Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 12

24 mars, 2014

Dåligt med uppdateringar på InBeijing denna vecka, på grund av att jag åker till Sverige i dag måndag. Där ska jag stanna en dryg vecka, och de senaste dagarna har gått till att planera en del möten och annat som ska ske under denna blixtvisit.

Veckans nyhetsbrev är dock (förhoppningsvis) inte mindre utförligt eller intressant än vanligtvis. Dessvärre kommer nästa veckas nyhetsbrev att utgå, på grund av späckat schema under Sverigebesöket.

Då jag är i Sverige nästa vecka, kommer jag även ha möjlighet att posta böcker till de som har beställt ”Peking – förändringarnas stad” direkt av mig via email. För de som är intresserade av att köpa min bok, står alltså erbjudandet om 120 kronor per exemplar kvar till kommande helg.

I veckan kommer jag även som vanligt att uppdatera Twitter och Facebook med de senaste nyheterna från Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 12

EKONOMI & HANDEL

Taiwan leader says protest-hit China trade pact vital – Sedan i mitten av förra veckan har demonstranter ockuperat Taiwans parlamentsbyggnad, och effektivt förhindrat ledamöter från att komma in och göra sitt jobb. Anledningen är att parlamentet röstat genom ett omstritt handelsavtal med Kina. Demonstranterna menar att avtalet kommer öka Kinas inflytande i Taiwan, medan president Ma Ying-jeou anser att den ökade handeln med Kina är vital för Taiwans ekonomiska framtid. Under söndagen gick Ma ut och starkt fördömde protesterna, som väntas fortsätta även denna vecka.

Housing markets: Double bubble trouble – Nya varningar har i veckan uppstått kring Kinas fastighetsmarknad, där nya prisfall och konkurser kan vara tecken på en eventuell bubbla. Enligt banken Nomura har Kinas fastighetspriser under årets början fallit med 3,8 procent, vilket inte har skett sedan februari 2012, och banken anser att fastighetssektorn nu utgör en risk för hela Kinas ekonomi. Dessutom gick ett fastighetsbolag i konkurs i veckan med skulder på över tre miljarder kronor, vilket är den största konkursen någonsin i Kinas fastighetssektor.

After Growing Pains, Geely Seeing Growth with Volvo – Det går bra för Volvo i Kina, som i fjol här sålde 61 000 bilar, vilket är en ökning med 46 procent från året innan. Kina har nu blivit en av Volvos viktigaste marknaden, och den största anledningen till att företaget lyckades gå med vinst i fjol, trots att målsättningen var att undvika förlust och gå jämnt ut. Enligt Caixin har Volvos status i Kina förhöjts under det gångna året, särskild sedan man nyligen börjat tillverka modellen S60L i Chengdu.

Alibaba’s Spurning of Hong Kong Listing Has Downsides – Kinesiska näthandelsjätten Alibaba verkar nu ha bestämt sig för en börsnotering i USA snarare än i Hongkong. Det ger en rad fördelar vad gäller bland annat frihet i ägarstrukturen samt att attrahera investerare i stort, eftersom USA:s börsindex de senaste åren stigit betydligt fortare än Hang Seng i Hongkong. Wall Street Journal lista dock även en rad potentiella problem som Alibaba kan stöta på i USA, bland annat nödvändigheten att lämna ut uppgifter som de kinesiska myndigheterna kan anse vara känsligt material.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Pushing the Uighurs Too Far – Med anledning av det terrordåd som nyligen kostade över 30 människor livet i staden Kunming, skriver New York Times i veckan en artikel som förklarar motsättningarna mellan minoritetsgruppen Uigur och han-kineser, som är Kinas majoritetsbefolkning. 1949 passade Kinas kommunistparti på att helt sonika införliva vad som då kallades Östra Turkestan i det nya Kina, och sedan dess har antalet han-kineser i provinsen Xinjiang ökat från 7 till 40 procent. Myndigheterna pekar på att även BNP och livskvalité har ökat, medan uigurerna menar att det utestängts från denna utveckling som främst kommit de nyinflyttade han-kineserna till gagn.

