Publicerat: ”Kinesiska smartphones utmanar Samsung och Apple”

I det senaste numret av Computer Sweden finns en artikel av mig, om de kinesiska smartphones-tillverkare som nu tar upp kampen med Samsung och Apple på den globala marknaden.

Kina är redan världens i särklass största marknad för smartphones; här såldes 300 miljoner smarta telefoner i fjol, och i år räknas försäljningen bli cirka 450 miljoner.

Samsung är visserligen fortfarande störst i Kina, men 60 procent av de smartphones som säljs här kommer från inhemska tillverkare som Lenovo och Huawei. Apple har de senaste åren legat kring plats 5-6 i Kina, omsprunget av i väst okända tillverkare som Xiaomi och Coolpad.

Nu är dessa kinesiska tillverkare redo att ta upp kampen med Samsung och Apple på andra marknader. Tack vare låga priser är flera kinesiska modeller redan populära i länder som Indien, Ryssland och Indonesien. Under 2014 kommer företag som ZTE och Lenovo satsa extra hårt på att etablera sig i väst.

Just Lenovo passerade i fjol koreanska LG, och är nu världens tredje största tillverkare av smartphones. Företaget vill vara världsledande inom fem år – något som inte alls är omöjligt om man betänker att Lenovo redan i dag är världens största tillverkare av PC-datorer.

I artikeln kan ni läsa om vad som utmärker de kinesiska tillverkarna, samt en närmare beskrivning av en handfull av dessa, inklusive affärsstrategier och nya modeller.

Se uppslaget här nedan, eller i större version via Scribd.