Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 49

9 december, 2013

Sedan Storbritanniens David Cameron och USA:s Joe Biden lämnat i veckan avslutat sina besök i Kina, har rapporteringen härifrån präglats av framför allt två ämnen.

Dels det faktum att ett par dussin journalister från New York Times och Bloomberg kan komma att få lämna Kina till nyår, eftersom myndigheterna ännu inte utfärdat några nya presskort eller journalistvisum. Anledningen tros vara de negativa rapporter som dessa två medieföretag publicerat från Kina under det senaste året.

Jag har själv en granne och god vän som jobbar för New York Times, och som inte vet om han tvingas lämna sin lägenhet och sitt liv här om tre veckor. Måste vara oerhört frustrerande, och visar även på att Kina ännu är osäkert och fegt då det gäller att hantera utländska journalister.

Ett stort område med smog och föroreningar har vidare lamslagit delar av Kina under veckans gång. Det började med rekordhöga nivåer av PM 2,5 i Shanghai, där mätaren letade sig upp till direkt skadliga nivåer kring 600.

Föroreningarna, som begränsade sikten på vissa platser till blott 50 meter, rörde sig sedan norrut över helgen. Längs med hela Kinas östkust har vägar stängts ner, flygavgångar ställts in och folk råtts att hålla sig inne.

Tipsa gärna vänner och bekanta om detta nyhetsbrev, och glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för konstant bevakning av nyhetsläget i Kina.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 49

EKONOMI & HANDEL

Bitcoin prices dive in China after government warning – Den digitala valutan bitcoin har ökat rejält i värde de senaste månaderna, så främst i Kina, som står för över hälften av världens handel med bitcoin. Men i veckan utfärdade kinesiska myndigheter och dess centralbank ett uttalande, som sade att landets finansiella institutioner inte ska acceptera betalningar i bitcoin. Det fick till följd att värdet på den digitala valutan i Kina rasade med cirka 35 procent på bara någon timme.

David Cameron’s export drive looks increasingly desperate – Under sitt besök i Kina föregående vecka, jobbade Storbritanniens premiärminister David Cameron hårt för att försöka öka sitt lands export till världens snabbast växande ekonomi. Det gick dock sådär, skriver brittiska The Guardian, som påpekar att Storbritannien egentligen inte har så mycket att sälja som är av intresse för kineserna. En avtal tecknades visserligen vad gäller grissperma, men i övrigt har brittisk exporttillväxt de senaste åren uteblivit, trots att pundet tappat i värde.

’China’s rich always ask how to keep wealth in the family’, reveals Ariane de Rothschild – En intressant artikel från South China Morning Post, där företrädare för finansfamiljen Rotschild berättar om rika kinesers högsta prioritet, nämligen att behålla rikedomarna inom familjen. I Kina finns en tradition att inom familjen hjälpa sina släktingar ekonomiskt, då familjen ofta ses som samhällets viktigaste enhet. Under de senaste årtiondenas snabba tillväxt har många kineser blivit rika, och då de nu ser sig om efter olika alternativ för att spara eller investera, är den centrala frågan nästan alltid hur man kan behålla pengarna inom familjen för flera generationer framöver.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Mao Zedong: Merry Mao-mas! – Den 26 december var det 120 år sedan Mao Zedong föddes, vilket kommer firas med pompa och ståt i Kina. The Economist skriver dock om det nya ledarskapets komplicerade hållning till Mao, eftersom starka krafter på såväl vänster- som högerkanten vill se president Xi Jinping göra ställningstagande. Xi har hittills sänt dubbla signaler gällande relationen till Mao Zedong, dels genom att fängsla den vänsterradikale toppolitikern Bo Xilai, men samtidigt även använda sig av gammal känd Mao-retorik som en ”masslinje” för att föra folket närmare partiet. Det blir en delikat frågat för Xi att avgöra hur han ska förhålla sig till detta firande.

Banyan: Lip service – The Economist skriver att Kina i allt större utsträckning verkar vinna argumentationen mot väst i frågor som mänskliga rättigheter och Tibet. Detta kan ses av att varken Storbritanniens David Cameron eller USA:s Joe Biden under sina besök här föregående vecka torde ha talat särskilt mycket om dessa frågor. Skadeglad kinesisk media menade att väst nu inte vågar ta i lika hårt i dessa frågor, eller träffa Dalai Lama, dels eftersom man riskerar förlora på det ekonomiskt. Men nya undersökningar visar även att allmänheten i USA inte har något intresse av att man lägger sig i Kinas interna angelägenheter.

Judicial reform: Court orders – Den senaste tiden har Kinas rättssystem genomgått en rad förändringar, från att förbjuda tortyr till att skrota systemet med omskolning genom arbetsläger. Även om dessa förändringar är betydande och viktiga, varnar The Economist för att man inte bör dra allt för stora slutsatser av detta. Det finns fortfarande inga planer på att göra rättsväsendet fristående från partiet, eller placera partiet under rättsväsendets bevakning, och ”demokrati” vad gäller rättsväsendet är en definitionsfråga som ser väldigt annorlunda ut i Kina än i väst.

