Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 6

10 februari, 2014

För de av er läsare som är intresserad av media och internet, kom Nieman Foundation for Journalism at Harvard i veckan ut med en matig och imponerande sammanställning av rapporter om tillståndet för kinesiska medier.

Rapporten innehåller snart sagt allt som är värt att veta om hur detta område i Kina utvecklats den senaste tiden. Huvudartikeln ”Command and Control” är skriven av journalisten Paul Mooney, som efter 18 år som reporter i Kina de facto utvisades från landet denna vinter, då han inte fick nytt presskort och journalistvisum.

Bland rapportens dussintal artiklar finner jag personligen även ”Under Pressure” (Hu Yong), ”Eluding the ’Ministry of Truth’” (Anne Henochowicz), ”The Secret Life of Keywords” (Qian Gang), ”Technology, Transparency and Traditional Media” (Luo Changping) samt ”Follow the Money” (David Barboza) särskilt intressanta.

Missa inte denna ingående och helt gratis samling material om du är nyfiken Kinas medialandskap – inklusive censur och politisk styrning av medier och internet.

Missa heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för regelbundna uppdateringar om nyhetsläget från Kina med omnejd!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 6

EKONOMI & HANDEL

Pension systems for urban and rural dwellers in China will be merged – I veckan deklarerade Kinas myndigheter att samma pensionssystem ska implementeras på landsbygden som i landets städer. Sedan nuvarande pensionssystem lanserades på 1990-talet, har stadsborna varit priviligierade vad gäller utbetalningar, och många bybor har först de senaste åren alls börjat omfattas av systemet. Initiativet syftar dels till att minska Kinas klasskillnader, men främst till att förbereda ett kinesiskt konsumtionssamhälle på en demografi med allt fler pensionärer.

EU members consider selling residency to attract wealthy Chinese – South China Morning Post uppmärksammar i veckan trenden bland ekonomiskt krisdrabbade länder i Europa att de facto sälja medborgarskap, då permanenta uppehållstillstånd ingår för utlänningar som investerar en viss summa pengar. Exemepelvis behöver man ”bara” investera en halv miljon euro i en portugisisk fastighet för att få bosätta sig permanent i landet. Rika kineser hör till de flitigaste kunderna; cirka 90 procent av så kallade ”golden visas” som i fjol utfärdades i Portugal, gick till invånare i Kina eller Hongkong. Andra länder som erbjuder liknande möjligheter inkluderar Ungern, Spanien, Grekland, Cypern och Holland.

Internal trade: It’s a continent, actually – Det talas ofta om Kinas handelsöverskott med omvärlden, men i veckan framför Economist det intressanta faktumet att handelsbalansen är än mer ojämn inom Kinas själva provinser. Många provinser är lika stora som europeiska länder vad gäller såväl befolkning som BNP, och exempelvis nettoimporterade Henan år 2012 varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor. Procentuellt finns de största obalanserna i Kinas fattiga västra provinser. Qinghai, Yunnan och Tibet hade år 2012 ett handelsunderskott på cirka 40, 45 respektive 65 procent av sitt BNP.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Xi Jinping Arrives in Sochi, Meets With Putin – Medan OS i Sochi har inneburit en diskussion om mänskliga rättigheter i Ryssland bland västerländska politiker och journalister, är evenemanget för Kinas president Xi Jinping istället ytterligare ett tillfälle att cementera de god banden med grannlandet i norr. Xi anlände i veckan till Sochi för att medverka vid invigningen och träffa sin kollega Vladimir Putin, ett möte som enkom beskrevs med varma ordalag i inhemsk media. Sedan Xi tillträdde i fjol har han besökt Ryssland tre gånger, och träffat Putin ett halvdussin gånger, skriver The Diplomat.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

The party and the media: Learning to spin – Kinas allt mer frispråkiga journalister har fått kommunistpartiets medlemmar att ägna sig åt mediaträning, något som enligt intervjuer i Economist inte var nödvändigt tidigare, då media sällan eller aldrig ställde kritiska frågor om exempelvis miljön. Under särskilda lektioner får tjänstemän nu lära sig allt från hur man tillfredställer journalister samtidigt som man håller sig till partilinjen, till hur man bör klä sig vid olika tillfällen för att undvika anklagelser om slöseri och korruption.

