Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 9

Hela Kina chockades natten till söndag, då ett tiotal knivmän gick bärsärkagång på tågstationen i staden Kunming, med minst 33 döda och över 140 skadade som följd.

Det verkar inte råda något tvivel om att det rör sig om en terroristattack, med kopplingar till separatister från den muslimska provinsen Xinjiang. Bland annat var förövarna klädda i svarta tröjor med motiv från den frihetsrörelse som kämpar för provinsens självständighet.

Knivmännen dödade minst 29 personer, innan fyra av dem sköts till döds på plats av polis. Förutom en kvinnlig förövare som arresterades direkt, flydde samtliga gärningsmän platsen och är fortfarande på fri fot.

Analytiker menar att attacken är ett tecken på en helt ny taktik från Kinas separatistiska muslimer, som går ut på att sätta skräck och skapa panik runtom i landet. Detta är nämligen den första attacken i denna skala som sker utanför Xinjiang, och kallas nu i media och på internet för ”Kinas 9/11”.

Attacken har följts av ökad säkerhet inte bara i Kunming, utan vid allmänna platser runtom i hela Kina. Bloomberg varnar mycket riktigt för att spänningarna mellan etniska kineser och den muslimska minoriteten uigurer kan komma att öka ytterligare, eftersom det finns en tendens i Kina att kollektivt beskylla landets samtliga 10 miljoner uigurer då våldsamheter uppstår.

Glöm inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för senaste nytt angående utvecklingen kring detta terrordåd, samt övriga nyheter från Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 9

EKONOMI & HANDEL

China’s currency: One way no more – Värdet på Kinas valuta har i många år varit en källa till konflikt, särskilt bland amerikanska politiker som anser att valutan är undervärderad, vilket ger Kina ett övertag främst vad gäller export och utländska investeringar. Det senaste året har dock tonläget dämpats något, eftersom Kinas yuan stigit i värde mot dollarn. Men under detta års början har yuanen återigen blivit svagare, främst genom en medveten taktik från kinesiska centralbanken att köpa dollar. The Economist reder denna vecka ut varför, och vad detta leder till.

Business in China: Must try harder – Det blir allt svårare för utländska företag att driva en lönsam verksamhet i Kina, visar en ny undersökning i veckan från China Business Report. Detta främst för att lönerna i landet stigit fort de senaste åren, och nu faktiskt ligger på nivå med USA. Samtidigt blir det svårare att hitta kompetent personal, vilket kan ha att göra med den allt större konkurrensen från lokala företag. 80 procent av de utländska affärsmän son tillfrågades i undersökningen, menar även att byråkrati och oklara regleringar försvårar deras verksamhet i Kina.

41 more join billionaire list in China – Under veckan publicerades senaste upplagan av Hurun Global Rich List, som visar att Kina nu har 358 dollarmiljardärer, vilket är 41 fler än i fjol. Detta mycket tack vare landets stigande fastighetspriser. Kina är nu hem åt näst flest miljardärer i världen, och närmar sig ettan USA vars antal i år skrevs till 481. Av Kinas 358 miljardärer finns 64 i Hongkong, som liksom Macao och Taiwan räknas som Kina på Huruns lista.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China charges prominent Uighur professor with separatism – Tidigare i veckan, innan terrordådet i Kunming, stod det klart att Ilham Tohti, en uigurisk professor baserad i Peking, ska åtalas för separatism. Det är de lokala myndigheterna i Xinjiang som vill åtala Tohti, som arresterades i Peking och flögs till Xinjiangs provinshuvudstad Urumqi, där han nu befinner sig i häkte. Fallet väcker stor oro såväl i Kina som i utlandet, särskilt som det verkar klart att Tohti inte ägnar sig åt några extremistiska verksamheter, utan blott är frispråkig vad gäller uigurernas förtryck och rättigheter.

China steps up propaganda war on Japan – The Telegraph uppmärksammar i veckan hur Kina trappar upp sitt ”propagandakrig” mot Japan, bland annat genom nyligen uttalade planer att göra minnesdagen för Nanjing-massakern 1937 till en officiell helgdag, tillsammans med ”segerdagen” då det japanska kejsardömet förlorade andra världskriget. Tidningen talar med analytiker som ser en trend i kinesisk media och bland myndigheter, en ”anti-Japan-kampanj”, där man tar varje tillfälle i akt för att påminna omvärlden om Japans historiska illdåd.

China says farewell to Locke with racial slur – Efter att USA:s ambassadör i Kina John Locke nyligen lämnat sin tjänst, passade kinesisk media på att säga adjö till denne med ett par riktigt skamlösa rasistiska haranger. En statlig nyhetstjänst kallade Locke för en ”rutten banan”, eftersom han är av kinesisk etnicitet, men springer amerikanska myndigheters ärenden. Vidare får Locke skäll för att ha hjälpt den blinda människorättsaktivisten Chen Guangcheng, och för att han inte kan tala ordentlig kinesiska. Han kallas även för en ”hycklare” eftersom han flyger ekonomiklass och köper eget kaffe, samtidigt som han äger en dyr fastighet i USA.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

’They can’t kill us all’: Thousands protest chopper attack on Ming Pao editor Kevin Lau – Även Hongkong chockades i veckan då Kevin Lau, tidigare redaktör på den frispråkiga tidningen Ming Pao, knivhöggs på öppen gata, och med nöd och näppe undkom med livet i behåll. Misstankar finns att gärningsmännen, som flydde platsen på motorcykel, kommer från Kina, och att dådet har att göra med Ming Paos ofta kritiska rapportering om de kinesiska myndigheterna. Under helgen gav sig tusentals personer ut på stadens gator för att protestera för pressfrihet, och visa att journalistkåren inte låter sig skrämmas av våldsdåd likt detta.

