Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 15

14 april, 2014

Här kommer ett lite längre nyhetsbrev än vanligt. Det får kompensera för att nyhetsbrevet kommer utgå såväl nästa vecka som veckan därpå, på grund av resor till Shanghai respektive Lijiang.

Under resorna kommer jag dock lägga upp en hel del bilder på Instagram, Twitter och Facebook.

Där kan ni även följa InBeijing för länkar om de senaste nyhetshändelserna från Kina/Asien. Håll till godo med uppdateringarna fram till vecka 18, som alltså blir nästa nyhetsbrev.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 15

EKONOMI & HANDEL

China’s Embrace of Foreign Cars – New York Times rapporterade i veckan från Chongqing, där Fords joint venture med en inhemsk biltillverkare bidragit till att företaget ökat sin marknadsandel i Kina till 4,5 procent. Ford siktar på att ytterligare dubbla denna andel, då kinesiska kunder inte bara köper fler bilar, utan även föredrar utländska märken. År 2000 hade kinesiska tillverkare nästan 70 procent av marknaden i Kina. I dag är siffran endast 45 procent. Röster höjs nu för att på olika vis vis tvinga utländska tillverkare att dela med sig av lönsamhet och teknik.

Monetary easing seen as Beijing’s next move to spur slowing growth – En allt trögare tillväxt kan tvinga Kina att för första gången på två år lätta på sin penningpolitik, skriver South China Morning Post. Tidigare denna månad presenterade ett stimulanspaket med fokus på infrastruktur och skattelättnader för småföretag. Omfattningen var dock inte i närheten av de stimulanser som räddade Kinas tillväxt 2008, och analytiker menar att mer än så här behöver göras för att skapa jobb och hålla igång ekonomin. Uttalanden från tjänstemän pekar nu på att Kina även kan komma att minska kraven angående bankernas penningreserver.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Beijing Court Upholds Legal Scholar’s Sentence – I fredags uppehöll en domstol i Peking det fyraåriga fängelsestraff som aktivisten Xu Zhiyong dömdes till tidigare i år. Xu är en av grundarna bakom New Citizens Movement, som bland annat kräver demokratiska rättigheter och insikt i kinesiska tjänstemäns tillgångar. Han dömdes officiellt för att ha ”samlat en folkmassa och stört ordningen”. I samband med domen sade Xu att det bara är en tidsfråga innan kommunistparti måste ge efter för krav på frihet.

Two more associates of ex-security tsar Zhou Yongkang detained in graft probes – I förra veckans nyhetsbrev skrev jag om den omfattande utredning som pågår mot tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang, som misstänks för korruption. I egenskap av tidigare medlem i politbyråns ständiga utskott, är Zhou den högsta politiker som någonsin utretts för korruption i Kina. Många ser detta som en maktkamp, då Zhou inte drar jämt med president Xi Jinping. South China Morning Post rapporterade i veckan att ytterligare två tjänstemän som stod Zhou nära nu har häktats.

‘Dangerous’ era of dissent may have begun – Den senaste tiden har många rapporter om oroligheter kommit från Nordkorea, där nya diktatorn Kim Jong-un går hårt fram och konsoliderat sin makt med avrättningar och allehanda utrensningar. Med anledning av detta skrev Nordkorea-kännaren Andrei Lankov i veckan en artikel för NK News, om förändringar i det nordkoreanska samhället, där en yngre och mer utbildad elit börjat intressera sig för politik. Han påpekar med rätta att revolt sällan uppstår då en befolkning svälter och lider som värst, utan först då folk har fått tid och resurser nog att tänka på hur de egentligen har det ställt.

Fresh protests rock Taiwan’s police and parliament – Oroligheterna fortsätter på Taiwan, där 500 demonstranter till helgen omringade en polisstation i Taipei, för att kräva en hög polischefs avgång. Anledning var att denne under fredagen förde befälet över poliser som med våld flyttade demonstranter från Taiwans parlament. Polisaktionen visade sig dessutom vara till föga nytta, eftersom ett par hundra demonstranter återigen vandrade in i parlamentet under helgen, skriver South China Morning Post.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

’Press freedom in Hong Kong has never been worse’, says journalist Ching Cheong – Vid ett möte som i veckan anordnades av Foreign Correspondents’ Club i Hongkong, höjdes röster om att stadens pressfrihet aldrig varit sämre. Under det senaste året har flera attacker utförts mot journalister och redaktörer, senast var det Ming Paos tidigare redaktör Kevin Lau som i februari just undkom med livet i behåll efter att ha attackerats med en köttyxa på öppen gata. Det ses som bevis på att det finns aktörer som försöker tysta Hongkongs relativt frispråkiga media.

