Publicerat: ”Svenskarna som vill molnifiera Kina”

För ett tag sedan skrev jag en artikel för tidningen TechWorld, om det svenska företag eBuilder som för några år sedan öppnade kontor i Kina, med syfte att erbjuda kinesiska kunder molntjänster för bland annat planering och logistik.

På Kinas snabbt växande it-marknad har flera områden inte hängt med i utvecklingen, och användningen av molnbaserade tjänster är ännu inte särskilt utbredd här.

I artikeln besöker jag eBuilders kontor i Peking där chefen Ulf Persson berättar om den potential, men också de utmaningar, som finns med att erbjuda denna produkt i Kina.

Å ena sidan uppfattas eBuilders ofta som ett hot mot de it-enheter som de försöker hjälpa med sina tjänster. I Kina är it-avdelningarna nämligen vana att bygga upp sin verksamhet och lösa eventuella problem på egen hand, utan hjälp av utomstående aktörer.

Men samtidigt behöver kinesiska företag förbättra såväl logistik som ”after sales”, för att kunna bli de globala storspelare man i framtiden vill vara. Dessutom är det av största vikt för myndigheter att effektivisera den infrastruktur som man sedan några år tillbaka satsar enorma summor på.

eBuilder har redan lyckats teckna samarbetsavtal med såväl myndigheter som inhemska företag. Denna artikel – som kan läsas gratis i sin helhet via TechWorlds hemsida – torde därför vara av intresse för alla som är nyfikna på Kinas it-marknad, eller för den del it i allmänhet.