North Korea’s Kim seen behind sacking of powerful uncle – I veckan kom uppgifter om att Nordkoreas diktator Kim Jong-un avsatt sin morbror från flera viktiga politiska poster, samt avrättat ett par av dennes följeslagare. Enligt Reuters handlar det om en maktkamp i Nordkoreas slutna politiska sfär, då morbrodern Jang Song Thaek tros tillhöra en mer liberal falang i partiet, som vill se ekonomiska reformer för att sporra landets tillväxt.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Apple reportedly signs deal with China Mobile to offer the iPhone to its 740m subscribers – China Mobile, världens största mobiltelefonsoperatör med över 740 miljoner kunder, är nära ett avtal med Apple som innebär att dess kunder kan köpa prisplaner och använda 3G. I dagsläget finns visserligen 42 miljoner kunder från China Mobile som använder iPhone, skriver The Next Web, som menar att detta avtal nu kan innebära en stor ökning av Apples mobilkunder i Kina.

China Pressures U.S. Journalists, Prompting Warning From Biden – Ett par dussin journalister, främst från New York Times och Bloomberg, hotas av utvisning från Kina vid årets slut. Dessa journalister har inte fått några nya presskort sedan i höstas, då flera känsliga artiklar den senaste tiden publicerats om korruption bland landets höga politiker. USA:s vicepresident Joe Biden ska ha varnat Xi Jinping för konsekvenser om journalisterna utvisas, men Xi ska enligt Biden verkat ”oberörd”.

12 essential apps for China travelers on a budget – Suverän lista från Tech in Asia över tolv stycken appar som underlättar resande i Kina. Med dessa appar kan man kolla tåg, bussar och tunnelbana. Det finns också en app med särskilt vokabulär just för mat och transport.

ENERGI & MILJÖ

Choking smog over eastern provinces spreads into Beijing – Luftföroreningar har återigen varit på tapeten i Kina den senaste veckan. Först var det Shanghai som upplevde några av sina värsta föroreningar någonsin, med värden som gick över den mätbara skala PM 2,5 som går till 500. Även de omkringliggande provinserna var under ett par dagar insvepta i smog, med stängda motorvägar och inställda flyg som följd. I helgen rörde sig sedan föroreningarna norrut, och värdena nådde 473 i Peking, och gick över 500 i Hebeis provinshuvudstad Shijiazhuang.

Shanghai just lowered its air quality benchmark because that’s how bad it is – Shanghais lokala myndigheter har beslutat att ta itu med föroreningarna genom att ändra den skala man går efter då man bedömer hur smutsig luften är. Tidigare utfärdades en varning då PM 2,5-nivåerna nådde 75, men nu ska varningarna utfärdas först om värdet passerar 115. På så vis kommer man utan tvivel minska antalet varningar under vintern, och eventuellt kommer man återgå till den gamla skalan under sommarhalvåret, då luftkvalitén i regel är bättre.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Work and pay woes put Hong Kong residents in doldrums compared to China’s cities – En ny undersökning från Ipsos visar att invånare i Hongkong är långt mer olyckliga och oroliga inför framtiden, än invånare på det kinesiska fastlandet. South China Morning Post, som beställt undersökningen, menar att detta främst beror på alltför låga löner trots långa, stressiga arbetsveckor. Vidare har Hongkongbor även sämre relationer med familj och vänner än vad som är fallet i Kina.

Hongkongers feel more ’negatively’ towards mainland Chinese than Japanese, survey shows – Ytterligare en undersökning visar att Hongkongbor är allt mer negativt inställda till kineser, vilket enligt Shanghaiist beror på att allt fler kinesiska turister och invandrare får fastighetspriser att öka, och påverkar miljön negativt. Enligt University of Hong Kong har 31,8 procent av stadens invånare en negativ attityd till fastlandskineser, jämfört med endast 14,9 procent gentemot japaner.

Hong Kong’s Troubling Shortage of Men – I Kina har ju tre årtionden av enbarnspolitik resulterat i ett överskott av män, men i Hongkong är könsfördelningen en annan, då staden istället har ett underskott av manliga invånare. I dag finns 876 män på 1 000 kvinnor i Hongkong, skriver The Atlantic, och tillägger att antalet väntas minska till 763 år 2036. Anledningar till detta är bland annat att många av stadens män gifter sig med kvinnor från det kinesiska fastlandet, samt att stadens arbetskraftsinvandring främst består av kvinnor, vilka bland annat jobbar som hemhjälp.

’Real man’ course in Beijing grade school claims to ’foster masculinity’ – En grundskola i Peking har infört kurser i ”manlighet”, där pojkarna bland annat får bestiga klätterväggar och lära sig hantera vapen som nunchakus. Kurserna har införts på initiativ av skolans rektor, som upptäckt att pojkarna var blyga, överkänsliga för fysiska skador samt i vissa fall mobbades av skolans flickor.

David Cameron urges British students to ditch French and learn Mandarin – Efter sitt besök i Peking, gick David Cameron även ut med ett råd till brittiska ungdomar, nämligen att studera kinesiska i skola, snarare än att ta de lektioner som traditionellt erbjuds i franska eller tyska. Detta eftersom Cameron vill se sitt Storbritannien närmare länkat till världens snabbast växande ekonomier, och menar att språkkunskaper skulle tjäna till att såväl sluta nya affärskontrakt, som att förstå varandra på ett djupare plan.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.