Japanerna avskyr Kina och kineserna tror på krig

12 september, 2014

En ny undersökning genomförd av China Daily och japanska tankesmedjan Genron visar att misstron mellan Kina och Japan växer bland allmänheten i respektive länder.

Bland resultaten märks att 29 procent av japanerna och hela 43 procent av kineserna tror att det kommer uppstå militär konflikt mellan de två länderna. Andelen av de tillfrågade som svarade att inte kommer bli någon militär konflikt mellan länderna har sedan i fjol sjunkit från 47 till 38 procent i Japan, och från 32 till 27 procent i Kina.

Det betyder alltså att över hälften av kineserna förväntar sig krig med Japan. Vidare uppger 93 procent av japanerna att de har en negativ bild av Kina. Motsvarande siffra bland kineserna är 87 procent.

I detta dokument presenterar Genron ytterligare resultat som kommer från ett par dussin frågor angående relationen mellan Kina och Japan, samt även allmänhetens uppfattning om andra länder i regionen.

Screen Shot 2014-09-12 at 11.51.15Frågan om Japans premiärministers besök till det känsloladdade templet Yasakuni visar vitt skilda uppfattningar i Kina och Japan.

I samband med undersökningen påpekar Financial Times att relationen mellan Kina och Japan var på bättringsvägen under fjolåret, men störtdök då Japan premiärminister i december besökte templet Yasakuni, vilket fungerar som minnesmärke för japanska soldater inklusive krigsförbrytare från andra världskriget.

Detta ses av hävd som oförlåtligt från Kinas sida, då man menar att Japan inte har gjort upp med eller bett om ursäkt för sina övertramp under andra världskriget – en uppfattning som kan verka märklig från ett kommunistparti som självet bygger sin maktposition på att förfalska historien.

Vidare sägs japansk ”tabloidmedia” också göra sitt för att måla ut Kina som krigshetsare, och Japans myndigheter alltför ofta och lättvindigt tala om ”hotet från Kina”.

I artikeln ”Japanese People Hate China More Than Ever” understryker Wall Street Journal att den ömsesidiga misstron förvärras av konflikten om ögruppen Diaoyu/Senkaku. Man vidhåller dock att ett visst hopp finns, eftersom cirka 80 procent av japanerna och 70 procent av kineserna är oroade över situationen och menar att en förbättring i relationen är nödvändig.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop