Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 19

En händelserik vecka har passerat i Kina. Inrikes blir den säkerhetspolitiska situationen allt mer orolig, sedan nya våldsdåd skett i såväl Xinjiang i nordväst som Guangzhou i sydost.

Återigen rör det sig om förövare från den marginaliserade muslimska folkgruppen uigur, och återigen skedde ett av dåden vid en stor tågstation, nämligen den i Guangzhou (tidigare under våren har liknande våldsdåd även ägt rum vid tågstationer i Kunming och Urumqi).

Man märker myndigheternas nervositet rent konkret även här i Peking, då vakterna i tunnelbanan den senaste veckan utrustats med metalldetektorer, som i alla fall inte fanns tidigare vid min station.

Vidare har såväl advokater och journalister, som aktivister och konstnärer frihetsberövats inför 25-års-dagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Tidpunkten beror på en kinesisk lag ger polis rätt att hålla kvar individer i 30 dagar, innan beslut tas om huruvida rättsfall ska väckas. Eftersom årsdagen infaller den 4 juni, har tiotals personer plockats in de senaste dagarna.

Tillvägagångssättet kan ses som ett tecken på särskild nervositet från myndigheternas sida, eftersom de vid tidigare årsdagar ”bara” hållit dessa personer i husarrest eller under råd bevakning.

Även utrikes ökar spänningarna, sedan Kina nu börjat borra olja just utanför Vietnams kust. Fartyg från de båda länderna har i veckan drabbat samman upprepade gånger, sedan vietnameserna skickat ut båtar som enligt Kina ”stört” aktiviteten på den statliga oljeriggen.

Vietnam verkar vara en mycket tuffare meningsmotståndare än Filippinerna då det gäller territoriella frågor. Det blir svårt för Kina att gå mycket längre än så här och samtidigt kunna hålla kvar vid sin retorik om ”fredlig utveckling”.

Fortsätt följa utvecklingen ända från Xinjiang till sydkinesiska havet via InBeijing på Twitter och Facebook.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 19

EKONOMI & HANDEL

Chinese Giant Alibaba Will Go Public, Listing in U.S. – I veckan ansökte näthandelsjätten Alibaba om en börsintroduktion i USA, och satte därmed stopp för spekulationerna om att noteringen skulle ske i Hongkong. Alibaba säljer årligen mer varor än Amazon och eBay tillsammans, och har förfogar även över världens största betaltjänst online. Nu spekuleras det om hur mycket företaget kommer värderas till. Enligt vissa analytiker handlar det om över 200 miljarder dollar, vilket vore mer än såväl Facebook som IBM.

What is Alibaba? – För den som är mer nyfiken på Alibaba, bjuder Wall Street Journal på matig infografik, där företagets utveckling och affärsområden förklaras närmare. Vi får bland annat veta att Alibaba står för 80 procent av den kinesisk näthandeln, som dessutom förväntas växa i storlek från fjolårets 295 miljarder dollar, till 713 miljarder dollar år 2017. Förutom näthandel har Alibaba de senaste åren även börjat ägna sig åt mikrofinansiering och försäkringar.

Alarm bells are ringing on China’s property bubble – Nya orosmoln har de senaste veckorna tornat upp sig över Kinas fastighetsmarknad, och China Spectator gör här ett försök att förklara varför. Flera likhetstecken ses nu med Tokyo och Hongkong innan bomarknaderna kraschade där, särskilt vad gäller värde av marken och andelen av sin disponibla inkomst som hushållen spenderar på fastigheter. De senaste åren har det också byggts många fler fastigheter i Kinas per capita, än vad som var fallet i exempelvis Japan och Sydkorea under byggbommarna där.

China to extend over $12 bln in aid to Africa – I veckan avslutade Kinas premiärminister sin resa till Afrika, där han besökte Etiopien, Nigeria, Angola och Kenya. Kinas handel med Afrika har mer än tjugofaldigats sedan år 2000, och inget tyder på att vare sig det ekonomiska eller politiska samarbetet mellan de båda parterna kommer minska. Tvärtom utlyste Li under sitt besök en ny runda bistånd på motsvarande 90 miljarder kronor, som bland annat ska gå till att förbättra kontinentens infrastruktur.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China Flexes Its Muscles in Dispute With Vietnam – I veckan har spänningarna tagit nya höjder i sydkinesiska havet, sedan vietnamesiska fartyg närmat sig en enorm oljerigg, som ett statligt kinesiskt företag satt upp inte långt från Vietnams kust. Riggen ligger långt bort från det kinesiska fastlandet, men nära en ögrupp mitt ute i havet som Kina menar är deras. Fartyg från de båda länderna ska ha rammat varandra, och kineserna har även använt sig av vattenkanoner. Ingen är redo att vika en tum, och hårda uttalanden påminner om den historia av misstänksamhet som finns mellan de båda kommunistiska grannlåterna.

Philippines Jails Chinese Sailors in Fish Dispute – I skymundan av de direkta kontakterna mellan kinesiska och vietnamesiska fartyg, arresterade Filippinerna i helgen elva kinesiska fiskare som ska ha fiskat efter utrotningshotade sköldpaddor på ett område som de båda länderna anser vara deras. Enligt filippinska myndigheter riskerar fiskarna fängelsestraff på upp emot 20 år.

Six wounded in knife rampage at Guangzhou Railway Station – I veckan skadades sex personer vid Guangzhous järnvägsstation, sedan fyra gärningsmän börjat hugga vilt omkring sig med kniv vid lunchtid, skriver South China Morning Post. En av förövarna omhändertogs efter att ha skjutits av polisen. Enligt vittnesuppgifter ska gärningsmännen ha varit iklädda vita tröjor och vita hattar, vilket tyder på att de tillhör den muslimska etniska minoriteten uigur. Tidningen skriver att större städer i Kina har ökat bevakningen de senaste veckorna, och att Guangzhou sedan 1 maj installerat 397 000 nya övervakningskameror.

One shot dead, another captured after attack on Xinjiang police – Ytterligare oroligheter har under veckan ägt rum även i provinsen Xinjiang, där två män ska ha attackerat en polisbil med knivar och sprängmedel. En gärningsman sköts till döds och den andra arresterades, samtidigt som polisen kom undan med endast måttliga skador. Polisen ska även ha omhändertagit sju uigurer vid platsen, samt ytterligare fem personer som filmat händelsen med sina mobiltelefoner.

Rights Lawyer Detained Ahead of Tiananmen Anniversary – I början av förra veckan frihetsberövades människorättsadvokaten Pu Zhiqiang av polisen i Peking, då denne medverkade vid ett möte där bland annat massakern vid Himmelska fridens torg 1989 diskuterades. Enligt New York Times tros ännu fler deltagare vid mötet ha tagits in. Tidningen talar även med en forskare vid Human Rights Watch, som påpekar att myndigheterna tidigare nöjt sig med att sätta individer som Pu Zhiqiang i husarrest, och att arresteringarna tyder på extra nervositet inför 25-års-dagen av massakern.

Civil Society Activists Detained as Anniversary Looms – Dagen efter att Pu Zhiqiang plockats in, frihetsberövades ytterligare nio aktivister, bland annat efter att tiotals poliser stormat ett hotell mitt i natten. En av aktivisternas telefon beslagtogs, vilken polisen använde för att skicka textmeddelanden till dennes kontakter om att ett planerat möte dagen efter ”ställts in”. Några av aktivisterna förhördes i 18 timmar innan de släpptes.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Beijing detains, parades journalist Gao Yu on state TV for ’leaking state secrets’ – Journalisten Gao Yu har i veckan råkat ännu värre ut än de ovanstående aktivisterna. Efter att ha frihetsberövats av polis, sändes hennes ”erkännande” på nationell tv under torsdagen. Där säger Gao, som är 70 år gammal, att hon ”skadat nationens intressen” bland annat genom att läcka känsliga dokument till utlandet.

Chinese experts ’in discussions’ over building high-speed Beijing-US railway – I veckan dök rapporter upp om att kinesiska ingenjörer och ”experter” överväger möjligheten att bygga en tåglinje från Kina till USA. Den skulle i så fall bli världens längsta och även gå genom Ryssland och Kanada, och binda samman de båda kontinenterna genom en 200 kilometer lång undervattenstunnel i Berings sund. Spekulationer gör gällande att tåget skulle färdas i genomsnitt 350 kilometer i timmen, vilket innebär att resan tar ungefär två dagar.

ENERGI & MILJÖ

Bloody anti-waste protest leaves at least 3 dead in Hangzhou – Cirka 40 personer har skadats och dussintals polisfordon förstörts i staden Hangzhou, efter att tiotusentals invånare gett sig ut och protesterat mot planerna om en miljöfarlig anläggning för avfallshantering. Enligt BBC är 29 av de skadade polismän. Lokala myndigheter meddelade efter protesterna att projektet tillfälligt kommer skjutas upp. Händelsen sker bara någon dryg vecka efter det att 18 personer frihetsberövats efter liknande protester mot en kemisk fabrik i sydkinesiska Maoming.

Chinese city installs giant water cannons to combat air pollution – De två jättelika vattenkanoner som just installerats i den nordvästra staden Lanzhou, är Kinas senaste steg i ledet av desperata åtgärder för att komma till bukt med landets svåra luftföroreningar. Kanonerna ska kunna spruta kranvatten 600 meter upp i luften, och därmed skapa ett slags konstgjort regn, som tar med sig damm och farliga partiklar ner till marken.

Chinese capital ranks 41 for livability as air pollution worsens – Pekings luftföroreningar är kända för att vara särskilt notoriska, och i en ny rapport från kinesiska forskare har huvudstaden nu ramlat ned på plats 41 av 294 kinesiska städer vad gäller ”livability”, vilket till stor del beror på smogen. De städer som rankades högst på listan, som Haikou och Zhuhai, ligger nästan uteslutande vid Kinas sydkust och är kända för bra luftkvalité.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Chinese Artist Detained Before Tiananmen Anniversary – Också konstnärer bevakas hårt inför årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg. I veckan förde den kinesiska säkerhetstjänsten bort Chen Guang, som 1989 befann sig på torget i egenskap av soldat, men senare ”bytte sida” och har producerat stora mängder provokativ konst med avstamp i hans egna erfarenheter från massakern. Orsaken tros ha varit en scenkonst som Chen för ett par veckor sedan utförde i sin lilla studio i östra Peking, inför ett dussintal åskådare och ett videoteam.

200,000 commit suicide annually due to depression – Ett statligt kinesisk magasin rapporterade i veckan att ”depression” årligen orsakar 200 000 självmord i Kina. Intervjuade experter menade att kontorsarbetare ligger i riskzonen på grund av stor arbetsbörda, och att det är viktigt för deprimerade personer att söka såväl psykologhjälp som mediciner för att komma ur tillståndet.