Publicerat: Luften är inte fri

27 mars, 2015

Stefan Löfven landade i förmiddags lokal tid i Peking och började dagen med ett besök på den svenska ambassaden.

Jag har tidigare här skrivit utförligt om Löfvens svåra balansgång inför denna resa, gällande prat om mänskliga rättigheter kontra att slå vakt om svensk handel och affärsintressen.

Väl på ambassaden fick han i dag återigen frågan av flera journalister huruvida Kina är en diktatur, och svarade återigen att han inte vill ”sätta etiketter” på olika länder.

Givetvis vet även Löfven att Kina är en diktatur. Det ses inte bara genom avsaknaden av opposition och fria val, utan också genom informationskontroll.

Med anledning av statsbesöket skrev jag en artikel för veckans nummer av Fokus, som ger ett exempel på just denna kontroll.

Det handlar om dokumentärfilmen ”Under the Dome”, där den kinesiska journalisten Chai Jing tar upp anledningarna till och farorna med Kinas ökända luftföroreningar.

På bara ett par dagar sågs filmen av över 200 miljoner kineser, och blev ett hett samtalsämne på sociala medier. Myndigheterna gick från att berömma dokumentären, till att förbjuda diskussion om den och slutligen ta bort hela filmen från Kinas intranät internet.

Läs artikeln här nedan, i större version via Scribd eller gratis på Fokus hemsida.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.