Min artikel för SvD och samtal med P1 om demonstrationerna i Hongkong

30 september, 2014

Sedan helgen har protester pågått i Hongkong, där demonstranterna kräver utökad demokrati och rätten att få välja sin nästa borgmästare på egen hand.

Kravallpolis med gasmask försökte kvälja demonstrationerna med tårgas och batonger, men fortfarande nu tisdag morgon lokal tid ockuperar tiotusentals människor inte bara centrala Hongkong, utan även flera viktiga gator i stadens norra delar.

Jag förklarar närmare vad som sker – samt vad jag själv sett – i en artikel för SvD:

Ett stickande moln av tårgas låg under helgen mellan skyskraporna i Hongkongs centrala delar, där demonstranter delade ut munskydd och vattenflaskor åt en allt större tillströmmande folkmassa.

– Polisen omringade oss i eftermiddags, men sedan slöt fler demonstranter upp och vi omringade dem. Nu försöker de omringa oss igen, men som du kan se är vi fler, förklarar en av dem.

Liksom många andra bär denne 24-årige student simglasögon och en blöt handduk som skydd mot tårgasen. Vårt samtal avbryts av att en folkmassa kommer mot oss. Metodiskt föses vi bort, kanske 100 meter, av kravallpolis i gasmasker. Då polisen väl stannar ropar flera av demonstranterna åt dem att strejka. Längre bort hördes en smäll, ett moln av tårgas formas varpå folkmassan börjar skrika i kör: ”Skäms, skäms, skäms!”

Förutom denna artikel blev jag under gårdagen intervjuad av P1 Morgon. Här nedan kan ni höra inslaget. Lyckligtvis hade jag fel; det blev inga stora konfrontationer mellan polis och demonstranter måndag kväll.

Men i morgon onsdag infaller Kinas nationaldag, vilket kan göra att ledningen i Peking ställer högre krav på myndigheterna i Hongkong att få bort demonstranterna.

Jag kommer stanna i Hongkong ett par veckor till och bevaka händelseutvecklingen. För den som är mer intresserad av bakgrunden till demonstrationerna skrev jag denna förklarande artikel för Finansliv för tio dagar sedan:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.