Intervju med svensk diplomat i Pyongyang

Sveriges radio P3 intervjuade tidigare i veckan August Borg, som är andre ambassadsekreterare vid Sveriges ambassad i Pyongyang.

Ambassaden är en av Sveriges minsta; förutom Borg är ambassadören den enda svensken där.

Intervjun äger rum i ett program som heter Verkligheten, och fokuserar mycket på Borgs vardag snarare än ambassadens verksamhet.

Det resulterar i en intressant inblick hur det är att leva som utlänning i världens mest slutna diktatur. Borg berättar att han bor i en ”diplomatbubbla” och inte har lärt känna en enda nordkorean. Detta för att vanliga medborgare inte har tillstånd att sätta foten i hans kvarter.

Det finns heller inte många andra diplomater att umgås med; under julafton satt Borg själv i sin mörka lägenhet då ambassadören var borta och hans föräldrar inte tilläts resa in i landet.

Lägenheten är mörk för att elektriciteten inte är av bästa kvalité. I den mån det över huvudtaget finns el, är den av så låg styrka att det inte går att använda dator eller tv i hemmet. Oftast finns heller inget rinnande vatten och Borg får ofta finna sig i att duscha på kontoret.

Hör hela intervjun här nedan, eller via Sveriges radio utan musikavbrott.