Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 52

Såhär i mellandagarna kommer en något nedkortad version av InBeijings nyhetsbrev för vecka 52.

Nyhetsläget har ändå varit relativt lugnt, även om Japans premiärminister Shinzo Abe passade på att besöka Yasukuni i veckan.

Yasukuni är en minst sagt känslig helgedom där de som stred för Japan under andra världskriget hedras; även dömda krigsförbrytare som orsakade stort lidande i Kina, Sydkorea och en rad andra länder.

Abe menar att det är normalt för en premiärminister att visa respekt för de som tidigare offrat sitt liv för landet i krig. I Kina och Korea ses dock gesten som en hyllning till krigsbrott.

En intressant jämförelse är ju att diktatorn Mao Zedong – som har fler liv på sitt samvete än någon japansk general – har hyllats friskt i Kina under veckan, med anledning av sin 120-årsdag.

Glöm inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för konstant nyhetsuppdatering från Kina/Asien!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 52

EKONOMI & HANDEL

China’s Economy: Five Barometers of Change in 2014 – Kinas ekonomiska tillväxt för 2013 kommer med största sannolikhet att landa på 7,6 procent. Det vore i så fall den lägsta tillväxten sedan 1999, men något som de nya ledarna säger är OK, eftersom man vill ställa om ekonomin från investeringar till konsumtion. Wall Street Journal listar fem områden att hålla koll på under 2014 för att se om denna omställning kommer lyckas; främst då fastighetsmarknaden och den lokala skuldkrisen.

Land Sales in Major Chinese Cities See Historic High This Year – Bygghetsen verkar fortsätta i Kina, särskilt som försäljningen av mark slagit nya rekord under 2013. I de fyra städerna Peking, Shanghai, Guangzhou och Shenzhen såldes under året mark för över 500 miljarder kronor, skriver Caixin. En markbit vid tredje östra ringvägen i Peking såldes för rekordhöga cirka 75 000 kronor per kvadratmeter. 40 procent av marken beräknas användas till bostadsprojekt, och resten till kontors- eller affärsbyggnader.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Beijing holds fire after Shinzo Abe’s controversial visit to war shrine – I veckan var alltså Japans premiärminister Shinzo Abe och besökte helgedomen Yasukuni, där flera japanska krigsförbrytare hedras. Aktiviteter kring Yasukuni brukar vanligtvis resultera i stora fördömanden och demonstrationer över hela Kina, men denna gång var det intressant nog lugnare. Tonen i inhemsk media var visserligen fördömande, men avrådde samtidigt från hämndaktioner. En anledning till detta enligt South China Morning Post, är att Kina vill undvika att USA dras in ytterligare i konflikten mellan Kina och Japan.

China cancels plans for Mao’s 120th but in one village, his spirit lives on – Ännu en artikel om den tvetydighet som rådde i Kina inför firandet av Mao Zedongs 120:e födelsedag, denna gång från The Guardian, som besöker Nanjiecun, det enda samhället i Kina som fortfarande drivs som en folkkommun. Här hyllas Mao på daglig basis, men samtidigt har president Xi Jinping också tagit en mer pragmatisk inställning gentemot den tidigare diktatorn. Såväl en tv-serie som en födelsedagskonsert till Maos ära skrotades i samband med jubileet.

Sichuan political adviser Li Chongxi investigated – Ytterligare en inflytelserik politiker med nära band till Kinas förre säkerhetschef Zhou Yongkang utreds nu för korruption. Måltavlan denna gång är Li Chongxi, ordförande för CPPCC i Sichuan, en provins som sågs som Zhou Yongkangs maktbas. Enligt South China Morning Post är detta den tredje höga politikern som på kort tid utreds i Sichuan. Detta kopplas ihop med att Zhou Yongkang ses som en politisk antagonist till Kinas nya president Xi Jinping.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

King of PCs, Lenovo Sets Smartphone Ambitions – Kinesiska Lenovo, som redan är världens största PC-tillverkare, har stora planer på att expandera sin verksamhet med smartphones utomlands under 2014. Lenovo säljer redan näst mest smartphones i Kina efter Samsung, och företagets vice ordförande säger enligt New York Times att man har planer på att blir störst i världen vad gäller telefoner. Så lägg detta märke på minnet.

ENERGI & MILJÖ

China struggling to meet 2011-2015 environment goals – Kinas senaste ekonomiska femårsplan, som startade 2011, innehåller en rad ambitiösa mål gällande att minska landets utsläpp. Men såhär tidsmässigt halvvägs genom planen, så har Kina misslyckats med att nå halvvägs till målen, skriver Reuters. Ett mål var exempelvis att mängden energi som behövs för varje BNP-enhet med 16 procent 2011-2015. Men fram tills nu är minskningen endast 5,5 procent. Snabbare ekonomisk tillväxt än väntat sägs vara en anledning till att man ligger efter planen.

Shandong student dies suddenly after gym class in smog – Rapporterna om luftföroreningarnas hälsovådlighet i Kina blir samtidigt allt fler och värre. I veckan dog en student i provinsen Shandong plötsligt, under en idrottslektion utomhus i kraftigt förorenad luft. Dödsfallet skedde efter en löpövning. Pojkens föräldrar skyller på föroreningarna och skolan, medan skolan slår ifrån sig ansvaret genom att säga att man inte fått order från högre ort att ställa in idrottslektionerna, samt att det är svårt att länka fallet till luftföroreningarna.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Here’s the truth about Shanghai schools: they’re terrible – Med anledning av kinesiska elevers höga resultat i den nya Pisa-undersökningen, publicerar The Guardian en artikel om hur kinesiska skolor är ett skräckexempel snarare än en förebild. Pisa-undersökningen bygger ju på test av kunskaper som anammas via rotinlärning; något som är vanligt förekommande i Kina. Men samtidigt hämmar det kinesiska utbildningssystemet kreativitet, och har nästan inget att erbjuda till barn som behöver särskild hjälp. Det är heller inte ovanligt att en grundskoleklass består av 60 elever.