It’s Official: China Is Becoming a New Innovation Powerhouse – Foreign Policy tar i veckan vara på en amerikansk myndighetsrapport som visar att Kinas tillverkning av högteknologi nu närmar sig USA:s nivåer, vilket beror på en allt större kinesisk budget för forskning och utveckling, samt att allt fler unga kineser utbildar sig till ingenjörer. På bara fem år har Kinas forskningsbudget nästan fördubblats, medan USA:s dito blott rört sig blygsamt framåt, och EU:s i själva verket minskat från sin högstanivå.

ENERGI & MILJÖ

China’s environment: A small breath of fresh air – Economist uppmärksammar i veckan de nya bestämmelser som gör gällande att cirka 15 000 av Kinas mest förorenade bolag nu måste redovisa sin utsläpp i realtid. Dessa ska även offentliggöras, vilket är ett steg mot transparens och en stor skillnad från bara några år sedan, då myndigheterna inte ens tillät mätningar av luftföroreningar i Peking. Nu finns officiella mätningar av luften i 179 städer, och att offentliggöra mätningarna även för landets industrier, sätter press på dessa att minska skador på luft, mark och vatten.

Many Chinese National Parks, Reserves Fail To Protect Environment – Runt om i Kina finns hundratals nationalparker, där känsligt natur- och djurliv skyddas på enorma inhägnade områden. Radio Free Asia talade dock i veckan med en kinesisk miljöaktivist som menar att dessa parker ofta existerar främst för att det ska se bra ut på pappret, och att många sköts om dåligt. Detta beror på ovilja att implementera gällande regler och föreskrifter, samt en kamp mellan modern utveckling och naturreservat, där den moderna utvecklingen ofta går ut som vinnare.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

In Slickness and in Wealth – En artikel från China File diskuterade i veckan det stigma som fortfarande råder för unga kvinnor i Kina då det gäller giftermål. Medan allt fler kvinnor i länder som Japan och Sydkorea gifter sig allt senare eller inte alls, så är nästan varje kinesisk kvinna gift innan de nått en ålder av 35. Eftersom de samtidigt ofta uppmanas att inte träffa pojkvänner under sin utbildningstid, så kan tidspressen leda till förhastade beslut om giftermål med äldre män, utan att kärlek nödvändigtvis behöver vara en ingrediens.

Record ’Monkey King’ Business Prompts Plans for Sequel – Nya filmen ”The monkey king”, av Hongkong-regissören Soi Poi Cheang, har slagit kassarekord på kassarekord i Kina. Under premiärdagen spelade filmen in över 250 miljoner kronor här, och under de första fyra dagarna cirka 400 miljoner. Skådespelaren Chow Yun-fat har tidigare sagt att en uppföljare skulle göras om filmen spelade in över 100 miljoner kronor, och enligt Hollywood Reporter finns det redan nu planer på att spela in en sådan.

Chinese-language film breaks box office record – En annan kinesisk film, av BBC översatt till ”Dad where are we going?”, sålde dock under sina premiärdagar fler biljetter än ”The monkey king”. Mellan föregående fredag och söndag, såldes cirka en halv miljon fler biljetter till ”Dad where are we going?”, men tack vare att biljettpriserna är högre till 3D-versionen av ”The monkey king” så spelade den sistnämnda in mer pengar. Personlig disclaimer: ”Dad where are we going?” är baserad på en fruktansvärt fantasilös och intetsägande realityserie, där en samling halvkända pappor leker med sina barn på bästa sändningstid.

Relaterat: SR, SR, SvD

Go toTop