Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 18

Efter två veckors uppehåll på grund av resor är InBeijings veckovisa nyhetsbrev återigen tillbaka. Efter fyra längre resor under årets början, planerar jag nu stanna i Peking fram till början av juli, vilket kommer innebära högre frekvens på uppdateringarna här.

Under de veckor jag varit borta har en hel del givetvis hänt i Kina med omnejd. Ändå försöker jag i detta nyhetsbrev fokusera på saker som skett under den senaste veckan.

Störst uppmärksamhet och oro har givetvis våldsdådet i Xinjiangs provinshuvudstad Urumqi väckt. I vad som verkar vara en självmordsattack dog tre personer (inklusive två gärningsmän) och minst 79 skadades, då sprängladdningar följdes av knivattacker vid stadens tågstation.

Detta med knivattacken på Kunmings järnvägsstation i färskt minne, där 29 personer miste livet på tågstationen. Enligt de flesta analytiker finns det inget som tyder på att denna sorts våldsdåd kommer minska i Kina under den närmaste tiden – snarare tvärtom.

För mer om detta, och mycket annat, följ InBeijings nyhetsuppdateringar dagligen via Twitter och Facebook.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 18

EKONOMI & HANDEL

China’s Economy Surpassing U.S.? Well, Yes and No – I veckan har flera rapporter gjort gällande att Kinas ekonomi kommer passera USA:s och bli världens största redan i år. Wall Street Journal förklarar närmare att det inte handlar om ren storlek av BNP, utan om ett mått kalla Purchasing Power Parity (PPP), alltså köpkraft. Eftersom många varor är billigare i Kina, beräknas kinesernas köpkraft i år passera amerikanernas. Vad gäller storlek av BNP beräknas maktskiftet ta ytterligare cirka tio år.

Philanthropy: China’s Carnegie – Jack Ma, grundare av näthandelsjätten Alibaba, har nyligen offentliggjort en välgörenhetsfond på flera miljarder kronor, som han vill använda för att förbättra allt från miljö till utbildning i Kina. Men anledning av detta skriver The Economist om filantropi i Kina kontra USA. Då Warren Buffet och Bill Gates för en tid sedan besökte Kina för att marknadsföra välgörenhet, höll sig landets rika borta. Av de 122 miljardärer som i ett internationellt initiativ lovat skänka bort halva sin förmögenhet under sin livstid, är inte en enda kines.

The Economist explains: China’s addiction to luxury goods – Sedan finanskrisen 2008 har allt fler märken i lyxsegmentet blivit beroende av kinesiska konsumenter för tillväxt. Inte konstigt, eftersom undersökningar visar att kineserna nu står för cirka hälften av den globala lyxkonsumtionen. Dock köper kineserna majoriteten av sina lyxvaror utomlands, dels eftersom de på grund av skatter i Kina är billigare i utlandet, men även för att det innebär status och garanti om äkthet att köpa sina varor utanför Kina. The Economist spår att denna utveckling kommer fortsätta.

China’s Luxury Market Has No Borders – På samma tema som ovanstående, konstaterar Red Luxury att Kina nu står för 10 procent av världens internationella turism, med 97,3 miljoner utlandsresor under 2013. Antalet utlandsreor kommer dubblas ytterligare till år 2020. De summor kineserna spenderar utomlands växer ännu fortare, och i år beräknas kinesiska turister göra av med mer pengar i utlandet än alla andra länders turister tillsammans.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China blames religious extremists for station bombing – Under förra veckan drabbades Kina av ytterligare ett våldsdåd i den oroliga provinsen Xinjiang. Denna gång sprängdes bomber vid tågstationen i provinshuvudstaden Urumqi, följt av knivattacker, vilket resulterade i 3 döda och minst 79 skadade. Två förövare har Förövarna identifierats som medlemmar av den muslimska etniska minoriteten uigur, och statlig media hävdar att de båda blivit influerade av religiös extremism.

In Xinjiang, Xi Pushes Vision of Uighur Integration – Attacken i Urumqi skedde just efter att president Xi Jinping lämnat regionen, där han var på besök bland annat för att garantera etniska kinesers säkerhet i det länge mycket oroliga Xinjiang. Under denna sejour besökte Xi flera polisstationer, och berömde de lokala säkerhetsstyrkorna för deras arbete. Dessutom, noterar New York Times, menar Xi att en ökad integration av uigurer in i det kinesiska samhället är lösningen på problemet snarare än orsaken. Många uigirer menar tvärtom.

In China, labour activism is waking up – Under årets början har flera protester och strejker skett bland kinesiska arbetare. Walmart, som tidigare stängt eller flyttat flera icke lönsamma butiker i Kina, fick betala ersättningar efter att anställda som fått sparken i provinsen Hunan organiserat sig. En mindre protest över inbetalningar till socialförsäkringen vid en skofabrik i Dongguan utmynnade i 40 000 strejkande arbetare, som ställde allt större krav på sin arbetsgivare. South China Morning Post skriver mer om dessa och ytterligare ett par liknande händelser, samt konstaterar att det ännu inte är helt ofarligt att ägna sig åt denna slags protester i Kina.

