Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 11

Under veckan har ”de två mötena” här i Peking nått sitt slut. Det handlar om de årliga sammanträdena mellan Kinas nationella folkkongress samt folkets rådgivande kongress, som varje mars månad sammanfaller i huvudstaden.

Till skillnad i fjol, då landets nya politbyrå presenterades, så bjöd årets upplaga av ”de två mötena” inte på några större kioskvältare, utan främst godkände kongressen beslut som tagits i andra forum under årets gång.

De hundratals journalister som samlats vid arrangemanget torde ha lämnat det besvikna, eftersom till och med presskonferensen var riggad. Jag har aldrig förstått varför reportrar ens bemödar sig med att besöka dessa tillställningar; det händer aldrig något oväntat, man får inte ställa frågor, och det som väl beslutas kommer sedan ut i dokumentform.

I inhemsk media har stora delar av ”de två mötena” har dessutom överskuggats av något till synes så trivialt som ett försvunnet flygplan, nämligen den passagerarjet tillhörandes Malaysia Airlines vars öde nu varit okänt i över en veckan.

Ombord fanns 154 kinesiska passagerare, och irritationen växer nu i Kina om att planet inte hittas. Myndigheterna har i hårda ordalag kritiserat Malaysias regering, och den kinesiska allmänheten kritiserar i sin tur Kinas myndigheter för att inte i större utsträckning påverka processen med sökandet.

Enligt många rapporter känner kinesiska ledare att de tappar ansiktet inför sin egen befolkning, eftersom mindre grannländer inte lyssnar på Kinas uppmaningar med att intensifiera insatserna.

Glöm heller inte att under veckans gång följa InBeijing på Twitter och Facebook för de senaste nyheterna från Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 11

EKONOMI & HANDEL

Full text: Report on China’s economic, social development plan – För den som vill grotta ner sig i Kinas pågående sociala och ekonomiska reformer, släppte nyhetsbyrån Xinhua efter ”de två mötena” ett långt dokument om vika reformer som är aktuella, samt hur långt myndigheterna har kommit i arbetet med att verkställa dessa. Vi får bland annat veta att antalet sjukhussängar per capita i fjol ökade med 7,3 procent till 4,55 per tusen invånare, samt att antalet allmännyttiga bostäder ökade med 5,44 miljoner.

China unveils landmark urbanization plan – ”De två mötena” resulterade även i en mer detaljerad plan gällande Kinas urbanisering, som ses vara den viktigaste enskilda processen för att säkerställa landets fortsatta ekonomiska tillväxt. Trots att flera hundra miljoner kineser de senaste decennierna flyttat från landsbygd till stad, så bor endast 53,7 procent av alla kineser nu i städer, vilket kan jämföras med cirka 80 procent industriländer och 60 procent i utvecklingsländer med BNP per capita i Kinas storlek. Till år 2020 siktar Kina på att 60 procent av landets befolkning ska vara stadsbor, och 45 procent vara mantalsskrivna i städerna.

Alibaba, Weibo Prep for IPOs in U.S. – Att kinesiska internetföretag börslistar sig i USA är förvisso inget nytt fenomen, men nu sägs två av de absolut största och mest intressant också välja New York framför Hongkong eller Shanghai. Kinas hetaste mikroblogg Sina Weibo avslöjade i veckan planer på en börsintroduktion i New York värderad till en halv miljard dollar, vilket ändå är en struntsumma jämfört med e-handelsgiganten Alibaba. Dess introduktion kommer sannolikt vara värd över 15 miljarder dollar, och därmed bli högre än Facebooks.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China Leadership Monitor 2014 No. 43 – I veckan kom ett nytt nummer av ”China Leadership Monitor”, en publikation som syftar till att ge insikt i Kinas politiska sfär, och sponsras av Hoover Institute vid Stanford University. För den som vill grotta ner sig i kinesiskt ledarskap och politiska värld, finns här en drygt handfull dokument som vidlyftigt beskriver bland annat Xi Jinpings maktposition och hur dagens ledning gör upp med arvet från Mao Zedong.

For Foreign Journalists in Beijing, It’s All About Asking the Right Question – New York Times uppmärksammar hur presskonferenser i samband med viktiga politiska möten inte Kina, inte är som de presskonferenser utländska journalister har vant sig vid. Här är frågorna uppgjorda på förhand, och flera månader innan exempelvis Li Keqiang efter ”de två mötena” svarade på frågor inför hundratals journalister i Peking, har reportrarna fått klara instruktioner om vad som är OK att fråga. Även om synbart känsliga ämnen som luftföroreningar och korruption kom upp under frågestunden, så var situationen i Tibet och Xinjiang två stora elefanter i rummet.

Chinese activist Cao Shunli dies after being denied medical help, says website – I veckan blev det känt att människorättsaktivisten Cao Shunli, som suttit frihetsberövad i Peking sedan september i fjol, avlidit under oklara former. Cao arresterades i fjol för att ha stört den allmänna ordningen, sedan hon genom protester begärt att privatpersoner i Kina ska kunna bidra till FN-rapporter angående tillståndet för mänskliga rättigheter i landet. Enligt hennes familj ska Cao har blivit sjuk under fångenskapen, nekats nödvändigt vård och sedan avlidit. Cao var tidigare anställd av myndigheterna, men har sedan 2008 jobbat för mänskliga rättigheter i Kina.

