Mark Zuckerberg anklagas fjäska för Kinas regim

9 december, 2014

Det är ingen hemlighet att Facebooks grundare Mark Zuckerberg vill introducera sitt sociala nätverk i Kina, där det varit blockerat sedan 2009.

Han har länge försökt charma såväl befolkning som ledare i Kina, bland annat genom att vid toppuniversitet Tsinghua tidigare i år hålla en 30 minuter lång frågestund på kinesiska, vilket var möjligt eftersom Zuckerbergs bättre hälft är av kinesisk härkomst.

För liksom alla utländska internettjänster så måste Facebook dra jämnt med de kinesiska myndigheterna för att alls ha en framtid i landet. Men det finns också en fara i att gå så långt att man drar på sig kritik.

Den fällan gick Mark Zuckerberg i under veckan, då Kinas nya chef över reglering för landets internet besökte USA. Han heter Lu Wei och kallas i engelsk media för Kinas ”internet czar”, eftersom det är han som bestämmer vilket innehåll landets drygt 630 miljoner internetanvändare har tillgång till.

Under Lu Weis besök på Facebooks kontor så bara råkade boken ”The Governance of China” ligga framme på Zuckerbergs skrivbord. Boken, som publicerades i september i år på nio språk, är ett steg i ledet i en pågående PR-kampanj för bygga president Xi Jinpings goda rykte. Förutom tal av Xi så innehåller boken även 22 sidor smickrande beröm angående presidentens duglighet och visdom.

Likaledes så bara råkade kinesisk statlig media fotografera boken och sedan fråga Zuckerberg om det hela, varpå han svarade: ”Jag har också köpt flera kopior av boken till mina kollegor. Jag vill att de ska förstå socialism med kinesiska förtecken”.

facebook kinaAtt svara på frågor på kinesiska gjorde Mark Zuckerberg populär i Kina. Att hylla Xi Jinping hade inte riktigt samma odelade effekt.

Genast kom kritik från bland annat den kända dissidenten Hu Jia som sitter i husarrest i Peking. Han sade att aktivister runtom i Kina reagerat med ”besvikelse och ilska” över Zuckerbergs fjäsk för Kinas regim.

Hu Jia likställer Mark Zuckerberg med en rödgardist fast med en vit bok i handen: ”Zuckerberg är ett internetgeni som har grundat imperiet Facebook. Ändå är hans förståelse av kinesisk politik att likställa med en treåring snarare än en trettioåring”.

Vidare säger Hu Jia att Xi Jinping, kommunistpartiet och Lu Wei är de tre främsta fienderna för ett fritt internet i Kina. Han får medhåll av Amnesty International, som förra veckan i kritiserade ett allt värre klimat på Kinas internet. Amnesty påpekar vidare att hundratals människor har häktats sedan Xi Jinping kom till makten, blott för att ha uttryckt sina åsikter på nätet.

Också Zhou Xiaozheng, professor i sociologi, pekar ut det ironiska i att Mark Zuckerberg fjäskar för Kinas censurmyndigheter i en tid då internet i Kina blir allt mer kontrollerat och farligt. ”Han vet ingenting om de riktiga förhållandena i Kina”, menar Zhou.

Även bland Kinas internetanvändare väckte situationen en hel del förvåning och kritik. En användare på mikrobloggen Sina Weibo sade att Zuckerberg endast är ute efter att tjäna pengar, och bara är ett steg från att ansöka om medlemskap i kommunistpartiet.

En seriefigur cirkulerar också på mikrobloggen, föreställandes Facebooks grundare i rödgardist-uniform med Xi Jinpings bok i högsta hugg.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article