Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 8

24 februari, 2014

Ytterligare en besvärlig vecka för Kina på den utrikespolitiska fronten. Dels tog USA:s president Barack Obama emot Dalai Lama i vita huset trots kinesiska varningar, och dels kom FN med en kritisk rapport om läget för mänskliga rättigheter i Nordkorea, som Kina fann sig tvunget att som ensam medlem i säkerhetsrådet invända mot.

Landets censur har dessutom i veckan tvingats gå på högvarv. Såväl rapporter om protesterna i Ukraina, som uppgifter om tusentals demonstrerande journalister i Hongkong och tillslag mot prostitution landet över har kontrollerats på mikrobloggar och medier.

Glöm inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för kontinuerliga uppdateringar kring dessa och många andra frågor!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 8

EKONOMI & HANDEL

China’s economy: The world’s second biggest consumer – I veckan kom svag statistik angående de japanska hushållens konsumtion, vilket fick The Economist att deklarera att Kina nu passerat Japan, och är världens andra största konsument bakom USA. En stadig ökning av försäljning i detaljhandeln innebär att Kina konsumerade dubbelt så mycket i fjol som år 2007, och ännu finns det utrymme för expansion, eftersom Kinas BNP ännu till endast en dryg tredjedel av konsumtion, jämfört med över 60 procent i Japan och en ännu större andel i USA.

Tesla Generates Buzz before Its Cars Even Arrive in the Country – Den amerikanska biltillverkaren Teslas etablering i Kina har skapat stort intresse, särskilt som företaget i veckan meddelade att dess lyxbil Model S ”bara” kommer kosta cirka 800 000 kronor i Kina, vilket är mindre än hälften av det pris som många hade trott. Tesla kommer till Kina i en tid då myndigheterna säger sig vilja satsa på elbilar, och hoppas locka kunder genom att lova ett stort nätverk av laddningsstationer över hela landet. Efter att priset för Model S offentliggjorts, fördubblades förhandsbeställningarna av bilen, skriver Caixin.

Dongfeng Motor to Buy Stake in Peugeot for 800 Million Euros – Kinesiska biltillverkaren Dongfeng är på väg att köpa drygt 14 procent av innehavet i franska Peugeot, skriver Bloomberg i veckan, och noterar att det är den största kinesiska investeringen i en utländsk biltillverkare sedan Geely köpte Volvo 2010. Affären skulle innebära att Dongfeng blir lika stora ägare som såväl franska myndigheter som familjen Peugeot. Den skulle även öppna upp för tillverkning i Kina, som på längre sikt kan leda till export av Peugeot-bilar som byggs i Kina.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China rejects U.N. criticism in North Korea report, no comment on veto – I veckan kom FN med en lika utförlig som hemsk rapport om läget i Nordkorea, där det talades om systematisk tortyr, summariska avrättningar och utbredd svält. Kina var det enda land i säkerhetsrådet som protesterade mot rapporten, genom att kalla innehållet för ”oskälig kritik”, och gav ingen kommentar om huruvida man tänker lägga in sin veto då det gäller att ställa det nordkoreanska ledarskapet inför rätta. FN kritiserar även Kinas omstridda praxis att skicka tillbaka nordkoreanska flyktingar över gränsen igen.

China Criticizes Obama Over Visit by Dalai Lama – Under veckan tog Barack Obama emot Dalai Lama för ett 45 minuter långt samtal i vita huset, trots kinesiska varningar på förhand om att detta möte skulle påverka relationen mellan USA och Kina negativt. Under mötet uttryckte Obama sitt stöd för mänskliga rättigheter i Tibet, och efter mötet utbröt ett sedvanligt diplomatisk gruff mellan amerikanska och kinesiska myndigheter. New York Times påpekar dock att Obama tidigare skjutit upp möten med Dalai Lama för att blidka Kina inför statsbesök, men att det nu vore otänkbart för amerikanerna att vika ner sig på liknande vis, med anledning av Kinas aggressiva framtoning i sydkinesiska havet.

