Utdrag ur ”Mitt Peking”: Jingshanparken

Min nya bok ”Mitt Peking” har nu börjat säljas i handeln och på internet. I dag ger jag er läsare ett sista utdrag ur boken, och ni har fortfarande en dag kvar att vara med i utlottningen av ett signerat exemplar genom att gilla den på Facebook (dragning alltså i morgon, 15 mars).

Boken innehåller cirka 200 tips på sevärdheter, shopping, mat, dryck och mycket annat som hjälper Pekingresenären på traven i denna fantastiska stad. Dagens utdrag är från en tusen år gammal park vars kulle fortfarande utgör den högsta punkten i centrala Peking, och likaledes den bästa utsikten över Förbjudna staden.

jingshan-1 copyUtsikt norrut från Jingshanparkens högsta kulle, mot Trumtornet. I bakgrunden syns byggnader vid den olympiska parken.

Jingshanparken (景山公园)

Denna park har funnits i nästan 1 000 år och är belägen precis norr om Förbjudna staden. Men det var först i början av 1400-talet som kejsaren Yongle byggde den 45 meter höga kulle i parkens mitt som i dag är Jingshans stora behållning. Kullen erbjuder Pekings kanske bästa utsikt över Förbjudna stadens mäktigt böljande gula tak.

Kullen i sig byggdes av den jord som blev över då vallgravar drogs runt Förbjudna staden, och var tänkt att skydda palatset från den ”negativa energi” som enligt feng shui kommer från norr. Som ett bevis på den nyetablerade Ming- dynastins makt, begravdes samtidigt Kublai khans gamla tron under Jingshans väldiga kullar. Detta till trots tvingades den sista Mingkejsaren att hänga sig här i parkens trädgårdar 1644, då två invasionsstyrkor närmade sig huvudstaden från olika håll.

1928 öppnades Jingshan för första gången – tillsammans med Förbjudna staden – för allmänheten. Under Kulturrevolutionen stängdes den dock för att användas som privat ridmark för Mao Zedongs giriga hustru Jiang Qing. I dag välkomnar Jingshan återigen allmänheten och Yongles höga kulle är ett måste under klara dagar, då man härifrån kan se långt åt alla väderstreck. Liksom vid Pekings museum är inträdet till stadens parker i regel subventionerat. Det kostar motsvarande två kronor att besöka Jingshan.

Jingshanparken (景山公园)
Norr om Förbjudna staden (故宫北边)

forbjudna-staden-2 copyFörbjudna staden sedd från toppen av Jingshanparken.

jingshan-2 copyTempel i förgrunden, affärsdistriktet i bakgrunden.