Video om e-cigaretter och heroin

Tänkte börja veckan med att rekommendera några intressanta videos. Nu i helgen var min vän och granne Jonah Kessel, videojournalist för New York Times, med i Sinica Podcast och talade om sitt arbete.

Den senaste tiden har han bland annat filmat en video om e-cigaretter. Cirka 90 procent av världens e-cigg produceras i ett litet område i staden Shenzhen, och industrin är inte reglerad eller kontrollerad på något vis.

Jonah uppmärksammar att produktionen görs på ett vis att ämnen som zink och tenn ofta hamnar i cigaretterna – alltså knappast särskilt nyttigt att inhalera ens jämfört med vanlig tobak.

Ytterligare en video handlar om heroin i Burma, en industri som ökar fort och vars pengar föder flera inbördeskrig i landets norra delar.

Efter att militärjuntan förlorat delar av sin makt har det blivit lättare för separatister att tjäna pengar från dessa odlingar. Myndigheterna saknar nu kontroll i områden av landets norra delar som gränsar till Kina, och därmed leder den ökade produktionen också till ökat kinesiska missbruk.

Ni kan se videorna här nedan, och även läsa de medföljande artiklarna i New York Times angående e-cigaretter och heroinhandel. Fler videos kan se via Jonah Kessels konto på Vimeo.

Missa heller inte avsnittet i Sinica Podcast med Jonah Kessel, där det talas en hel del om framtiden för fotografi- och videojournalistik. Intressant för alla som arbetar med ”visuell journalistik”.


Se här fler videos på andra ämnen via Kinamedia.