Hur Kina förföljer och trakasserar demokrater i Hongkong

I dagarna kom Reuters med en rapport om hur Kinas myndigheter kartlägger och förföljer individer som företräder organisationer med demokratiska värderingar i Hongkong.

Artikeln innehåller en intervju med James To som är en högt uppsatt politiker i Hong Kong Democratic Party. Han förföljdes flera dagar av två silverfärgade BMW:s, som i skift väntade på honom utanför hans hem och konto samt följde efter honom då han gick på kafé med sin familj:

For To, apprehensive about the silver Mercedes following him, it was a simple test that convinced him he needed to go to the police. On Monday, August 11, he stepped out of his apartment building with his three-year-old son, turned right and walked down the street in North Point.

Sure enough, one of the silver Mercedes was parked near his building. To and his son walked a few doors down into a small café. A man got out of the car and followed them, peering through the window.

James To blev då rädd för att hans rutiner kartlades, och att han skulle gå samma öde till mötes som hans vän Kevin Lau – en före detta tidningsredaktör som tidigare i år blev nedhuggen med köttyxa på öppen gata i Hongkong och hade tur som undkom med livet i behåll.

Då James To sedan gick till polisen så skred de till verket snabbt, vilket tydde på att han verkligen var i fara. Två kinesiska män arresterades men släpptes mot borgen, och den ena bilen som spårades upp fanns inte med i Hongkongs register.

Hongkongs myndigheter har inte gett någon förklaring till vem det var som följde efter James To eller varför.

Även Joshua Wong, ledare för studentgruppen Scholarism, blev varse att han var förföljd under en semester på Taiwan tidigare i år. Han fick då ett samtal till sitt hotellrum från ett annat rum på samma hotell, där en man sade att ”en vän” till Joshua Wong ville träffa honom.

Då Joshua Wong och en vän gick omkring i Taiwan blev de konstant fotograferade av en man som kom så nära honom som två meter. Då de konfronterade mannen så erkände han att han var utsänd för att förfölja dem och ta bilder av eventuella ”dåliga saker” de skulle ta sig för under semestern.

Detta är bara två av många exempel. Flera politiker, aktiviter och religiösa uppger för Reuters att de kontrollerats och förföljts av kinesiska myndigheter, samt att detta förvärrats under det senaste året. Reuters menar att detta späder på oron för kommunistpartiets ökade närvaro i Hongkong:

News of the mainland spying operation comes as many Hong Kong residents are already chafing at China’s tightening grip on their city. The fear: Beijing is eroding the wide-ranging personal freedoms and independent law enforcement enshrined in the one country, two systems formula under which they have been governed since British rule ended in 1997.

Pro-democracy lawmakers, academics and political activists worry that Hong Kong is becoming more like mainland Chinese cities, where the internal security services join forces with the police to crush dissent.

Uppgifter gör gällande att kinesiska myndigheter har värvat över 20 pensionerade poliser från Hongkong, som får betalt för att följa efter och kartlägga stadens demokrater. Flera poliser som haft utbildning i övervakning och tros lojala mot Kina har kontaktats.

Denna förföljelse kan också ligga bakom det faktum att flera kända aktivister arresterades i sina hem under förra veckan då polisen utrymde protestlägret utanför Hongkongs regeringsbyggnader.