Publicerat: Daily life of a Swedish diplomat i North Korea

Av olika anledningar skriver jag sällan artiklar på engelska, men föregående helg publicerades min första text för NK News, en nyhetssida med särskilt fokus på Nordkorea.

Jag är nämligen övertygad om att Nordkorea inom en snar framtid kommer bli värt att uppmärksamma ytterligare, eftersom nära förestående förändringar i landets politiska system kommer få konsekvenser för hela regionen.

Genom att börja skriva för NK News vill jag lära känna Nordkorea bättre och samtidigt stifta kontakter bland de skribenter som i dag har mest kunskap om den isolerade diktaturen.

Min första artikel för NK News – som redan delats ett par hundra gånger på sociala medier – är baserad på en intervju som Sveriges radio för ett tag sedan gjorde med August Borg, som arbetar vid Sveriges ambassad i huvudstaden Pyongyang.

I artikeln återges det dagliga livet som diplomat i Nordkorea vilket August beskriver vara fullt av frustration och ensamhet – men även givetvis med en känsla av att vara privilegierad för att ens få möjlighet att vistas i ett av världens mest slutna länder:

Borg, who serves as second secretary under ambassador Torkel Stiernlöf, is also accustomed to carrying a flashlight wherever he goes – especially as he frequently experiences power blackouts in his own home. And when there is electricity it is of “very bad quality,” about “130-watt,” which makes it “impossible to use a computer, a TV or even a couple of loudspeakers.” The light bulbs are dim, and “it takes about two hours to get the oven going on 200 degrees, and about one hour to boil a kettle of hot water.”

(…)

“It’s fascinating to go by car and see the traffic police direct the sparse number of cars, and to see residential houses lined with slogans about the leaders or the importance of making fish plantations more productive,” Borg said.

He also had a chance to see Kim Jong Un, standing just 30 meters away from him during last year’s memorial service for the death of Kim Jong Il. Borg estimated about 30,000 soldiers assembled in front of Kim’s mausoleum, which features a podium where the highest leadership was lined up. Borg was just in front of that podium.