CIC 2014 China Social Media Landscape – Where to Play & How to Play? – I veckan kom CIC ut med sin årliga uppdatering av läget för sociala medier i Kina. Som vanligt har man gjort grafik av de mest populära kinesiska tjänster och vilka motsvarigheter de har i väst, samt uppmärksammat en rad trender. Bland annat påpekas det hur mobilt internet blir allt vanligare i Kina, och hur appar och tjänster som bara kan användas på mobila plattformar, exempelvis IM-appen WeChat, växer snabbare än någonsin.

LinkedIn Launches a Chinese-Language Site — But Government Censorship Looms – I veckan lanserades LinkedIn på kinesiska, vilket är ett steg i ledet för företagets ambition att växa i Kina. Redan i dag använder sig cirka fyra miljoner kineser av LinkedIns nätverkstjänst, men i och med att man under senaste året börjat rekrytera allt mer personal i Kina, satsar man på att öka närvaron här betydligt. Till skillnad från Twitter och Facebook är inte LinkedIn censurerat i Kina, men varningar höjs för att vissa delar av innehållet kan komma att plockas bort av myndigheterna.

China media: Xi’s visit to Beijing neighbourhood – Under veckan har Peking återigen dragits med ohyggliga luftföroreningar, där mängden av de skadliga partiklarna PM 2,5 steg över mätarens skala. Xi Jinping gav sig dock ut på ett överraskningsbesök vid en av huvudstadens shoppinggator, där han promenerade omkring utan ansiktsmask. Kinesisk media var snabb att hylla presidenten för att ”andas samma luft och dela samma öde som folket”.

ENERGI & MILJÖ

China’s toxic air pollution resembles nuclear winter, say scientists – En kinesisk forskare liknade i veckan landets luftföroreningar med nukelär vinter. He Dongxian vid China Agricultural University menar att de stora mängderna farliga partiklar saktar ner fotosyntesen och därmed hotar hela landets matproduktion. He backar upp sina påståenden med tester som hon själv gjort, genom att odla samma slags tomater och chilifrukter i växthus, samt i Pekings förorter, där det tog mer än dubbelt så långt tid för dessa att mogna.

Smog pushes emigration – Till och med kinesisk media har börjat rapportera allt mer kritiskt om landets luftföroreningar. I veckan skrev den annars så nationalistiska tidningen Global Times om hur smogen får allt fler kineser att vilja emigrera, vilket märks såväl på sociala medier som det ökade antalet affärsverksamheter som går ut på att ge kineser möjlighet att flytta utomlands. Tidningen talar nu om ”smog emigration” som en fjärde utvandringsvåg från Kina, efter arbetare, tekniker och investerare.

Chinese urbanites are spending millions on anti-pollution masks—and most of them don’t do anything – Luftföroreningarna har även gett upphov till en ny industrin, nämligen försäljningen av ansiktsmasker. Förra året såldes masker för 900 miljoner kronor bara på marknadsplatsen Taobao. Quartz påpekar dock att de flesta av dessa masker som säljs är helt värdelösa mot de små partiklar som är farligast för kroppen. Det är närmast ett ”psykologiskt massbeteende” att inbilla sig att de billiga bomullsmaskerna håller dessa ut, då det i själva verket endast är de med ordentligt filter som hjälper.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

The tobacco industry: Government coughers – The Economist uppmärksammar denna vecka Kinas ständigt växande tobaksindustri, vars intäkter har ökat från 285 miljarder yuan 2005, till hela 757 miljarder 2012. Denna ökningen innebär samtidigt att skador och sjukvårdskostnader på grund av rökning har skjutit i höjden, särskilt som 700 miljoner kineser beräknas utsättas för second hand smoking. Kina har visserligen börjat uppmärksamma detta problem i och med en rad nya lagar mot tobaksreklam och rökning på offentlig plats, men dessa har endast måttlig effekt, eftersom rökförbud ofta ignoreras och de mäktiga tobaksbolagen ständigt hittar nya vägar att kringgå restriktionerna.

China ignores ticking time bomb of increasing waistlines – China Daily uppmärksammar i veckan ett annat hälsoproblem i Kina, nämligen den snabbt ökande övervikten bland landets befolkning. På 30 år har andelen överviktiga i Kina nästan fördubblats, och i dag är cirka en tredjedel av landets befolkning antingen feta eller överviktiga. Trenden blir även allt vanligare bland barn och ungdomar, vilket har lett till en allt större utbredning av livstilssjukdomar, särskilt diabetes, som också går allt lägre ner i åldrarna.

Sochi Winter Olympics: How Did China Do? – Wall Street Journal sammanfattar Kinas insats i vinter-OS, där landet hamnade på en elfte plats i medaljligan, med nio medaljer varav tre guld. De flesta medaljerna togs i individuella grenar som skridsko eller freestyle (skidor). Medaljskörden var dock mindre än i Vancouver 2010, där Kina lyckades ta elva medaljer, varav fem var guld.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, SR, SR