Publicerat: Taiwans ökade misstro mot Kina

I det aktuella numret av magasinet Axess finns en artikel av mig angående Taiwans komplicerade relation till Kina.

Befolkningens missnöje mot den nuvarande regeringens närmanden till Kina kunde ses i mellanårsvalet som jag skrev om här på InBeijing i december.

Det sittande partiet Kuomintang lyckades blott vinna 6 av 22 platser, jämfört med 15 platser i samma val fyra år tidigare. Det Kina-kritiska partiet Democratic Progressive Party tog istället storslam, och mycket tyder på att de kommer vinna också presidentvalet om två år.

Detta följer på Taiwans så kallade ”solrosrörelse” som startade för ett år sedan – protester som påminner om Occupy Central i Hongkong men som var ännu mer extrema i sin natur. De taiwanesiska demonstranterna ockuperade såväl kongress- som regeringsbyggnad och höll dessa i tre veckor innan polisen lyckades köra bort dem med våld.

Att Taiwan har en ännu tuffare inställning till Kinas inflytande syns också tydligt i de opinionsundersökningar som jag citerar i artikeln för Axess:

Två gånger om året genomför Chinese University of Hong Kong en undersökning om invånarnas upplevda identitet. I oktober ifjol klassificerade sig 8,9 procent av de svarande som ”kines”, vilket är den lägsta siffran någonsin och kan jämföras med 32,1 procent vid överlämningen till Kina 1997. Vidare ansåg sig 26,8 procent vara ”hongkonges”, vilket är den högsta andelen sedan 1998. En majoritet ser sig fortfarande som en mix mellan de två kategorierna.

Även National Chengchi University företar sig varje sommar en liknande undersökning. Ifjol såg sig 60,4 procent av de svarande som ”taiwanes”. Det är den högsta andelen någonsin, och kan jämföras med under 50 procent då Ma Ying-jeou blev president 2008. Bara 32,7 procent ansåg sig vara ”taiwanes och kines”, den lägsta noteringen någonsin.

Alla som är det minsta intresserade av Kina bör lära sig grunderna i relationen till Taiwan. Det kommer bli en av de viktigaste kinesiska utrikespolitiska frågorna under de kommande åren, och är tillika det största hindret för bättre relationer mellan Kina och USA.

Min artikel ger en bra grund, och kan läsas gratis via Axess hemsida.