QQ reaches 200 million users – I veckan rapporterades att QQ, som är världens största sociala nätverk efter Facebook, kommit upp i 200 miljoner aktiva användare på en och samma gång. Vad gäller aktiva användare varje månad, så kom man förra kvartalet upp i hela 808 miljoner. QQ ägs av Tencent, som även står bakom den snabbt växande appen WeChat/Weixin.

ENERGI & MILJÖ

China’s nuclear power to hit 40m kW by 2015 – I veckan kom ytterligare planer på att Kinas expansion av kärnkraft återfått momentum efter olyckan i Fukushima 2011. I dag finns 17 kärnkraftverk i Kina, som tillsammans har en kapacitet på 14 GW. Denna siffra ska nu öka till 40 GW år 2015, och sedan till 60 GW år 2020, skriver China Daily, som citerar en hög tjänsteman inom sektorn.

China drills 7km borehole in ’roof of world’ in oil and gas hunt – I sin ständiga jakt på olja och gas, har kinesiska ingenjörer nu borrat 7 kilometer ner i den tibetanska högplatån. Det är det djupaste hål som någonsin borrats i sådana extrema förhållanden som den hittills nästan orörda platån utgör. Projektet är kritiserat och omges av hemlighetsmakeri. En intervjuad forskare vägrar avslöja den exakta positionen eller ens vilka oljebolag det är som är aktiva i regionen.

Giant bubbles could be ’built over Beijing parks to save residents from smog danger’ – Den senaste av en rad desperata åtgärder för att erbjuda Pekingborna frisk luft, är genomskinliga jättebubblor med en botanisk trådgård i, där föroreningarna pumpas ut och ersättas med frisk luft. Enligt dess upphovsmän skulle såväl affärer som kontor och bostadshus kunna byggas i bubblorna. Konstruktioner av samma art finns redan på plats i Peking men i mindre skala, bland annat idrottshallar i skolor och den simarena som byggdes inför olympiska spelen 2008.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Chinese civil society: Beneath the glacier – The Economist uppmärksammade i veckan faktumet att självständig organiseringen inom civilsamhället blomstrar som aldrig tidigare i Kina, vilket märks av faktumet att antalet registrerade NGO:s har ökat från drygt 150 000 vid sekelskiftet, till över en halv miljon i dag. Dessa engagerar sig i allt från migrantarbetare till jordbävningsoffer. Tillväxten beror på en allt större och mer upplyst medelklass, som vill vara med och forma samhället. Eftersom NGO:s i Kina fortfarande måste registrera sig hos myndigheterna, tros ytterligare en miljon stycken finnas utöver det officiella antalet.

Mao’s Little Red Book in China and Beyond – Det är nu cirka 50 år sedan den lilla röda boken med citat från Mao Zedong började cirkulera i Kina. Boken skulle komma att bli en av världens mest tryckta någonsin, och fungera som bränsle under kulturrevolutionens vansinne. The Diplomat intervjuade i veckan Alexander Cook, författare till en bok om boken, med titeln ”Mao’s Little Red Book: A Global History”. Där svara han på frågor som varför försvann så plötsligt i Kina, och vilken betydelse den fick för revolutionära rörelser i övriga världen.

Guizhou police seize more than 10,000 illegal guns in crackdown – Tack vare hårda lagar är skjutvapen något relativt ovanligt i Kina. Den senaste tidens våldsdåd i bland annat Kunming och Xinjiang har dock fått myndigheterna att börja leta noggrant efter olagliga vapen, och i veckan gjorde man sitt största tillslag hittills, då över 10 000 skjutvapen och 120 000 knivar beslagtogs i den sydliga provinsen Guizhou. Femton personer som misstänktes tillhöra kriminella gäng arresterades i samband med tillslaget.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.