Intervju med svensk diplomat i Pyongyang

6 mars, 2015

Sveriges radio P3 intervjuade tidigare i veckan August Borg, som är andre ambassadsekreterare vid Sveriges ambassad i Pyongyang.

Ambassaden är en av Sveriges minsta; förutom Borg är ambassadören den enda svensken där.

Intervjun äger rum i ett program som heter Verkligheten, och fokuserar mycket på Borgs vardag snarare än ambassadens verksamhet.

Det resulterar i en intressant inblick hur det är att leva som utlänning i världens mest slutna diktatur. Borg berättar att han bor i en ”diplomatbubbla” och inte har lärt känna en enda nordkorean. Detta för att vanliga medborgare inte har tillstånd att sätta foten i hans kvarter.

Det finns heller inte många andra diplomater att umgås med; under julafton satt Borg själv i sin mörka lägenhet då ambassadören var borta och hans föräldrar inte tilläts resa in i landet.

Lägenheten är mörk för att elektriciteten inte är av bästa kvalité. I den mån det över huvudtaget finns el, är den av så låg styrka att det inte går att använda dator eller tv i hemmet. Oftast finns heller inget rinnande vatten och Borg får ofta finna sig i att duscha på kontoret.

Hör hela intervjun här nedan, eller via Sveriges radio utan musikavbrott.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.