China says paying attention to Norwegian change of heart on Dalai Lama – I början av maj kommer Dalai Lama åka till Norge. Han är inbjuden av fristående människorättsgrupper, och besöket sammanfaller med 25-års-dagen av då Dalai Lama fick Nobels fredspris. Till en början planerade även Norges statsminister och utrikesminister att träffa Dalai Lama, men nu har de ändrat sig, vilket enligt Reuters förmodligen hänger ihop med Kinas irritation över mötena. Kinesiska myndigheter säger nu istället glatt att de ”uppmärksammar Norges position i frågan”.

New museum shares stories of Tiananmen victims’ families – I år är även 25-års-dagen för massakern på Himmelska fridens torg. Händelsen kommer givetvis tystas ner på fastlandskina, men i Hongkong öppnade nyligen det första museet som uppmärksammar denna händelse. I utställningen ingår 16 000 fotografier från demonstranterna själva, liksom hjälmar och andra föremål som användes 1989. Man kan här även läsa historier från de överlevandes familjer, som naturligtvis censureras i Kina.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Journalist Missing Ahead of Tiananmen Anniversary – Inför årsdagen av Himmelska fridens torg väntas flera aktivister och journalister bevakas och frihetsberövas på olika vis. I förra veckan rapporterades journalisten Gao Yu saknad. Hon har nära band till denna händelse, och fängslades omedelbart efter att massakern ägt rum 1989. Under förra veckan skulle hon medverka på ett möte vid Folkets dagblad i Peking, men på vägen dit försvann hon spårlöst, och vänner säger till New York Times att det inte gått kontakta Gao Yu på flera dagar.

China Orders 4 U.S. Shows Off Streaming Sites – Nyligen utfärdade kinesiska myndigheter en order till landets videodelningssajter om att sluta visa fyra amerikanska tv-serier, bland annat ”The Big Bang Theory” och ”The Good Wife”. Utländska tv-serier, som många aldrig skulle visas av statlig tv på grund av sitt innehåll, har fått stora mängder fans på Kinas internet där restriktionerna är mindre stränga. Nu har detta alltså uppmärksammats, och förbudet mot dessa serier kom utan motivering eller förklaring från landets censurmyndighet.

Game of Thrones premieres on CCTV, viewers call it an edited ‘mess’ – Många av de utländska serier som visas på kinesisk tv är dessutom kraftigt censurerade. Ett exempel på detta är Game of Thrones, vars andra säsong just börjat gå på CCTV. Denna dubbade och censurerade version har dragit åt sig stor kritik bland Kinas internetanvändare, som rasar mot faktumet att så stora delar av de scener som innehåller våld, blod eller naket har tagits bort, att händelseförloppet nu är svårt att följa.

China’s Censored World – The New Yorkers tidigare Kina-korrespondent Evan Osnos är aktuell med en ny bok om Kina. Den kommer givetvis publiceras i hans hemland USA, men då har skickade en version till en förläggare i Kina, fick Evan tillbaka en lista med krav på saker i innehållet som måste ändras. För New York Times berättar Evan nu om paradoxen med att behöva ändra sin produkt för att komma in på världens största marknad, och varför han själv beslutade att inte publicera sin bok i Kina.

ENERGI & MILJÖ

Beijing outer expressway ring to complete by 2016 – Enligt statliga CCTV ska en ny ringväg kring Peking stå klar 2016. Den ska bli hela 940 kilometer lång, och är så stor att 90 procent av vägen i själva verket kommer gå genom grannprovinsen Hebei. Det innebär att restiden mellan Peking och Tianjin samt flera andra stora städer i provinsen Hebei förkortas betydligt, men framför allt att mängden avgaser i själva Peking kommer minska, eftersom många tunga lastbilar nu kommer åka runt staden i stället för rakt genom den.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Women in China: Pick and choose – En uppmärksammad bok om jämställdhet i Kina har nyligen släppts, och The Economist recenserar i veckan detta verk skrivet av Leta Hong Fincher, tidigare journalist och nu akademiker. Finchers tes är att kvinnors rättigheter och position i det kinesiska samhället backat under de senaste årens ekonomiska utveckling. Allt oftare ses de som männens tillhörigheter, vilket visas av media och myndigheters ständiga uppmaningar om att kvinnor bör gifta sig tidigt. Kvinnors anställningsgrad sjunker konstant, samtidigt som nya lagar gör gällande att många kvinnor går miste om den gemensamma fastigheten vid skilsmässa.

Fears for China’s churches as Christianity rises – I veckan revs en av de största kyrkorna i staden Wenzhou på Kinas östkust, där kristendomen vuxit sig allt starkare den senaste tiden. Förutom att riva ett par kyrkor, har myndigheterna även uppmanat övriga kyrkor att ta bort de kors som är synliga på byggnadernas utsida. Enligt The Telegraph är kommunistpartiet nervösa för att religiösa rörelser ska växa utom kontroll.