Beijing says it will win West over to its view on Tibet and Xinjiang – Zhu Weiqun, ordförande för en särskild avdelning för etniska och religiösa frågor i Kinas parlament, menade i veckan att Kina kommer vinna över väst på sin sida vad gäller situationen i Xinjiang och Tibet. Allt eftersom dessa områden öppnas upp för omvärlden, kommer väst inse ”sanningen” enligt Zhu, det vill säga att Kinas politiska socio-ekonmiska handlingar i dessa områden är till stor hjälp för dess invånare. Vidare menade han att väst snart kommer inse verkligheten vad gäller den onda naturen av Dalai Lama och den rörelse som kämpar för ett fritt Xinjiang. Uttalandena borgar knappast för någon lättnad av Kinas hårdföra politik i dessa områden.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

How big are mobile payments in China? Nearly $1.6 trillion in transactions were made in 2013. – Enligt ny statistik från Kinas centralbank, hanterades under fjolåret mobila betalningar på över 10 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med 317 procent från år 2012. Bara på Alipay, världens största betaltjänst online, gjordes transaktioner för över 20 miljarder kronor om dagen, skriver The Next Web, och påpekar att Kina vid fjolårets slut hade 618 miljoner internetanvändare, varav 500 miljoner med tillgång till nätet via sin telefon.

Chinese Paper Links Ukraine Strife to Rapid Political Reform – Utvecklingen i Ukraina har uppmärksammats även i kinesiska medier, om än med en något annan vinkel än i väst. Här talar statliga tidningar om Ukraina som ett exempel på vilka hemskheter som kan ske om ett land går för fort fram med politiska reformer. Paralleller dras till att ”kaos och blodspillan” riskerar bli konsekvenserna av hastiga demokratiska reformer även i Kina, som liksom Ukraina är en stor nation med olika religioner och folkgrupper.

Hong Kong journalists take to streets for press freedom – Under helgen gav sig tusentals journalister ut på Hongkongs gator för att protestera för ”frihet att uttrycka sig, och ett fritt Hongkong”, skriver Wall Street Journal. Marschen ordnades av Hong Kong Journalists Organisation, som menar att friheten att tala och skriva om vad man vill på senare tid hotats i Hongkong. Organisationen menar att 6 000 personer deltog i protesttåget, medan polisens uppskattningar gör gällande 1 600 deltagare.

ENERGI & MILJÖ

China’s water pollution will be more difficult to fix than its dirty air – I skuggan av Kinas luftföroreningar lommar ett på många vis ännu allvarligare miljöhot, nämligen den urusla kvalitén på landets vatten. I veckan offentliggjorde myndigheterna en plan där drygt 2 300 miljarder kronor ska användas för att förbättra vattnet i landets sjöar och floder. Och det behövs, skriver China Dialogue, som påminner att en femtedel av Kinas floder är giftiga, och två femtedelar klassade som ”allvarligt förorenade”. Enligt en undersökning från 2012 drogs över hälften av alla Kinas städer med vatten klassat som ”poor” eller ”very poor”.

Is China’s “Green Great Wall” set to fall? – De senaste åren har kinesiska myndigheter planterat otaliga träd på en yta så stor som 33 000 hektar, vilket ska skydda Peking från de sandstormar som varje vår drar in över staden, samt den ökenspridning som gör att gobiöknens sanddyner drar sig allt närmare huvudstaden. De är en del i ett större projekt som kallas ”Great Green Wall”, där man i slutet av 1970-talet drog upp planer om att plantera träd på över 4 miljoner kvadratkilometer, eller 42,4 procent av Kinas yta. Träden skulle stå i över 70 år, men redan nu har 90 procent av de träd som ska skydda Peking från sand och öken dött. China Dialogue intervjuar en skogsexpert som förklarar varför.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Prostitution Crackdown Expands Nationwide – I förra veckans nyhetsbrev skrev jag om stora tillslag mot prostitution och sexindustrin i Dongguan och Harbin, där tusentals poliser slog till mot bordeller och gjorde dussintals arresteringar. Caixin rapporterar nu att liknande tillslag gjorts av polisen i provinser som Shandong, Jiangsu och Hunan. I Jiangsu arresterades omkring 100 personer, vilket de facto var ännu mer än de uppmärksammade tillslaget i Dongguan.

China’s Share of Global Cancer Deaths Tops 25 Percent – I veckan visade ny statistik från Världshälsoorganisationen att antalet cancerfall världen över ökar dramatiskt. Värst är ökningen i utvecklingsländerna, och särskilt alarmerande är den i Kina, där nu 27 procent av de globala dödsfallen i cancer sker. En stor anledning till detta är givetvis landets obönhörliga luftföroreningar. Men Bloomberg påpekar även en rad andra anledningar, såsom rökning, ändrat kosthållning och framför en längre medellivslängd, vilket spelar stor roll eftersom många cancerpatienter får sin diagnos på ålderns höst.

Sinica: The Disabled in China – Denna vecka diskuterar Sinica i sin podcast situationen för handikappade i Kina. Diskussionen tar upp allt från hur det kinesiska språket definerar olika typer av handikapp, till samhällets fördomar samt Kinas myndigheter gör och inte gör för landets handikappade.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.