Publicerat: Svensk miljöteknik i Kina

Under gårdagen skrev jag här på InBeijing om statsminister Stefan Löfvens önskan och ambition att samarbeta närmare med Kina vad gäller miljöteknik. I det aktuella numret av Veckans Affärer finns en artikel av mig om förutsättningarna för detta samarbete.

Där uppmärksammar jag hur många tusen miljarder kronor Kina de facto har satsat på miljön de senaste åren, samt att dussintals svenska företag redan finns på plats då satsningarna innebär affärsmöjligheter även för dem.

Sverige har ett bra rykte vad gäller miljöteknik. Kineserna är intresserade av vår teknik och därför pågår också samarbeten med flera kinesiska banker vad gäller förmånlig finansiering av svensk-kinesiska miljöprojekt.

I artikeln intervjuar jag också svenska aktörer som menar att det är viktigt att jobba närmare kineserna om man vill sälja sina produkter här. Det går helt enkelt inte att bara kopiera exempelvis Hammarby sjöstad rakt av och föra upp i Kina – lösningarna måste istället utformas efter kinesiska förhållanden.

Läs artikeln här enda eller i större version via Scribd.