Publicerat: Allmännytta på steroider i Hongkong

I senaste numret av Arkitekten finns ett långt reportage av mig om allmännyttiga bostäder i Hongkong. Av stadens drygt sju miljoner invånare bor nämligen hälften i någon form av subventionerade bostäder, vilket är ett bevis på de stora klassklyftor som finns i detta Asiens finanscentrum.

Har gjort en väldigt grundlig efterforskning inför denna artikel, vilket möjliggjordes av att jag i våras mottog Olle Engkvist-priset från Stockholms Byggnadsförening för att kunna spendera tid med att åka runt i Hongkong och forska på detta område.

Förutom utförlig bakgrundsfakta har jag också varit hemma hos en familj som bor i allmännytta, samt intervjuat vice ordförande i Hong Kong Institute of Planners. I övrigt bygger reportaget till stor del på de foton jag åkte runt och tog i olika delar av staden.

Torde vara intressant för alla som är intresserade av arkitektur, bostadspolitik eller samhällsfrågor. Läs här nedan, eller i större version via Scribd.