Arbetsåret 2014 och spådomarna som stämde

1 januari, 2015

Vill passa på att önska alla InBeijings läsare ett gott nytt år!

Arbetsåret 2014 kom för min egen del att domineras av historien om hur jag sumpade ett drömjobb på Dagens industri, då en vansinnigt dålig idé uppstod efter några öl för mycket.

För de läsare som ännu inte är bekanta med händelse så har jag skildrat det hela med egna ord här. Det går också att ta del av soppan via Aftonbladet, Dagens Media och Resumé.

Förutom detta spektakel hann jag också med att skriva en ny bok, ”Mitt Peking”, som snart går i tryck och börjar säljas i mars. Diskussioner har också förts om en tredje bok som jag börjat peta med så smått.

Vid sidan av böckerna så dök mina artiklar under årets gång upp i tidningar som Accent, Allt om Historia, Arbetet, Arkitekten, Axess, Betong, Computer Sweden, CIO Sweden, ERA, Expressen, Fastighetstidningen, FLM, Finansliv, Fokus, Icon, Internetworld, Modern Filosofi, Språktidningen och Svenska dagbladet. Majoriteten av dessa publikationer är återkommande kunder.

Dock tycker jag det mest intressanta nu när åren går är att följa huruvida mina egna spådomar faller in eller inte. Och under 2014 skedde flera saker som jag tidigare skrivit om:

1) I november 2013 skrev jag för Fokus som första svenska journalist om att Volvo godkänts som tjänstebil för Kinas myndigheter tack vare sin ägare Geely, vilket potentiellt innebär enorma affärsmöjligheter. Avslöjandet citerades också, ironiskt nog, av Dagens industri. Och i slutet av november i år kunde Volvo mycket riktigt sälja sina första bilar till Kinas myndigheter, närmare bestämt till en gren av landets utrikesministerium. Återstår nu att se om fler affärer följer under 2015.

2) På temat bilar så skrev jag även ett reportage för Affärsvärlden våren 2013 med den dramatiska rubriken ”Kinas bilmarknad tvärnitar”. Där återgav jag tecken som överetablering, mättad marknad och statliga restriktioner som argument för att Kinas tillväxt av bilförsäljning kommer mattas av betydligt. Försäljningen ökade sedan hyfsat i något år, men dock från låga nivåer. Nu har krisen börjat visa sig. Under november månad var försäljningstillväxten den minsta på nästan två år, och i december kom rapporter om hur flera kinesiska bilhandlare vägrat ta emot nya fordon från BMW eftersom inventarierna är för stora. Garanterat en kris som kommer fortsätta det kommande året.

3) Den 20 september, innan situationens allvar hade gått upp för svenska medier, skrev jag ett inlägg för Finansliv med rubriken ”Snart smäller det i Hongkong”. Där radar jag upp spänningarna och den allt tuffare retoriken mellan olika parter vilket var tydliga varningar på att situationen höll på att eskalera. Inlägget avslutas med: ”Det är alltså upplagt för bråk mellan målmedvetna aktivister och en auktoritär regim. Under oktober månad kommer det börja hända saker på allvar i Hongkong. Kom ihåg vart ni läste det först”. Ett par veckor senare ockuperade tiotusentals demonstranter stadens gator.

4) För bland annat Axess och Finansliv har jag under årets gång skrivit om hur Kinas så kallade ”Konfucius-institut” kritiserats på flera håll. De anses nämligen hota den akademiska frihet som många västerländska lärosäten håller högt, vilket lett till högljudda protester särskilt i USA och Kanada, där ett par av instituten också skrotats efter upprop från universitetslärare. Jag har passat på att ifrågasätta bristen på debatt kring de fyra svenska Konfucius-instituten, och sedan som en blixt från klar himmel uppgav rektorn vid Stockholms universitet nu i december att man inte kommer förlänga det kinesiska samarbetet. Återstår nu att se om de övriga tre svenska lärosätena följer efter 2015.

De som har läst mig under årets gång – och för den delen ännu tidigare – kommer säkert ihåg de varningar jag utfärdat om att Kinas nya president Xi Jinping främst är intresserad av ekonomiska reformer, medan han inte avser göra särskilt mycket åt övervakning, censur eller mänskliga rättigheter i stort.

Och under 2014 har det mycket riktigt visat sig att Xi dragit åt tumskruvarna betydligt för dissidenter och internetanvändare, med en ständig ström av nya lagar som begränsar yttrandefriheten och långa fängelsestraff med ytterst tveksamma brottsrubriceringar.

Samtidigt rasar moderna Kinas största anti-korruptionskampanj med full kraft och mäktiga chefer vid statliga företag har fallit på löpande band. Xi Jinpings maktkoncentration och hårda tag mot såväl dissidenter som korruption kommer med all säkerhet fortsätta även under årets gång.

Det var lite av årets alster – hoppas ni fortsätter läsa InBeijing även under 2015!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.