Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 47

Även denna veckas nyheter har till stor del bestått av spekulationer och rykten kring vad det tredje plenumets beslut kommer att leda till i praktiken.

The Economist menar att reformplaner av liknande storlek inte setts på länge i Kina, medan exempelvis Project Syndicate oroligt pekar på den nästan totala avsaknaden av politiska reformer. Jag kommer även lägga upp min artikel för Fokus om det tredje plenumet här på InBeijing senare i veckan.

I övrigt så finns nu min bok ”Peking – förändringarnas stad” att köpa direkt via förlagets webbshop. Där kostar den endast 199 kronor, alltså något billigare än på Adlibris, Bokia eller i handeln. Perfekt julklapp – pass på!

Glöm inte heller att följa InBeijing på Twitter och Facebook, för kontinuerlig nyhetsuppdatering från Kina med omnejd!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 47

EKONOMI & HANDEL

China and EU agree to talks on bilateral investment treaty – Under ett toppmöte i Peking mellan EU och Kina, kom de båda parterna i veckan fram till att man ska ta fram ett avtal för att göra varandras marknader mer öppna för varandra. Premiärminister Li Keqiang, tillsammans med Europarådets Herman von Rumpey och Europakommissionens José Manuel Barroso, lovade att öka handeln mellan mellan Kina och EU från 580 miljarder dollar i fjol, till 1 000 miljarder dollar år 2020. EU har varit Kinas största exportmarknad i flera år, och Kina är EU:s andra största exportmarknad efter USA. Detta trots bristen på avtal och utbredd protektionism, skriver Financial Times. Man hoppas nu även kunna öka direktinvesteringarna parterna emellan.

China’s Bribery Culture Poses Risks for Multinationals – Med det tredje plenumets tal om en öppnare marknad i åtanke, varnar Bloomberg för att Kinas utbredda mutkultur utgör ett stort hinder för utländska företag som vill göra affärer i Kina. Man tar upp exempel som GlaxoSmithKline och JPMorgan Chase, som fått sina rykten nedsvärtade efter att ha ägnat sig åt diverse skumraskaffärer i Kina. Men om dessa företag hade valt att spela helt efter reglerna, är det tveksamt om de hade kunnat vinna lika stora marknadsandelar. Det påpekas också att även om korruptionen är utbredd i kinesiska företag, så lider utländska företag större risk att undersökas och hängas ut i inhemsk media.

China’s Looming Social Security Crisis – Trots att kinesiska myndigheter nu ytterligare lättar på landets enbarnspolitik, så står en stor ålderskris inför dörren de kommande årtiondena. Kinas ratio av antal arbetare per pensionär att sjunka från 4,9 i dag, till 1,6 år 2050. Med dagens regelverk så är pensionerna orättvist fördelade mellan olika yrkesgrupper, och sköts även ofta på lokal nivå, där finanserna är i oordning, skriver The Diplomat. Förutom att ändra systemet i grunden, anser tidningen även att det är nödvändigt att höja dagens pensionsålder, som är 55 år för män och endast 50 år för kvinnor.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

US criticises China’s new air zone, vows to defend Japan – Under veckan har Kina upprättat en luftzon över den med Japan omstridda ögruppen Diaoyu/Senkaku, där kinesisk militär menar att man kommer vidta ”nödvändiga försvarsåtgärder” mot flygplan som inte identifierar sig eller inte lyder kinesiska order. Upprättandet av denna zon drar till stark kritik från USA, och fick utrikesminister John Kerry att fördöma åtgärden, samt påminna Kina om att amerikanerna kommer följa de samarbetsavtal man har med sin allierade i regionen. Kina skickade även ut två flygplan på patrull i den nya luftzonen, vilket fick Japan att även förbereda sina stridsflyg, som än så länge står på marken.

Islamist Group Calls Tiananmen Attack ‘Jihadi Operation’ – En grupp vid namn ”Turkestan Islamic Party” talade i veckan om våldsdådet vid Himmelska fridens torg i Peking – som tidigare i november orsakade fem människors död och tiotals skadade – som en del av ett pågående jihad. I ett videomeddelande varnade gruppen för att militanta uigurer även avser att attackera huvudstadens regeringsbyggnader. Enligt China Digital Times kan gruppen vara underställd ”East Turkestan Independence Movement”; en grupp som är terrorstämplad av såväl Kina som USA.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

What are Xi’s plans for China’s media? – China Media Project reder ut vad som sades angående media och sociala medier i de dokument som kom efter Kinas tredje plenum. Här är de minsann inte tal om några reformer, utan tvärtom fokus på myndigheternas ambition och målmedvetenhet att kontrollera såväl nyheter som internet. Förutom en ”guidning” av innehållet i medier, framhåller de nya dokumenten även att man ska gå hårdare åt ”kriminellt beteende” på internet, vilket vi redan sett i och med de senaste månaderna frihetsberövningar av kända bloggare. Ledarskapet uttrycker även oro över sin förmåga att kontrollera den allmänna opinionen, i en tid då tekniska innovationer innebär allt fler nyhetskällor.

ENERGI & MILJÖ

Smog descends again on northeast China, closing roads, airport – Den senaste veckan har stora delar av norra Kina återigen drabbats av smog, som begränsat synen i flera städer till cirka 50 meter. En flygplats och flera motorvägar stängdes tillfälligt av. Flygplatsen öppnandes i går igen då synen hade förbättras till ”flera hundra meter”, skriver South China Morning Post, och tillägger att smogen väntas försvinna senare i veckan tack vare att en kallfront med regnväder närmar sig området.

Between a desert and a dry place: Beijing’s green projects drain scarce water resources – För att motverka smog och föroreningar, har man som målsättning att använda gas istället för kol för att värma upp Peking och delar av norra Kina under vintern. Men nu varnas för att detta sväljer otroliga mängder vatten, som är nödvändigt för att förvandla kol till gas och sedan frakta gasen in till städerna. Problemet försvåras av att de fem västliga provinser som sitter på 76 procent av Kinas kolresever, bara innehar drygt 6 procent av landets vatten. Därför kommer invånare på dessa redan fattiga platser förmodligen drabbas, då stora skador på miljön väntas efter ytterligare dränering.

Urbanites Flee China’s Smog for Blue Skies – De utbredda luftföroreningarna har gett upphov till en ny trend bland många av Kinas unga stadsbor, nämligen att lämna de stora städerna för att bosätta på mindre platser med bättre luft. New York Times gjorde i veckan ett reportage från den fattiga, men relativt oförstörda, sydvästra provinsen Yunnan, dit flera unga entreprenörer eller frilansare flyttat från de stora städerna i östra Kina. Dessa unga kineser är medvetna om farligheten med städernas dåliga luft, och många ser sol och blå himmel som en lyx man inte kan köpa för pengar.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Anger in wake of deadly Qingdao explosion – En otäck explosion av en underjordisk oljeledning i stadens Qingdao lämnade i veckan över 50 döda och hundratals skadade. Över 18 000 invånare har evakuerats från området, efter vad som beskrivs som Kinas värsta industriolycka på flera år. Ledningen ska ha börjat läcka olja natten mot fredag, och explosionen uppstod sedan under reparationsarbetet. En orolig och irriterad allmänhet kräver nu svar från myndigheterna, då ledningen verkar ha brutit mot flera lagar och föreskrifter. Dels låg ledningen för nära bostadsområden, och ingen varning utfärdades heller i samband med läckan innan explosionen.

China’s top court bans police from torturing suspects – Kinas högsta domstol har nyligen beslutat att förbjuda polis från användningen av tortyr för att framtvinga erkännanden från brottsmisstänkta. Man förbjuder även ”köld, svält, extrem hetta, brännmärkning eller extrem utmattning” som metoder för samma syfte. Alla dessa metoder har använts flitigt under flera årtionden, och beslutet ses som ett steg i ledet för att göra landets rättsväsende mer effektivt. Det återstår dock att se om förbudet får någon effekt, eftersom det saknas instanser som kontrollerar landets rättsväsende, skriver BBC.

Chinese media ’ordered to ignore celebrated director Jia Zhangke’ – Den kinesiske regissören Jia Zhangke vann nyligen pris i filmfestivalen i Cannes, för bästa screenplay i sin senaste produktion ”A Touch of Sin”. Men Kinas propagandadepartement anser att filmen är på tok för kritisk mot det kinesiska samhället, och skickade i veckan ut order till landets medier att inte intervjua, eller ens nämna Jia Zhangkes senaste film i sin rapportering. Regissören säger till The Telegraph att han är säker på att filmen kommer nå ut till många kineser i vilket fall, via internet och kopierade DVD-skivor.