Jag skriver för SvD Näringsliv om Alibabas kommande börsnotering

28 juli, 2014

Den senaste tiden har det varit sparsamt från min sida inte bara med inlägg här på InBeijing, utan även med publicerade artiklar i olika svenska medier. Detta då jag nu lägger mycket tid på att skriva min andra bok, som ska lämnas in till förlaget innan augusti månads slut.

Ett par artiklar har jag dock hunnit med att skriva under sommaren, och en av dessa publicerades i helgen i Svenska Dagbladet Näringsliv. Det handlar om börsnoteringen för världens största näthandelsbolag, kinesiska Alibaba, vars plattform nu säljer mer varor än Amazon och eBay tillsammans.

I den långa artikeln intervjuas såväl analytiker som konsumenter på plats i Peking. Alibabas bakgrund och väg till toppen beskrivs, liksom den enorma potentialen för Kinas näthandel i stort:

Då engelskläraren Jack Ma 1999 grundade Alibaba i sin spartanska lägenhet i kuststaden Hangzhou, var det få som trodde att han kunde konkurrera med de globala jättarna. Men redan 2006 tvingades eBay lämna Kina, efter att Alibaba blivit marknadsledande och fått amerikanerna att gå med förlust.

(…)

Efter att ha stigit med 120 procent årligen sedan 2003, passerade värdet på Kinas näthandel i fjol USA och uppgick till 295 miljarder dollar, vilket var mer än i USA. År 2017 kommer Kina ha över 800 miljoner internetanvändare. Tillsammans med snabb konsumtionsökning innebär detta, enligt iResearch, att landets näthandel samma år kommer uppgå till 713 miljarder dollar.

Det finns även en faktaruta angående Alibaba och näthandeln i Kina. Artikeln torde vara den längsta som skrivits i detta ämne i svensk media, som av någon lustig anledning inte har uppmärksammat Alibaba trots att företaget på förhand värderas högre än Facebook och Samsung.

Dela därför gärna min feature med alla som är intresserade av internet, teknik eller för den delen ekonomi.

alibabaTryck på bilden för att komma direkt till min artikel om Alibaba i SvD Näringsliv

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.