Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien v. 20

19 maj, 2014

Veckans stora händelse var de anti-kinesiska upploppen i Vietnam som kostade minst 21 personer livet, varav majoriteten kinesiska affärsmän och arbetare.

Det var efter att ett kinesiskt oljebolag placerat en oljerigg just utanför Vietnams kust som tiotusentals uppretade vietnameser tog till gatorna. Såväl fabriker som affärer med kinesisk koppling slogs sönder, och kineser bosatta från Hanoi i norr till Saigon i söder har all fortfarande anledning att frukta för sin säkerhet.

Visserligen har protesterna avtagit under helgen, sedan Vietnams myndigheter arresterat flera demonstranter och begärt ett slut på våldsamheterna. Men misstänksamheten mot Kina ligger djupt rotat bland den vietnamesiska befolkningen, och myndigheterna går en knepig balansgång mellan att visa sig hård mot Kina och samtidigt behålla viktiga inkomster av investeringar från och handel med Kina.

Den kinesiska oljeriggen är alltjämt kvar utanför Vietnams kust, i närheten av ögruppen Paracel som både Kina och Vietnam gör anspråk på. För mer utförlig information om den krutdurk som sydkinesiska havet utgör, läs denna artikel jag skrev för Finansliv under gårdagen.

Via Finansliv kan ni även läsa en lång artikel om mig angående Kinas fastighetsmarknad, som det uttryckts stor oro över den senaste veckan. Enligt många analytiker ser det ut som om den kinesiska fastighetsbubblan nu spruckit, då såväl byggnation som försäljning börjar avta rejält.

Glöm inte att under veckorna hålla dig uppdaterad under med den allra senaste händelseutvecklingen från Kina och Asien, via InBeijings Twitter och Facebook.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 20

EKONOMI & HANDEL

Vietnam Will Be the Loser in the Anti-China Riots – Enligt en artikel i Bloomberg är det Vietnam som är den stora förloraren efter veckans protester, vilket landets myndigheter helt eller delvis får ta på sig skulden för. Det verkar som att protesterna är resultatet av små demonstrationer som myndigheterna till en början initierade, och som sedan urartade. Då var ledningen splittrat och kunde inte komma överens om hur situationen skulle hanteras. Många fabriker har fått stänga efter upploppen, och Vietnam kommer med största sannolikhet gå miste om såväl handel med Kina, som investeringar och investerare från Kina och andra länder.

Three time bombs in China’s property bubble – I samband med oron på Kinas bomarknad, skriver Financial Times en artikel om tre stora faror med att Kinas fastighetsbubbla spricker. Det rör sig om att stora fastighetsutvecklare skulle få brist på likvida medel, inte kunna betala tillbaka sina lån och därmed gå i konkurs. Vidare utgör situationen också en fara för lokala myndigheter, som får stora delar av sina inkomster från försäljning av mark. Till sist är även företag som dragit nytta av Kinas byggboom illa ute, då efterfrågan på allt från cement till anläggningsmaskiner kan komma att minska drastiskt.

Shadow banking in China: Battling the darkness – Economist fördjupar sig denna vecka i Kinas skuggbankssektor; ett växande område som blir allt mer omöjligt för myndigheterna att kontrollera. För något årtionde sedan stod landets statliga banker för nästan all utlåning i hela Kina, men de senaste åren har ”grå” utlåning via diverse ljusskygga metoder ökat, och uppskattas nu vara nästan hälften så stor som banksektorn. Och så fort myndigheterna försöker klampa ner på en form av olaglig utlåning, så dyker en annan metod snabbt upp.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China evacuates 3,000 nationals from Vietnam as conflict simmers – Kinesiska myndigheter bedömer situationen i Vietnam så allvarlig att man planerar evakuera tusentals invånare. Det ska ske genom såväl flyg som fartyg, i samarbete med landets ambassad i Hanoi. Vietnams ledning verkar dock nu vara måna om att stoppa protesterna, skriver The Guardian, med anledning av att demonstranter i Saigon under söndagen fördes iväg av polis. Myndigheterna har även under helgen skickat textmeddelanden till alla landets mobilkunder och rått dem avstå från vidare protester.

Two Uyghurs Shot Dead After Bombing Raid on Xinjiang Police Station – Våldet fortsätter i Kinas oroliga provins Xinjiang, där två uigurer sköts till döds under veckan efter att ha anklagats för att attackerat en polisstation. Enligt ögonvittnen sköts dock en av de unga männen till döds obeväpnad under en polisräd. Enligt Radio Free Asia har omkring 100 personer dött i våldsamheter i Xinjiang under de senaste året, varav de stora flertalet tillhör den etniska minoriteten uigurer.

