Jia Zhangke, en av Kinas bästa regissörer, har nyligen gjort en kortfilm för Greenpeace som skildrar hur Kinas luftföroreningar påverkar allmänheten.
Filmen är surrealistiskt gjord, utan tal, och visar hur livet flyter på ”som vanligt” trots grå himmel och smog.
Den är filmad i Peking och den angränsande provinsen Hebei, som producerar mer stål än hela USA och i fjol konsumerade 313 ton kol.
Med denna uppdelning visar Jia hur fattiga familjer i Hebei och rika familjer i Peking båda drabbas av föroreningarna – det finns ingen utväg.
En ny rapport från Greenpeace visar att 90 procent av 190 städer under fjolåret överskred Kinas eget (och relativt mycket höga) gränsvärde för de farliga luftpartiklar som kallas PM 2,5.
Jia har också en egen besvärlig relation till ämnet. Han växte upp i provinsen Shanxi mitt i Kinas kolbälte, och hans far dog för en tid sedan i lungcancer.
I övrigt är Jia också känd för sin senaste film ”A Touch of Sin” som 2013 vann pris för ”Best Screenplay” vid internationella filmfestivalen i Cannes.
Den kinesiska censurmyndigheten ansåg dock att filmens innehåll var för känslig och den tillåts än i dag inte att visas i Kina.
Nedan kan ni se kortfilmen samt en intervju med Jia angående produktionen. Jag rekommenderar dock att ni ser filmen i större version, eftersom den är filmad och upplagd i HD.