Publicerat: Mao Zedongs terror

I det aktuella numret av Allt om Historia finns en 10 sidor lång feature av mig om Mao Zedongs år vid makten i Kina. Temat är det lidande som Maos olika politiska kampanjer innebar för kineserna, allt från Det stora språnget och Kulturrevolutionen, till de mindre kända utrensningarna av ”jordägare”, ”kapitalister” och ”högerelement” under kommunistpartiets första år vid makten.

Hur många dödsoffer som Maos tid vid makten i Kina egentligen innebar är omstritt bland historiker, men ny forskning av exempelvis Frank Dikötter visar att antalet kan vara större än man tidigare trott, särskilt som dödskvoter delades ut till varje provins redan under Maos första år vid makten, för att jaga ner riktiga och inbillade motståndare till den nya regimen.

Detta är en av en dryg handfull historiska features som jag skrivit för tidningar som Allt om Historia, Allt om Vetenskap och Populär Historia. De är mycket svårare att skriva än vad jag själv till en början trodde, då det handlar om stora mängder information som ska trimmas ner till en kort text som dessutom ska vara läsvärd.

Tidigare features har handlar om bland annat Vietnamkriget, Opiumkrigen, Förbjudna staden, den stora Kanto-jordbävningen samt Japans härjningar i Asien under andra världskriget.

Just denna artikel torde vara av intresse för alla som vill vet mer om Kinas historia. Läs hela uppslaget här nedan, eller i större version via Scribd: