbryter förhandlingarna om samarbete med CCTV:

In Beijing, the DW Director General had repeatedly and also personally called for a fair trial that complied with the principles of the rule of law. The German government and DW had also used political and diplomatic channels to advocate on Gao Yu’s behalf.

Limbourg announced that, in reaction to the harsh sentencing of Gao Yu, DW will suspend its negotiations with the Chinese state broadcaster CCTV on proposed technical cooperation in the area of art and culture.

AFP har också gjort grafik över dussintalet kinesiska kända dissidenter som nu sitter i fängelse, tvingats till landsflykt eller på annat vis fått sin frihet begränsad. Se nedan hur Gao Yu porträtteras vid sidan av bland annat konstnären Ai Weiwei och nobelpristagaren Liu Xiaobo.

afp dissidents

I statlig kinesisk media är tonen tuff och kompromisslös. Engelska upplagan av Global Times skrev efter domen:

Some in the West have repeatedly attacked China on the issues of human rights and freedom of speech. It is clear that China and the West will not see eye to eye on this in the near future. These accusations are in danger of descending into farce, and have little impact on Chinese people except to create resentment.

A few Chinese citizens would like to rely on Western forces. They falsely believe the Western support may exempt them from taking responsibility for crimes they have committed. Such thoughts are naïve, and, in a country whose authorities are pushing rule of law, increasingly dangerous.

A lesson for Gao: The West is not something to be relied upon. Chinese citizens have to follow China’s laws. When it comes to national interests, people should not be fooled by the so-called universal values.