Video: Kowloon Walled City, 20 år senare

9 april, 2014

Wall Street Journal publicerade förra veckan en kortfilm om Kowloon Walled City, en stadsdel som började växa snabbt i Hongkong tack vare dess billiga hyror och strömmen av kinesiska migranter som tilltog efter att kommunistkina etablerades 1949.

Kowloon Walled City blev snabbt världens mest befolkningstäta plats, som var hem åt upp emot 50 000 människor på en yta så liten som 2,8 hektar (126 x 213 meter, alltså som två fotbollsplaner). Det innebär 1,2 miljoner invånare per kvadratkilometer, jämfört med de cirka 27 000 personer per kvadratkilometer som bor på Manhattan.

Förutom att vara tätbefolkat blev Kowloon Walled City även beryktat för att vara laglöst. Här gav sig myndigheterna inte in, varför området kryllade av droger, bordeller, triader samt icke-licensierade doktorer och tandläkare som drog ut tänder för en billig slant.

De 300 byggnader som utgjorde denna labyrint av anarki blev snart vanlig i populärkultur, och romantiserades i såväl litteratur som film. Området blev startpunkten för många migranter som påbörjade ett nytt liv i Hongkong, och här gick de flesta varor att få tag på till ett billigt pris.

Beskedet att Kowloon Walled City skulle rivas mottogs 1992 med blandade känslor. Många var glada att denna skamfläck en gång för alla skulle tas bort från kartan, medan många invånare protesterade mot beslutet, eftersom grannarna hade nära relationer till varandra och området fungerade som en stad i staden, inte helt olikt Pekings hutonger.

I filmen nedan ges en insikt i livet i Kowloon Walled City genom rörliga bilder och intervjuer med tidigare invånare. Mer information, fotografier och grafik kan ses via Daily Mail och South China Morning Post.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.