Utdrag ur ”Mitt Peking”: Panjiayuan antikmarknad

Min nya bok ”Mitt Peking” har nu börjat säljas i handeln och på internet. Detta tänker jag fira med att ge InBeijings läsare tio stycken utdrag ur boken; komplett med text och adress plus ett par extra bilder.

Boken innehåller cirka 200 tips på sevärdheter, shopping, mat, dryck och mycket annat som hjälper Pekingresenären på traven i denna fantastiska stad. Det går även vinna ett exemplar av boken genom att gilla den på Facebook (dragning 15 mars).

Nedanstående utdrag är det sjunde av tio, och handlar om världens största antikmarknad som ligger i södra Peking och är utmärkt för att shoppa allt från dyra originalfotografier till billiga presenter.

panjiayuan-5 copyDiverse äkta eller oäkta artefakter till salu från en filt på marken vid Panjiayuuan antikmarknad.

Panjiayuan antikmarknad (潘家园旧货市场)

Världens största antikmarknad med över 3 000 butiker och försäljare på fem hektar. En stor del antikviteter runtom i Kina hittar hit innan de köps upp av inhemska samlare eller utländska butiker. Förutom smycken och möbler finns vaser, tyger, fotografier, böcker och allt som går att tänka sig – till och med buddistiska statyer som är många gånger större än en människa.

Det går att hitta riktigt billiga och fina prydnadssaker utan egentligt antikvärde vid de stånd som säljer sina varor direkt på marken utan att ha hyrt någon butikslokal. I de småbutiker som finns runtom på området säljs produkter av högre kvalitet och pris. Det är ett måste att åka hit på helgen, då marknaden öppnar redan 04:30 i stället för 08:30 som på vardagarna.

Under helger är dessutom den östra delen av marknaden öppen, där det säljs mest gods i priskategorin ”mellan”. I de trånga korridorerna av denna östra del, som delvis är täckt av tak, går det även att hitta målningar och stenar som är lätta att ta med hem. Det här är tveklöst det bästa stället i hela Peking att handla presenter på.

Denna jättemarknad etablerades först i början på 2000-talet men drar redan en bra bit över 50 000 besökare om hel- gerna. På grund av den uppmärksamhet som marknaden fått finns det mängder av försäljare även på gatorna utanför själva marknaden, och de säljer sina varor ännu billigare. Glöm inte att pruta!

Panjiayuan antikmarknad (潘家园旧货市场)
Väster om Panjiayuan Bridge (潘家园桥西侧)
Tunnelbana: Panjiayuan (linje 10)

panjiayuan-7 copyAffischer med Mao Zedong och allehanda kommunistiska motiv.

panjiayuan-2 copyFotobutik där jag sist själv köpte två originalprints från 1930-talet för en dryg femhundring styck.

panjiayuan-1 copyFörsäljare tar en vilostund mellan sina statyer av varierande motiv och storlek.