My Missing Mongolia – Kina har sett på utvecklingen på Krim-halvön med största intresse, och händelseförloppet där har fått nationalister att börja dra paralleller till Mongoliet, som de facto kontrollerades av Kina ända fram till Qing-dynastins fall 1911. Landet föll sedan under ryskt inflytande, och blev införlivat i Sovjetunionen 1945 genom en ljusskygg folkomröstning. Bilder på kartor där Mongoliet framstår i samma färg som Kina, har nu postats om tiotusentals gånger på Kinas mikrobloggar. Mongoliet skulle utgöra 15 procent av Kinas yta, och dessutom tillföra stora mängder naturresurser nödvändiga för Kinas utveckling.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Breaking Through China’s Great Firewall – Bloomberg skriver denna vecka en artikel om den uppmärksammade sidan Greatfire.org, vars ambition är att motverka Kinas internetcensur. Bland annat håller Greatfire.org koll på vilka sidor som är blockerade, och man har även skapat ”spegelsajter” till viktiga sidor som inte kan nås via Kinas internet. Tack vare ett stipendium från amerikanska myndigheter kan de anonyma upphovsmännen nu utöka arbetet med sitt projekt. De tar dock stora risker, eftersom de opererar inifrån Kina.

Tencent versus Alibaba: a complete guide to an increasingly fierce rivalry (INFOGRAPHIC) – Internetföretaget Tencent och e-handelsjätten Alibaba har under de senaste månaderna blivit allt mer bittra rivaler inom allt från chattprogram till bokning av resor online. Tech in Asia publicerade i veckan grafik som jämför de båda företagens tjänster inom 21 områden, komplett med användarantal och vinnare i varje kategori. Tencent vinner matchen med 10-7, vid sidan av fyra tjänster som slutar oavgjort.

ENERGI & MILJÖ

China to beat 2020 nuclear targets after projects restarted – CNNC – Kina var mitt uppe i världens största expansion av kärnkraft, innan olyckan i Fukushima 2011 satte tillfälligt halt för bygget av nya reaktorer. Sedan man konstaterat att den inhemska kärnkraftsindustrin är säker nog, startade myndigheterna återigen byggnationen, och i veckan meddelades att målet på en generationskapacitet om 58 GW år 2020 inte bara kommer uppnås, utan även överträffas. Enligt Reuters kommer minst 20 kärnkraftsreaktorer att byggas i Kina de närmaste fyra åren.

China working on uranium-free nuclear plants in attempt to combat smog – Inte nog med att Kina bygger nya kärnkraftsreaktorer som aldrig förr, de planerar också använda sig av tidigare aldrig testad teknik. Landets forskare fick i veckan veta att de nu har 10 år på sig att ta fram kärnkraftverk som drivs av torium istället för uran. Tidigare var planen att dessa reaktorer skulle utvecklas inom 25 år, men då myndigheterna blir allt mer desperata efter lösningar att minska landets luftföroreningar, vill man nu snabba på processen.

The Top 5 Pollution Busting Face Masks – I väntan på ovanstående kärnkraftverk, kan det vara värt att ta en titt på vilka ansiktsmasker som egentligen hjälper mot den smog som numera är vardag i Kinas storstäder. The World of Chinese publicerar listor på de fem bästa och de fem sämsta engångsmaskerna, sammanställd av en doktor. Vissa av maskerna filtrerar bort över 90 procent skadliga partiklar, medan andra endast mäktar med att stänga ute 6,5 procent.

Japan’s Coal Imports Rise, Raising Carbon Emissions – Japan, vars kärnkraftverk fortfarande står stilla sedan olyckan i Fukushima, har de senaste åren blivit allt mer beroende av att importera kol och naturgas. Wall Street Journal påpekar att detta kommer höja landets utsläpp betydligt, och under det helår som avslutades i mars 2013 var det år då Japan släppte ut näst mest koldioxid sedan mätningarna startat. Importen av kol för energiutvinning ökade 17 procent i januari i år, och 4,8 procent i februari.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Shanghai Shenhua Fans’ Xi Jinping Protest Banner Confiscated Amid Ruckus – Det växande antalet fotbollsfans i Kina har under de senaste åren blivit allt mer högljudda. De har dock ännu inte varit särskilt politiska, vilket ju ofta är fallet i Europa. Under veckan skrev dock Wild East Football om hur fans i Shanghai under en match slet upp en banner där man ironiserade över ett citat från president Xi Jinping, vilket fick polisen att genast storma läktaren och beslagta banderollen. Irritation och knuffar ägde rum mellan polis och fans.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop