Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 48

2 december, 2013

Under veckan har temperaturen ytterligare höjts kring den omstridda ögruppen Diaoyu/Senkaku, sedan Kina plötsligt infört en särskild flygzon i området, och begärt att utländska flyg måste rapportera sina aktiviteter i denna zon till Peking.

Flygzonen går in i en liknande zon som Japan sedan tidigare haft. USA har markerat kraftigt mot zonen genom att flyga bombplan genom den, och vi kan vänta oss mer nyheter om detta under veckan, särskilt sedan USA:s vice president Joe Biden kommer besöka såväl Japan som Kina och Sydkorea.

I övrigt har Kina även natten mot måndag skickat iväg en obemannad farkost mot månen, vilket ses som en förberedelse för den månlandning som man planerar genomför innan år 2020. Det ses också som ett steg i ledet av en rymdkapplöpning med grannen Indien.

Tipsa gärna vänner och bekanta om detta nyhetsbrev, och glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för konstant bevakning av nyhetsläget i Kina.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 48

EKONOMI & HANDEL

Guangdong: China’s Next Free Trade Zone? – I veckan kungjorde Guangdongs borgmästare att provinsen ville etablera Kinas nästa frihandelszon, vilken skulle innefatta Guangzhou, Shenzhen och Zhuhai, likväl som de semi-autonoma städerna Hongkong och Macao. De senaste sex månaderna har bland annat ägnats åt en undersökning över hur detta kan göras effektivt, och hur städerna i Guangdong kan dra maximal nytta av Hongkong och Macaos erfarenheter av marknadsekonomi. The Diplomat ställer sig dock frågande till denna ambition. Man menar att det skulle ta flera år innan en frihandelszon skulle ge några resultat, och ifrågasätter vilken funktion Shanghais dito egentligen fyller.

Bitcoin, you have a China problem – Den elektroniska valutan bitcoins framfart beror i mångt och mycket på Kina, som står för överlägset störst handel med bitcoin i världen; här handlas bitcoin till högst priser, och flest så kallade ”digitala plånböcker” laddas ner. Nu höjs dock ett varningens finger för att Kinas omfamnande av valutan kan riskera förtroendet för densamma. Idén med bitcoin är just att valutan ska vara fristående från myndigheter och centralbanker, men om Kinas myndigheter i framtiden beslutar sig för att slå ner mot bitcoin, så kommer det utan tvivel drabba dess prisnivå.

WeChat to launch banking platform by mid-December – Den intressanta utvecklingen av banksektorn i Kinas digitala sfär fortsätter, då Tencent i veckan klargjorde att man kommer lansera en ny sparform via sin app WeChat i mitten av december. Användare av WeChat kommer nu kunna föra över sina pengar till ett konto via mobilen, genom att använda sig av Tencents egna betaltjänst TenPay. Företag som Alibaba och Baidu har redan liknande tjänsts, där sparräntan och villkoren är långt bättre än vad landets statliga banker erbjuder.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China, Japan and America: Face-off – The Economist sammanfattar det rabalder som Kinas nya flygzon orsakat, inklusive faktumet att USA skickade upp två stycken bombplan att flyga genom zonen bara tre dagar efter att den etablerats. Förutom Japan, har även Sydkorea och Taiwan anledning att oroa sig över denna nya flygzon, eftersom gränserna kryper obehaglig nära ländernas gränser. Vidare ifrågasätter man mekanismerna i Kinas utrikespolitik, och misstänker att kineserna underskattat de reaktioner som zonen skapar.

Air defence identification zone tops Shinzo Abe-Joe Biden talks in Tokyo – Förutom bombplan, så har USA även beslutat att skicka sin vice president Joe Biden till regionen, i syfte att föra samtal om Kinas nya flygzon. Biden besöker denna vecka först Japan, sedan även Sydkorea och Kina. Man kommer bland annat tala om USA:s åsikt huruvida japanska och koreanska flygbolag bör skicka information om sina avgångar genom zonen till kinesiska myndigheter.

A jail by another name – China labor camps now drug detox centers – Reuters skriver denna vecka om hur Kinas ökända ”omskolningsläger” nu kan komma att bli behandlingscenter för drogmissbrukare, då det ju beslutades under tredje plenumet att systemet med omskolning genom arbete ska skrotas. Problemet med detta är dock att även missbrukare vid dessa nya ”behandlingscenter” kan skickas dit i flera år utan adekvat rättegång. Som flera analytiker varnat för, innebär ”skrotningen” av omskolningslägren främst att dessa läger byter namn.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

HKU professor Ying Chan blasts Bloomberg amid self-censorship reports – Kritiken mot medieföretaget Bloomberg växer, sedan det bland annat uppdagats att man haft en särskild kod för artiklar som bedömts kunna irritera Kinas myndigheter. Bloomberg anklagas ha undanhållit känslig information om Kina, för att inte riskera bli utkastade från landet. Senast i raden är min gamla professor från University of Hong Kong, Ying Chan, som nu menar att företrädare från Bloomberg genast bör lämna sina uppdrag inom organisationen Committee to Protect Journalists.

Freedom of information in Japan: Secreted away – Lite i skymundan har Japans underhus nu i veckan antagit en ny lag om informationsspridning, som i realiteten kommer gynna stora företag på bekostnad av journalisters rättigheter. The Economist skriver om denna lag, vars motivering är att förbättra den nationella säkerheten, genom att införa straff på att läcka information som innehåller känsliga hemligheter. Om lagen i december antas även i överhuset, kan följden bli att varken anställda eller journalister vågar tala om eller publicera information som exempelvis kunde ha tjänat till att avhjälpa katastrofen i Fukushima.

China has 604 million netizens – Antalet internetanvändare i Kina har nu officiellt passerat 600 miljoner, då statistik från slutet av september visar att 604 miljoner kineser nu är online. Allra störst har tillväxten av mobila användare varit; 464 miljoner kineser kopplar nu upp sig regelbundet via telefoner eller surfplattor. Samtliga Kinas städer och 99 procent av dess byar är nu uppkopplade till internet, skriver China Daily.

Report: China now has 270 million active Android users, growing faster than ever in countryside – Ännu snabbare har tillväxten varit vad gäller det mobila operativsystemet Android, som nu har 270 miljoner aktiva användare i Kina, jämfört med 130 miljoner vid samma tid i fjol. Tech in Asia påpekar även att Androids tillväxt kommer fortsätta med drygt 10 procent varje kvartal, då allt fler kineser byter ut sina gamla telefoner mot smartphones. Under 2013 beräknas 360 miljoner smartphones säljas i Kina.

ENERGI & MILJÖ

Pollution Threatens China’s Ambitious Water-Transfer Project – Sedan ett drygt årtionde byggs i Kina världens största vattenledningssprojekt; en stor kanal som ska föra vatten från det blöta söder till det torra norr. Bygget har överskridit såväl tidsplan som budget, och har kostat minst 400 miljarder kronor. Bloomberg varnar nu dessutom för att projektet kan bli värdelöst, då vattnet börjar transporteras till Peking och Tianjin nästa år. Anledningen är industrier och avlopp som på vägen förorenar vattnet till den grad att det blir oanvändbart.

China desert lake shrinks by one-third in 13 years – Ytterligare vattenproblem kan ses i och med att Kinas största sötvattensjö belägen i en öken håller på att helt försvinna, som en konsekvens av den ekonomiska utvecklingen i provinsen Shaanxi och inre Mongoliet. Enligt statlig media täcker sjön mindre än hälften av ytan som den utgjorde 1969. Främst beskylls dambyggen och avledning av vatten till jordbruk.

U.S. Embassy Stocks Up on Air Purifiers – På grund av Pekings allt mer ökända luftföroreningar, blir det svårare och svårare för företag och myndigheter att hitta utländsk personal som vill arbeta i staden. USA:s ambassad har försökt råda bot på detta genom att nyligen beställa tusentals enheter med luftrenare från svenska märket Blue Air, som ska placeras såväl i ambassadens lokaler som i de anställdas bostäder. I en intervju med NY Times, säger företagets internationella säljansvarige Jonas Holst att försäljningen i Kina ”ökat betydligt” under de senaste 12-15 månaderna.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

On World Aids Day, activists say stigma remains in mainland China – Då världsdagen för AIDS inföll i veckan, kom flera rapporter om den diskriminering som fortfarande pågår mot de kineser som dras med sjukdomen. South China Morning Post inleder denna artikel med en elev som alltid placeras på en egen rad i klassrummet av sina lärare, och fortsätter konstatera att det ekonomiska stöd som myndigheterna lovat till barn med AIDS i stort har uteblivit. Extra tungt torde det kännas för de tusentals kineser som fått AIDS genom slarviga blodtransfusioner.

Vietnam Blazes Trail for Gay Rights in Southeast Asia – Sydostasien som region är ökänd för dess hårda inställning till homosexualitet av alla dess slag, med tuffa lagar i länder som Singapore, Brunei och Indonesien. Radio Free Asia uppmärksammar dock att det annars så repressiva Vietnam utgör ett litet ljus i mörkret, då landet tidigare i november gav samkönade par rätten att bo tillsammans och att hålla bröllopsceremonier. Denna månad kan ytterligare lagar komma, som i realiteten tillåter samkönade giftermål och likställe dessa med ”vanliga” äktenskap.

With Glut of Lonely Men, China Has an Approved Outlet for Unrequited Lust – Mässor och utställningar som har med sex att göra har vuxit i omfång och antal i Kina de senaste åren, liksom hela sexindustrin. Prostitution är vanligt förekommande, och Kina tillverkar nu 70 procent av världens sexleksaker. Enligt NY Times beror utvecklingen delvis på den sneda könsfördelningen, då ju de senaste årtiondenas enbarnspolitik inneburit att det bland den yngre generationen nu finns cirka 130 killar på 100 tjejer.

Social customs and inequality: Two weddings, two funerals, no fridge – The Economist uppmärksammar i veckan hur traditionen med gåvor vid exempelvis bröllop och födelsedagar, drabbar befolkningen på landsbygden hårt ekonomiskt. Många förväntas ge gåvor som utgör en stor del av inkomsten, vilket i sig också är ett hot mot landets ekonomiska tillväxt, eftersom det håller tillbaka konsumtionen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.