Gmail är nu helt blockerat i Kina

De kinesiska myndigheternas julklapp till Google blev att helt blockera företagets mailtjänst Gmail – från och med kvällen 26 december lokal tid är det nu omöjligt att skicka eller ta emot mail via denna världens största mailservice.

Med början i juni i år, kring 25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg, har nästan alla Googles tjänster varit avstängda i Kina. Detta gäller även Gmail då det sedan i somras inte har gått att logga in via någon webbläsare.

Dock har fram tills nu fungerat att använda Gmail i Kina via ett tredje program som Microsoft Outlook, Apple Mail eller appar med stöd för IMAP/SMAP/POP.

Men sedan 26 december går det alltså inte att komma åt sin Gmail i Kina ens på det viset. Enda möjligheten är att på något vis ta sig runt Kinas internetcensur – brandväggen som kallas Great Fire Wall of China – vilket effektivas görs genom att ordna ett VPN (Virtual Private Network).

VPN kräver dock hyfsad datorkunskap och dessutom en avgift på några hundralappar om året. Vidare gör Kinas censurmyndighet sitt bästa för att slå ner även mot VPN-leverantörer. En klar majoritet av Kinas internetanvändare har därför inget VPN, och Gmails trafik i Kina har nu sjunkit kraftigt vilket kan ses i diagrammet här nedan:

gmail blockerat kinaTrafik för Gmail i Kina under andra halvan i december, via Greatfire.org

Enligt statlig kinesisk media följer inte Google de kinesiska lagarna fullt ut. En av personerna bakom Greatfire.org tror snarare att den plötsliga blockeringen snarare beror på att Kina vill minimera Googles närvaro i Kina samt försvaga företagets ställning i utlandet.

Konsekvensen blir ju nämligen inte enbart att kinesiska användare inte kan läsa sin mail. Censuren betyder även att utlänningar som vill kommunicera med någon av Kinas 640 miljoner internetanvändare måste använda sig av en annan mailtjänst.

Blockeringen kan därför få användare och företag från såväl Kina som omvärlden att styra bort från Gmail.

I vanlig ordning ställer sig kinesiska myndigheter ovetande till att någon censur alls äger rum. Reuters rapporterar:

Chinese Foreign Ministry spokeswoman Hua Chunying said she did not know anything about Gmail being blocked, adding that the government was committed to providing a good business environment for foreign investors.

”China has consistently had a welcoming and supportive attitude toward foreign investors doing legitimate business here,” she said. ”We will, as always, provide an open, transparent and good environment for foreign companies in China.”

Att detta är sanning med modifikation kan ses genom faktumet att 597 av Googles 696 sidor är blockerade i Kina, liksom 13 573 av 13 646 av de Google-sökningar som Greatfire.org övervakar.

Kinas internetanvändare har dock reagerat starkt mot att just Gmail stängs ner. Mikrobloggarna överöstes snart med hårda fördömanden inte bara mot censuren som sådan, utan även mot Xi Jinping eftersom censuren förvärrats betydligt under hans två år vid makten:

Bland kommentarerna fanns bland annat: ”Efter att en viss person tog makten började kontrollen bli allt värre. Dessutom använder han sig av en propagandastil med dyrkan som påminner om tiden för 40 år sedan”, och ”Vissa personer skickar deras döttrar att utbildas i USA, men den fattiga allmänheten kan inte ens använda internet för att få kunskap från omvärlden” (Xi Jinpings dotter har just tagit examen från Harvard).

Vad händer med dessa och tusentals liknande kommentarer? Jo, de tas naturligtvis bort av censurmyndigheten.