Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien v. 22

2 juni, 2014

Det är nervösa säkerhetspolitiska tider i Kina just nu. Man inväntar nervöst nya eventuella terrordåd i form av bomber eller knivattacker, och samtidigt infaller 25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg i övermorgon.

Detta har fått beredskapen att öka betydligt. En ny censurkampanj har i veckan inletts mot Kinas populäraste chatt-app, och dessutom uppges Googles tjänster nu helt upphört fungera. Vidare har 100 000 ”frivilliga” invånare skickats ut på Pekings gator för att hålla utkik efter potentiell terrorism. Så här pass omfattande säkerhetsåtgärder torde inte ha vidtagits i Kina sedan Peking-OS 2008.

För att följa utvecklingen kring Himmelska fridens torg och terrorism i Kina, se InBeijing på Twitter och Facebook, som uppdateras kontinuerligt under veckans gång.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 22

EKONOMI & HANDEL

China Online Spending Power Unmasked – Tillväxten inom Kinas näthandel verkar inte veta någon gräns. Bloomberg rapporterar att försäljningen online i Kina ökade med 40 procent under årets fyra första månader. I fjol handlade 302 miljoner kineser på nätet, men tillväxtpotentialen är fortsatt enorm då landet har 618 miljoner internetanvändare. Enligt nya prognoser tros Kinas näthandel därmed öka 20-30 procent årligen de kommande 3-5 åren.

Boeing, Saab See Surveillance Plane Demand Rising Across Asia – Kinas allt mer aggressiva utrikespolitiska hållning har fått många länder i Östasien att rusta upp sin militär. Enligt Bloomberg uppskattar såväl Saab som Boeing att efterfrågan på deras produkter kommer öka, särskilt vad gäller spanningsflyg som kan bevaka aktiviteten vid omtvistade gränser på land och till havs. Den komplicerade gränsdragningen i sydkinesiska havet sätter extra stora krav på tekniken.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

US warns China that Washington will not remain passive if the international order is threatened – USA:s försvarsminister varnade i veckan Kina för ”destabiliserande handlingar” i samband med dess anspråk i sydkinesiska havet. Han varnade vidare att USA inte kommer sitta stilla och se på om Kina fortsätter agera aggressivt mot sina grannländer, som i många fall ses av USA som allierade. Den skarpa varningen kom vid ett möte i Singapore, efter rapporter om att kinesiska fartyg i veckan sänkt en vietnamesisk båt i närheten av de omstridda Paracel-öarna.

China clampdown ahead of Tiananmen massacre anniversary – Financial Times sammanfattar här åtgärderna som Kinas myndigheter tagit till för att hålla ställningarna inför 25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg. Över 50 personer har arresterats eller ”försvunnit” de senaste veckorna, i en tystnadskampanj som sägs sakna motstycke. I år är också första gången som polis och säkerhetsstyrkor stormat privata tillställningar i folks hem med anknytning till massakern. Själva torget omges nu av militär, polis och ”tusentals” civilklädda agenter.

Beijing mobilises 100,000-strong citizen army in the capital’s latest anti-terror drive – Cirka 100 000 extra ”agenter” i form av allt från pensionärer till gatuförsäljare håller nu utkik efter potentiella terroristhot på Pekings gator. De får betalt upp till 200 kronor i månaden efter antal rapporter de lämnar till stadens säkerhetstjänst. Kampanjen får dock stor kritik såväl på internet som av intellektuella, och riskerar att istället väcka ännu mer missnöje bland en befolkning som tycker att den befintliga övervakningen redan är nog.

China sentences 55 in Xinjiang mass trial – Under veckan hölls en offentlig rättegång vid en idrottsarena i Xinjiang, där 55 personer dömdes inför cirka 7 000 åskådare. Enligt Reuters delades minst tre dödsdomar ut, och dessutom höll en liknande rättegång veckan innan där 39 ”terrorister” dömdes till fängelse. De offentliga rättegångarna framkallar obehagliga vibbar från Kulturrevolutionens dagar.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Google disrupted prior to Tiananmen Anniversary; Mirror sites enable uncensored access to information – Bloggen Greatfire.org, som kontinuerligt genomför tester av vilka internetsidor som är blockerade i Kina, rapporterade i dag att samtliga Googles tjänster nu inte går att använda här. Genom att myndigheterna stör TCP-anslutningen till Googles IP-nummer, finns nu varken sökmotor, bildsök, mail eller ens översättning att tillgå. Censuren innefattar Google Hong Kong, som är den version som sedan 2010 används på det kinesiska fastlandet.

New campaign to rein in WeChat – China’s instant messaging – De senaste åren har appen WeChat blivit en allt populärare plattform att kommunicera med i Kina. WeChat påminner i mångt och mycket om chatt-appen WhatsApp, och har i dag hela 800 miljoner användare. Populariteten fick Kinas myndigheter att i veckan lansera en kampanj för att kontrollera och censurera WeChats innehåll. I ett försök att komma åt ”våld och terrorism”, kommer WeChats användare nu övervakas mer noggrant än någonsin tidigare.

ENERGI & MILJÖ

China to scrap millions of cars in anti-pollution push – Som ett steg i ledet att förbättra luftkvalitén i landets städer, har Kinas myndighet låtit meddela att fem miljoner bilar ska plockas av landets vägar i år. Bara i Peking och Hebei ska en miljon bilar bort, och det handlar då främst om gamla modeller vars föroreningar ofta är allvarligare. Dessutom ska antalet nya tillåtna bilar om året i Peking minska ytterligare.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Japan’s demography: The incredible shrinking country – Japan dras med demografiska problem som innebär att landets befolkning på 127 miljoner redan har börjat krympa. År 2050 kommer landets pensionärer att nästan dubblas som andel av befolkningen och uppgå till cirka 40 procent. År 2110 kan invånarantalet vara så lågt som 43 miljoner. Detta hotar landets tillväxt, men ändå råder i Japan en negativ inställning till invandring. The Economist ser nu tecken på att inställningen förändras, och en ny myndighetsrapport rekommenderar att Japan från och med år 2015 bör ta emot 200 000 invandrare årligen.

Dreams of home and marriage falling apart for Hongkongers – Situationen för många familjer i Hongkong har de senaste åren blivit allt värre, vilket visas av såväl stigande bostadskostnader som ökade skilsmässotal. Ny statistik visar att stadens hushåll nu spenderar en större del av inkomsten på bostäder än någonsin under det senaste årtiondet. Kön till allmännyttiga bostäder växer konstant. Antal skilsmässor står i all time-high, samtidigt som familjevåldet ökar oavbrutet. Särskilt hårt drabbas låg- och medelklassen.

62 million people in China obese, sparking fears of ’alarming’ financial burden – 62 miljoner kineser klassas i dag som ”feta”, enligt en ny omfattande undersökning som i veckan publicerades i The Lancet. Det är därmed bara USA som nu har fler feta människor än Kina. Vidare är hela 18,8 procent av Kinas vuxna befolkning i dag antingen överviktiga eller feta, jämfört med endast 5,7 procent år 1980. Utvecklingen riskerar dränera det redan bräckliga kinesiska sjukvårdssystemet på enorma resurser.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop