Jag pratar i P3 Nyheter om Alibabas börsnotering i USA

Natten mot i dag blev det känt att Alibaba, världens i särklass största näthandelsföretag, har ansökt om börsnotering i USA.

För att ge ett hum om Alibabas storlek, kan sägas att företaget via sina plattformar under fjolåret sålde varor för över 248 miljarder dollar, vilket var mer än Amazon och eBay tillsammans.

Faktum är att Alibaba i dag dominerar världens internethandel, genom att driva den största marknadsplatsen online för såväl consumer-to-consumer (Taobao), som business-to-consumer (Tmall) och business-to-business (Alibaba.com).

Även dess betaltjänst Alipay passerade för några år sedan Paypal som världens största, och hanterade i fjol betalningar på 517 miljarder dollar.

Alibaba dominerar helt internethandeln i Kina, genom att stå för cirka 80 procent av all handel på nätet här. Vidare beräknas storleken på Kinas näthandel inom de närmsta åren nästan tredubblas; från 295 miljarder dollar i fjol till 713 miljarder dollar år 2017.

Det är kanske inte så konstigt med tanken på den snabba utvecklingen. För sju år sedan shoppade bara 20 miljoner kineser online; i år beräknas antalet vara över 250 miljoner. Samtidigt kommer antalet internetanvändare om bara några år att öka från dagens 620 miljoner, till över 800 miljoner.

Med tanke på Alibabas storlek och stora framtidspotential, kommer företaget med största sannolikhet att tas emot med öppna armar på börsen i USA. Värdet vid börsintroduktionen tros bli någonstans i storleksordningen 150-250 miljarder dollar, vilket kan jämföras med Facebooks värdering på cirka 157 miljarder dollar, och Samsungs värdering på omkring 175 miljarder dollar.

Med största sannolikhet är Microsoft (332 miljarder dollar) och Google (360 miljarder dollar) de enda två internetföretagen som kommer värderas högre än Alibaba efter att bolaget börsnoterats.

Det handlar alltså om en jättenyhet, och en jättevinst för den amerikanska börsen, eftersom Alibaba väljer att lista sig i USA istället för i Hongkong.

Denna nyhet från Kina har för omväxlings skull fått genomslag hela vägen till svenska medier. I dag blev jag tillfrågad med någon halvtimmes varsel av P3 Nyheter att ställa upp på en intervju om Alibabas börsnotering.

Efter en knackig inledning berättar jag lite mer om företagets bakgrund och framtid i ljudklippet här nedan. Ljudet finns även på SR:s hemsida, ackompanjerat av en artikel.

Är ni ännu mer nyfikna på Alibaba och denna gigantiska börsintroduktion, så skrev jag alldeles precis nu färdigt en lång artikel i ämnet för Finansliv, som kan läsas gratis online.