From his Pakistan hideout, Uighur leader vows revenge on China – Reuters skriver i veckan om en av få intervjuer som Turkestan Islamic Partys ledare Abdullah Mansour nyligen tagit sig för, där han lovar att hämnas på kinesiska myndigheter för behandlingen av uigurer i Kina. Denna militanta islamska rörelse eftersträvar ett självständigt Xinjiang, och beskriver det som sin ”heliga plikt” att ta till vapen mot Kina. Efter terrorattacken i Kunming förra veckan, som krävde över 30 liv, menar rörelsen att situationen för Kinas uigirer blivit ännu värre. Intervjun gjordes från Abdullah Mansours gömställe i Pakistan.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Four Detained for Reporting Tiananmen ‘Self-Immolation’ – Under de politiska mötena i Peking, kom uppgifter om att en person satte eld på sig själv vid Himmelska fridens torg. Händelsen har inte kunnat bekräftats, även fast bilder på rök och brandsläckare läckt ut i media. Hur känslig frågan är märks dock av faktumet att fyra personer under den gångna veckan arresterats, för att ha spridit händelsen vidare på internet. En man som skrivit om detta på nätet fick omgående besök av sju poliser, som beslagtog hans dator, mobiltelefon och USB-minnen, innan de tog med honom till stationen.

Fresh China media crackdown hits popular accounts on Tencent’s WeChat – Den populära messenger-appen Wechat/Weixin har hittills varit relativt förskonad från censur och kontroll från myndigheterna, eftersom det främst är en app för privata samtal i mindre grupper. Men nu har myndigheterna börjat stänga populära konton på Wechat, särskilt sådana som användare kan prenumerera på, och som kan skicka ut max ett meddelande per dag vilket potentiellt kan läsas av hundratusentals personer. Stängningen av dessa konton skedde, som vanligt, helt utan förvarning eller förklaring.

These numbers from Asia’s half-trillion dollar ecommerce market will blow your mind (INFOGRAPHIC) – Ny infografik från GoGlobal visar hur Asiens internethandel i år kommer vara värd 525 miljarder dollar, en summa som ytterligare beräknas dubblas till år 2017. Kina står för cirka 60 procent av denna handel, och i år kommer e-handeln business-to-consumer i Kina att vara dubbelt så omfattande som i Japan. Återigen påpekas även hur regionen ligger i framkant vad gäller användning av smarta telefoner; 74 procent av kunderna använder sin samrtphones för att jämföra priser på internet, jämfört med 43 procent globalt.

ENERGI & MILJÖ

Only 4% of Chinese cities met air quality standards in 2013 – Shanghaiist sammanfattar förra årets snittvärden av skadliga partiklar i luften, och kommer fram till att endast 3 av 74 städer i i fjol lyckades hålla sina luftföroreningar under Kinas nationella rekommenderade gränsvärden: Lhasa (Tibet), Haikou (Hainan) samt Zhoushan (Zhejiang). Värre ställt var det i Pekings grannprovins Hebei, där 7 av fjolårets 10 mest förorenade städer återfinns.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Gays: “Cures” for homosexuality – The Economist uppmärksammar hur det fortfarande är vanligt i Kina med sjukhus som utger sig för att kunna ”bota” homosexualitet, med en framgångsgrad på så mycket som 70 procent. Behandlingarna som erbjuds kan kosta tiotusentals kronor, och innehålla allt från elchocker till ”mental tortyr” i form av att framtvinga kräkningar då filmer med homosexuella inslag visas. Dock har situationen för landets homosexuella förbättras något sedan 2001, då homosexualitet officiellt upphörde vara en mentalsjukdom. På senare år har mindre parader och demonstrationer anordnats av landets homosexuella.

Japan considers accepting more immigrants, which would pose challenges – Japans nuvarande befolkning på 127 miljoner, beräknas med nuvarande födelsetal sjunka till endast 40 miljoner inom 100 år. Landets myndigheter överväger därför att ta emot mer invandrare som en åtgärd för att hålla invånarantalet över 100 miljoner. I dag finns bara drygt två miljoner invandrare bosatta i Japan, varav det stora flertalet är kineser eller koreaner. Det höjs dock oro från flera håll att släppa in människor med främmande religioner eller språk, då det japanska samhället i dag är ett av världens mest homogena.

The Atheists of Beijing – The Diplomat uppmärksammade i veckan en undersökning bland 40 länder, som visar att Kina är det land där minst andel människor anser det vara nödvändigt att tro på gud för att vara en person med god moral. Endast 14 procent av kineserna svarade ja på frågan, jämfört med 53 procent i USA. Generellt sett var det dock i fattiga länder som denna siffra var högst, exempelvis 86 procent i Brasilien och 70 procent i Indien. Ja-sägarna i Kina är dock ännu färre även än Västeuropa, vilket återigen tydliggör att kineserna i stor utsträckning är ateister.