Publicerat: ”Alibabas börsnotering större än Facebook”

I veckans nya nummer av Fokus, finns en artikel av mig gällande det kinesiska näthandelsföretaget Alibabas kommande börsnotering.

Alibaba dominerar internethandeln i Kina, som växer så det knakar och om ett par år kommer passera USA som världens största marknad i transaktionsvärde.

Medan näthandeln i väst är uppdelad mellan flera olika stora aktörer, så står Alibabas plattform Taobao för 90 procent av försäljningen consumer-to-consumer i Kina, och Tmall för nästan hälften av försäljningen business-to-consumer.

Därför är Alibabas försäljning redan nu större globalt i transaktionsvärde, än Ebay och Amazon tillsammans. På Taobao och Tmall säljs det årligen varor för över tusen miljarder kronor.

Alibabas storlek – samt dess enorma tillväxtpotential, eftersom Kinas näthandel förväntas tredubblas i värde fram till till år 2017 – gör att företagets kommande börsnotering kan bli årets största.

Vissa analytiker värderar Alibaba till 190 miljarder dollar, vilket kan jämföras med Facebooks börsnotering på 104 miljarder dollar år 2012.

I min artikel för Fokus kan ni läsa mer om Alibabas bakgrund och affärsverksamhet, samt när, var och hur företaget tros börsnoteras.

Läs artikeln direkt här nedan, eller i större version via Scribd.

Relaterat: Affärsvärlden, Resumé, Ny Teknik