Utdrag ur ”Mitt Peking”: Huguosi

2 mars, 2015

Min nya bok ”Mitt Peking” börjar säljas 9 mars i såväl handeln som på internet. Detta tänker jag fira med att ge InBeijings läsare tio stycken utdrag ur boken; komplett med text och adress plus ett par extra bilder.

Boken innehåller cirka 200 tips på sevärdheter, shopping, mat, dryck och mycket annat som hjälper Pekingresenären på traven i denna fantastiska stad. Det går även vinna ett exemplar av boken genom att gilla den på Facebook (dragning 15 mars).

Nedanstående utdrag är det första av tio, och handlar om en snackshop dit nästan inga turister eller utlänningar går. Ett spännande, lokalt alternativ ”off the beaten track”.

luguosi-2 copyMan synbart upphetsad av Huguosis ångkokta degknyten.

Huguosi (护国寺小吃)

Snackshop med en historia på över 300 år. Sålde till en början främst muslimska snacks, men integrerades snart i det lokala köket och utvecklade med tiden ett unikt utbud av över 100 olika snacks och smårätter.

Stället har en lokal prägel och det är främst “äkta” Pekingbor som äter här; alltså personer som växt upp och bott i Peking i hela sitt liv. De gånger jag går hit med vänner från Peking får jag alltid höra att “det smakar som min barndom”. Menyn innehåller visa tveksamheter, som strimlad komagsäck (爆肚) och douzhi (豆汁) – en slags sojamjölk gjord på mungbönor som smakart surt och luktar härsket ägg.

Men bland alla bakverk kan man också hitta några riktiga godbitar, som dessutom är mycket nyttigare än de söta bakelser och kakor vi är vana vid i väst. Prova de gula kakorna av ärtmjöl (豌豆黄), de snacks som den ökända änkekejsarinnan Cixi tyckte allra mest om. Andra populära bakverk är de som gjorts på sojabönor och grönt te.

Huguosi har visserligen ingen engelsk meny, men snacken ligger snyggt uppradade vid kassan vilket gör att man kan peka på de som ser mest inbjudande ut. Det går även bra att peka på andra gästers mat om man vill beställa någon som inte är synligt vid disken.

Autenticiteten och de nästan löjligt låga priserna gör att det nästan alltid är trångt och livligt på Huguosi, och vill man ha en sittplats under lunchtid gäller det att ha vassa armbågar.

Di’anmen waidajie 180 (地安门外大街180号)

luguosi-5 copySkål med ”miancha”, som är min favoriträtt vid Huguosi.

luguosi-3 copyFullsatt som vanligt.

luguosi-1 copyUtsidan av Huguosi just vid Shichahai. Runtom i Peking finns ett par dussin branscher.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.