I veckan meddelade Kinas myndigheter att man påbörjat en ”särskild kampanj” för att censurera och kontrollera den populära chatt-appen WeChat. Man säger sig vilja skydda allmänheten från ”olagligt och skadligt innehåll”.
Antalet användarkonton på WeChat, som ofta kallas ”Kinas WhatsApp”, har den senaste tiden ökat till över 800 miljoner. Förutom personliga användarkonton finns även publika konton som skapas av företag, organisationer eller enstaka användare för reklam och masskommunikation.
Med tanke på den senaste tidens våldsvåg i Kina, samt den uppkommande 25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg, fruktar myndigheterna nu att WeChat kan användas för individer eller grupper som vill organisera sig politiskt.
Tidigare var mikrobloggen Sina Weibo den främsta plattformen för kineser att uttrycka allehanda missnöje på. Men då Sina Weibo blev alltför populärt klev myndigheterna in med krav på censur och kontroll. Hundratals miljoner användare blev tvungna att binda sina konton med riktiga namn och personuppgifter. Med början i fjol arresterades flera användare som hade ”för många” följare, eller kallades till förhör av polis och säkerhetsstyrkor.
Som en följd av detta sjönk Sina Weibos popularitet drastiskt. Enligt en analys av 1,6 miljoner konton som The Telegraph beställt, har användningen minskat med så mycket som 70 procent jämfört med då Sina Weibo var som populärast. Tappet är särskilt stort från och med förra sommaren till i dag.
Många av de som lämnade Sina Weibo började istället använda WeChat. Här postas inte meddelanden offentligt som på en mikroblogg, utan kommunikationen äger rum genom dialoger eller diskussioner i slutna grupper.
Trots detta misstänks WeChat ha ersatt Sina Weibo som plattform för politiskt känsliga diskussioner i Kina, och nu alltså hamnat under myndigheternas lupp. Kampanjens fokus sägs ligga på att rensa innehållet från ”våld, terrorism, pornografi och lurendrejeri”.
Man kan dock räkna med att fokus ligger främst på våld och terrorism. Delar av ett pressmeddelande i samband med att den nya kampanjen lanserades löd: ”Vi kommer kämpa obönhörligt mot infiltration från aktörer såväl på hemmaplan som utomlands”. Uttalandet torde gälla främst våldsdåd av etniska minoriteter, men även eventuell organisering under politiskt känsliga perioder som exempelvis den uppkommande 25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg.
Dessutom har myndigheterna låtit meddela att de kommer hålla Tencent, företaget bakom Wechat, ansvariga för eventuellt skadligt innehåll. Visserligen riskerar enskilda användare fortfarande fängelse för vad de skriver, men nu får alltså även Tencent böta om företaget inte lyckas hålla ovälkomna inlägg borta från sin chatt-app.
Detta kommer utan tvekan få Tencent att ägna sig åt samma slags självcensur som företaget Sina sedan några år tillbaka för på sin mikroblogg Sina Weibo. Redan nu har Tencent stängt ner flera personliga användarkonton på WeChat med över 20 000 vänner/följare, och satt en framtida gräns på 5 000 vänner/följare per konto. Detta för att hindra en allt för snabb spridning av känsliga meddelanden.
Användare av WeChat bör alltså notera att de med början denna vecka kontrolleras hårdare än någonsin tidigare. Även privata diskussioner mellan bara två personer övervakas av såväl Tencent som myndigheterna. Detta är ett paradoxalt öde som verkar drabba de flesta kinesiska sociala medier-appar som blir ”för populära”.