Utmärkt podcast om Nordkorea

För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg om Nordkoreas eventuella inblandning i hackattacken mot Sony, och följande hot med anledning av filmen The Interview. Affären omgavs av en hel rad rykten och utpekningar om senare inte visade sig vara sanna.

Det är regel snarare än undantag att rykten sprids som en löpeld så fort något involverar Nordkorea. Detta beror på två saker.

Dels är det väldigt tacksamt och lockande för journalister att skriva klickvänliga rubriker om Nordkorea, denna sista stängda kommunistdiktatur som fascinerar många utomstående. En rubrik som handlar om ledarskapets vansinne kommer alltid dra många läsare, oavsett om artikeln har att göra med någon aktuell händelse eller inte.

Men vidare så beror nog ryktena och skandalrapporteringen kring Nordkorea främst på ren okunskap. Regimen är ju hemlig av naturen, och det är väldigt svårt att veta vad som är rätt eller fel bland all motstridig information som kommer från (eller om) det slutna landet. Därför väljer man att tro på eller rapportera det värsta och mest ”underhållande”.

För den som verkligen vill ha ”riktig” information om Nordkorea så finns det dock flera värdefulla källor om man bara letar.

Nyhetsbyrån AP öppnade för ett par år sedan som första utländska medieorganisation ett kontor i huvudstaden Pyongyang, och rapporterar alltså med personal på plats i Nordkorea även om det nu i veckan kommit kritik för att kontoret tvingats lyda vissa direktiv från landets myndigheter.

Men en kanske ännu bättre källa är sidan NK News, en privat och obunden sida med fokus på Nordkorea som blandar nyheter med analyser och undersökningar samt stora mängder data. Man har lyckats locka till sig de allra bästa experterna och mest kunniga journalisterna vad gäller Nordkorea, som bidrar med allt från egna analyser till intervjuer och fotografier.

Sidan uppdateras dagligen, har ett gratis nyhetsbrev samt en suverän podcast som började produceras med start i våras. Lyssna direkt på senaste avsnittet här nedan eller se samtliga avsnitt via podcastens hemsida.