60 in Custody After Hangzhou Protests – Det har blivit allt vanligare med stora protester i Kina, som växer fort då de sprider sig via sociala medier. Ofta gäller de polisvåld eller fabriker som hotar miljön, vilket var fallet i Hangzhou, där tusentals människor för en dryg vecka sedan protesterade mot en ny anläggning för avfallsförbränning. Demonstrationerna blev våldsamma, och fick de lokala myndigheterna att tillfälligt lägga projektet på is. The Diplomat skriver denna vecka om efterspelet, och påpekar att cirka 60 personer frihetsberövats efter protesterna, ofta som ett resultat av vad de skrivit på sociala medier.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China arrests man over ’false stories’ on foreign news site – I veckan arresterades journalisten Xiang Nanfu för att sedan 2009 ha postat ”falska” artiklar på nyhetssajten Boxun. Sidan är baserad i USA, och publicerar ofta artiklar från så kallade medborgarjournalister, som tar upp många känsliga frågor de statliga medierna vill undvika. Arresteringen av Xiang tros hänga ihop med den uppkommande 25-års-dagen av massakern vid Himmelska fridens torg, skriver BBC. Fallet är också banbrytande eftersom det är första gången en kinesisk journalist arresteras i Kina för att ha skrivit för en utländsk nyhetssajt.

Despite the Great Firewall, Facebook’s business is slowly growing in China – Facebook har varit blockerat i Kina sedan 2009, men växer ändå fort inte minst bland inhemska företag som vill marknadsföra sig själva utomlands. Nyligen deklarerade Facebook sin ambition om att öppna ett kontor i Kina, och har enligt rapporter börjat kolla på kontorsytor i Pekings affärsdistrikt. Enligt South China Morning Post är det en delikat balansgång för Facebook, som inte får bli för stora i Kina eftersom företaget de facto uppmanar folk att ta sig runt myndigheternas censur.

ENERGI & MILJÖ

China to build new hi-tech power network to help fight pollution – Enligt State Grid Kina, världens största kraftbolag, kommer lokala myndigheter snart att godkänna bygget av tolv jättelika ultrahögspänningsledningar som ska föra ström från västra till östra Kina. Dessa ledningar kommer kosta över 200 miljarder kronor att bygga, men beräknas kunna minska luftföroreningarna i Kinas storstäder. Detta då överföringen av energi från kolgruvorna i väst till storstäderna längst med östkusten blir mer effektiv, samtidigt som fysisk transport av kol minskar och flera smutsiga kolkraftverk kring storstäderna kan stängas ner.

Environmental protection: Green teeth – I ytterligare ett försök att minska landets luftföroreningar har Kinas myndigheter nu gjort de första ändringarna i landets miljöskyddslag, sedan denna infördes 1989. Ändringarna ska göra det svårare att komma undan med att bryta mot lagen vad gäller föroreningar. Företag som bryter mot gällande regelverk ska bötfällas oftare och hårdare, chefer som bryter mot lagen ska kunna arresteras, lokala politiker som struntar i reglerna ska straffas, och skydd erbjudas åt så kallade ”visselblåsare”. Enligt Economist kommer ändringarna gälla från januari.

China’s South-North Water Diversion Project threatens fish farmers’ livelihoods – Det jättelika projekt som ska föra vatten från Kinas södra delar upp till nordkina, har kantats av problem och kontroverser sedan byggandets början. Kostnaden på 500 miljarder kronor har sedan länge dragits över, och cirka en halv miljon människor har tvingats överge sina hem. South China Morning Post skriver denna vecka även hur otaliga fiskare nu kommer förlora sitt leverbröd då slussar och vattenpumpar sätts i bruk. Strömmarna i vatten längs med kanalen blir helt enkelt för stark för att använda fiskenät.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China’s growing gender gap: women are not just ’leftover’ but left out – På tal om fastighetssektorn, så uppmärksammar The Guardian denna vecka hur Kinas kvinnor till stor del har lämnats ute från världens kanske största värdeökning av fastigheter, i och med att det oftast är män som står skrivna på den fastighet som ett par köper. Över 50 procent av Kinas gifta män har en fastighet i sitt namn, jämfört med 13,2 procent av de gifta kvinnorna. Detta sätter kvinnorna i en svår situation vid eventuell skilsmässa, och gör att de generellt hamnar i underläge i sitt äktenskap, menar Leta Hong Fincher, som är författare till en ny bok om ökad ojämlikhet mellan könen i det moderna Kina.

In China, Come for the Golf, Stay for the Scenery – Golf förbjöds i Kina 1949 efter kommunisternas maktövertagande eftersom det ansågs vara ”för borgerligt”. Det tilläts sedan igen i mitten av 1980-talet, och särskilt de senaste åren har sportens popularitet vuxit fort. I dag finns över 1 000 banor med 18 hål i Kina, och antalet utövare passerade 2012 en miljon, efter att ha vuxit med 16 procent sedan året innan. Dock skriver Wall Street Journal i veckan att de dyra resorter som byggts vid många av landets nya golfbanor nu hotas av inbromsningen på Kinas fastighetsmarknad. Dyra fastigheter i anslutningar till golfbanor står ofta tomma, som ett tecken på att de köpts på spekulation.

Relaterat: DN, SR

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.