Utdrag ur ”Mitt Peking”: Shijia Hutong Museum

Min nya bok ”Mitt Peking” börjar säljas 9 mars i såväl handeln som på internet. Detta tänker jag fira med att ge InBeijings läsare tio stycken utdrag ur boken; komplett med text och adress plus ett par extra bilder.

Boken innehåller cirka 200 tips på sevärdheter, shopping, mat, dryck och mycket annat som hjälper Pekingresenären på traven i denna fantastiska stad. Det går även vinna ett exemplar av boken genom att gilla den på Facebook (dragning 15 mars).

Nedanstående utdrag är det andra av tio, och handlar om ett nytt museum där historien om Pekings hutonger berättas. Eftersom museet är privat snarare än statligt så finns mindre budget för marknadsföring. De gånger jag varit där har det nästan varit folktomt, trots att utställningen är helt suverän.

shijia-hutongmuseum-1 copyByggmodell över dagens Shijia hutong.

Shijia Hutong Museum (史家胡同博物馆)

Detta nyöppnade hutongmuseum är Pekings första med syfte att berätta historien och kulturen kring hutongerna, det vill säga huvudstadens traditionella bostadsform. Museet ligger något undangömt på en typisk hutonggata just öster om Förbjudna staden, och har samlat in en stor uppsättning foton, dokument och information om de tidigare invånarna här – författare, diplomater och militärers livsöden blottläggs med imponerande precision.

Museet innefattar även en stor byggmodell över själva gatan och dess omgivningar. Genom filmer, fakta och modeller får vi också veta mer om hur hutongerna blev till, och den rivningsvåg som inneburit att mindre än fem procent av Pekings invånare i dag bor i dessa innergårdar. För en inblick i vardagen har man även dekorerat rum enligt hur en typisk Pekingfamiljs vardagsrum såg ut exempelvis 1950 och 1970.

I ett särskilt rum kan man lyssna på ljud som förknippas med hutongerna; allt från syrsorna i träden en sommarnatt eller försäljare som väcker gatorna till liv en tidig vintermorgon. Detta museum öppnades 2014 genom ett samarbete mellan lokala myndigheter och privata investerare; ett tecken på att även politikerna börjar inse det kulturella värdet av Pekings urgamla hutonger.

Museet är fräscht, gratis och med bra engelsk skyltning. Min absoluta favorit tillsammans med Pekings stadsplaneringsmuseum.

Shijia hutong 24 (史家胡同24号)
Tunnelbana: Dengshikou (linje 5)

shijia-hutongmuseum-2 copyEtt typiskt vardagsrum vid Pekings hutonger på 1970-talet.

shijia-hutongmuseum-3 copySkylt vid museets ingång. Till skillnad från många andra museum i Peking finns här bra skyltning och förklaringar på engelska.