Publicerat: ”Alibabas börsnotering större än Facebook”

7 februari, 2014

I veckans nya nummer av Fokus, finns en artikel av mig gällande det kinesiska näthandelsföretaget Alibabas kommande börsnotering.

Alibaba dominerar internethandeln i Kina, som växer så det knakar och om ett par år kommer passera USA som världens största marknad i transaktionsvärde.

Medan näthandeln i väst är uppdelad mellan flera olika stora aktörer, så står Alibabas plattform Taobao för 90 procent av försäljningen consumer-to-consumer i Kina, och Tmall för nästan hälften av försäljningen business-to-consumer.

Därför är Alibabas försäljning redan nu större globalt i transaktionsvärde, än Ebay och Amazon tillsammans. På Taobao och Tmall säljs det årligen varor för över tusen miljarder kronor.

Alibabas storlek – samt dess enorma tillväxtpotential, eftersom Kinas näthandel förväntas tredubblas i värde fram till till år 2017 – gör att företagets kommande börsnotering kan bli årets största.

Vissa analytiker värderar Alibaba till 190 miljarder dollar, vilket kan jämföras med Facebooks börsnotering på 104 miljarder dollar år 2012.

I min artikel för Fokus kan ni läsa mer om Alibabas bakgrund och affärsverksamhet, samt när, var och hur företaget tros börsnoteras.

Läs artikeln direkt här nedan, eller i större version via Scribd.

Relaterat: Affärsvärlden, Resumé, Ny Teknik

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.