Publicerat: ”Kinas nya världsbank”

14 april, 2015

InBeijing har av flera anledningar inte uppdaterats på ett tag. Just nu är jag på kombinerad reportageresa och semester i Taipei; innan jag lämnade Peking gick mycket tid åt till sjukhusbesök i och med ett sjukfall i min flickväns familj.

Dessutom har blev jag förra veckan kontaktad av en fotograf som efterlyste ersättning för att jag använde en av hans bilder som thumbnail till ett inlägg jag skrev då en kinesisk författare tidigare i år tilldelades Olof Palmes pris.

Har just nu en konversation med fotografen i fråga. Kanske kommer det leda till att jag måste sluta skriva eller ändra formen på InBeijing. Kommer berätta mer om det vid ett senare tillfälle då ärendet är avslutat.

Tills dess bifogar jag här nedan en artikel av mig i veckans nummer av Fokus. Den handlar om Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB); en ”ny världsbank” som Kina grundade i fjol efter långvarigt missnöje med sitt begränsade inflytande i institutioner som Asian Development Bank och Världsbanken.

Kina står för merparten av kapitalet i AIIB, som kommer ha sitt kontor i Peking och ledas av en kinesisk tjänsteman.

USA var tidigt ute och kritiserade banken samt avrådde sina allierade från att söka medlemskap. Icke desto mindre ansökte 46 länder innan deadline 31 mars, däribland Sverige.

Läs hela artikeln här nedan, i större version via Scribd eller på Fokus hemsida.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.