Utdrag ur ”Mitt Peking”: Mai Bar

7 mars, 2015

Min nya bok ”Mitt Peking” börjar säljas 9 mars i såväl handeln som på internet. Detta tänker jag fira med att ge InBeijings läsare tio stycken utdrag ur boken; komplett med text och adress plus ett par extra bilder.

Boken innehåller cirka 200 tips på sevärdheter, shopping, mat, dryck och mycket annat som hjälper Pekingresenären på traven i denna fantastiska stad. Det går även vinna ett exemplar av boken genom att gilla den på Facebook (dragning 15 mars).

Nedanstående utdrag är det fjärde av tio, och handlar om en av mina favoritbarer som ligger bara några hundra meter från gatan där jag själv bor.

mai-bar-3 copyDrink på Mai Bar av olika sorters alkohol, bland annat en stänk av absint.

Mai Bar (麦吧)

En lika populär som mysig drinkbar, trendigt inredd i en av Pekings gamla hutonger. Ägaren Jeff Li är en kines som tidigare jobbade på en av stadens finaste och dyraste cocktailbarer i nöjesdistriktet Sanlitun. Han tog sedan sedan steget och öppnade en egen bar, med liknande drinkar till billigare priser. Det dröjde inte länge förrän utmärkelserna började ramla in i de lokala nöjesmagasinens omröstningar, där Jeff snart överglänste sin gamla arbetsgivare med råge.

De gäster som sitter och väntar vid de levande ljusen i den smala passage som utgör barens innergård, kan säkert irriteras av att det ibland kan ta 10 minuter att få drinkarna. Men de gäster som tagit plats vid bardisken blir säkerligen minst lika imponerade av den omsorg som omger bartendern då innehållet i en mixer hälls över en perfekt rundformad isbit och sedan dekoreras med en bit färskt frukt eller ett mintblad.

Barens höga kvalité i kombination med dess ringa storlek kan göra det svårt att alls få en sittplats om kvällarna fram emot veckoslutet. Ett bra alternativ för turisten är att ta sig hit en måndag, då det är tre-för-två på alla drinkar. De innovativa skapelserna innefattar bland annat en mix mellan gin och kinesiska örter, samt en sour whisky smaksatt med frukten från hagtorn. Om den omfattande drinklistan blir för mycket, kan du be de kunniga och (oftast) engelskspråkiga bartendrarna att göra en drink efter din smak.

Eftersom baren ligger i mitten av en lång hutonggata dit taxichaufförer inte gärna kör, kan den vara svår att hitta till vilket ju också är en del av charmen. Lyckligtvis pryds ingången av en namnskylt och ett par röda kinesiska lampor.

Mai Bar (麦吧)
40 Beiluoguxiang (北锣鼓巷40号)

mai-bar-4 copyMai Bars avlånga innergård som är en behaglig med ofta trång plats att hänga på under sommarhalvåret.

mai-bar-6 copyIngången till Mai Bar är väldigt anonym. Håll utkik efter skylten!

mai-bar-5 copyBartender i färd med att hälla upp ännu en omsorgsfull drinkskapelse.

Go toTop