Världens värsta människoöde

Senaste tiden har jag läst en hel del om Nordkorea – har ju nyligen rekommenderat såväl nyhetskällor som en ny bok om den slutna diktaturen.

Vill nu också uppmärksamma den värsta skildringen av ett människoöde jag någonsin läst, närmare bestämt Shin Dong-hyuks livslott.

Shin är den enda avhopparen någonsin som fötts i ett av Nordkoreas ökända arbetsläger och sedan lyckats fly till Sydkorea.

Det är ytterst få människor som alls lämnar dessa arbetsläger i livet, och som barn till två dömda föräldrar var det meningen att Shin skulle ha hållits i lägret för tvångsarbete fram till sin död.

I boken ”Escape from Camp 14” berättar Shin historier som nästan är för otäcka att förstå. Sedan barndomen har han vant sig vid stryk på daglig basis, svältdiet, se sin mor bli våldtagen och sina vänner bli ihjälslagna av uttråkade vakter.

5LkH2QXShin Dong-hyuk – född in i en värld av svält, våld och tortyr

Shin var 13 år gammal då han råkade höra hur hans mor och bror planerade en flykt från lägret. Precis som han lärt sig under år av hjärntvätt så anmälde han flyktplanerna till en av vakterna.

Efter detta blev Shin genast arresterad och torterades i jakt på mer information. Bland annat hängdes i en köttkrok som gjorde det omöjligt att streta emot, och sänktes sedan sakta ner över öppen eld.

Omedelbart efter tortyren kördes han till lägrets avrättningsplats för att tvingas se på då hans mor och bror dödades. Det skulle sedan dröja ytterligare tio år innan Shin själv flydde, tillsammans med en vän som dog av det elektriska stängsel som omger lägret.

Shins fruktansvärda vittnesmål är obehaglig läsning – men också viktig för att förstå vilka grymheter som verkligen pågår i Nordkorea.

Förutom boken så har Shins erfarenheter även blivit till film. Camp 14: Total Control Zone av tyska regissören Marc Weise bygger på intervjuer med såväl Shin själv som med avhoppade vakter från lägren som berättar hur inhumant de behandlade fångarna.

Filmen finns i sin fulla längd på Youtube: