Utdrag ur ”Mitt Peking”: Sake Manzo

Min nya bok ”Mitt Peking” börjar säljas 9 mars i såväl handeln som på internet. Detta tänker jag fira med att ge InBeijings läsare tio stycken utdrag ur boken; komplett med text och adress plus ett par extra bilder.

Boken innehåller cirka 200 tips på sevärdheter, shopping, mat, dryck och mycket annat som hjälper Pekingresenären på traven i denna fantastiska stad. Det går även vinna ett exemplar av boken genom att gilla den på Facebook (dragning 15 mars).

Nedanstående utdrag är det femte av tio, och handlar om en av stadens absolut bästa japanska restauranger.

happi-sake-1 copySakeflaskor på kylning vid Happi Sake, som nyligen öppnats av Sake Manzos ägare.

Sake Manzo (慢走日本烧灼餐厅)

Denna japanska restaurang har funnits i över tio år, men tvingades 2011 flytta till nya lokaler. I och med flytten passade man på att utöka såväl restaurangens storlek som menyn och blev på köpet ett av de bästa alternativen till en genuin och prisvärd japansk matupplevelse i Peking.

Varje dag flygs lax, tonfisk och svärdfisk in från Japan. I köket görs egen tofu varje morgon. Den grillade ålen är en annan bästsäljare som antingen serveras inbakad i en rulle av ris eller som en måltid på toppen av en skål ris och grönsaker.

Vidare har Sake Manzo i enighet med sitt namn ett av Pekings bästa utbud av sake, som säljs antingen i hela flaskor eller mindre tillbringare. Ägaren Taka Yamamoto – som ofta finns på plats för att prata med kunderna – är nämligen något så ovanligt som en sake-sommelier, som varit domare vid internationella drinktävlingar i London.

De nya lokalerna är också designade av den japanska arkitekten Hironori Matsubara i syfte att ta japansk sakekultur till Kina. I restaurangens huvuddel finns en rejäl izakaya (variant av bardisk) där gästerna kan sitta och beskåda hur kockarna skär upp fisk. Förutom de vanliga borden finns också ett tiotal privatrum, som har plats för mellan två och upp till ett drygt dussin gäster. De är alla omsorgsfullt inredda i japansk mi- nimalistisk stil, med sakeflaskorna som en del av interiören i varje rum.

Ägarens extrema noggrannhet med såväl mat som inredning gör det absolut värt att leta reda på Sake Manzo, som ligger lite undangömt i ett ruffigt bostadsområde. Yamamoto har nyligen också öppnat Pekings första sakebar, som heter Happi Sake och ligger på Tuanjiehu beilu 2 i närheten. Förutom otaliga sorters sake serveras där också japansk barmat av samma kvalitet som vid Sake Mango.

Sake Manzo (慢走日本烧灼餐厅)
Tuanjiehu beisitiao (团结湖北四条)
Tunnelbana: Tuanjiehu (linje 10)

sake-manzo-1 copyÄgare Yamamoto stoltserar med en riktigt fin flaska sake!

sake-manzo-6 copyFörrätter på menyn vid Sake Manzo.

happi-sake-6 copyYakitori av biff, kyckling och fläsk vid Happi Sake.