Publicerat: En CIO:s roll i Kina

I det aktuella numret av CIO Sweden, gör jag en intervju med en kinesisk CIO som berättar om hur denna yrkesroll utvecklats i Kina de senaste åren.

CIO står för ”Chief Information Officer”, och är en titel som innehas för den som chef för IT på ett företag. Personen är även ansvarig för att samordna och utveckla företagets datasystem, och har en stor roll i att exempelvis utveckla mjukvaror eller nå kunder via nätet.

I Kina har dock CIO haft en mindre framträdande roll än vad som är praxis i väst. Dels då denna position är relativt ny i Kina, men även eftersom Kinas internet har utvecklats så snabbt att yrkesrollen helt enkelt inte har hängt med.

Men i och med att den inhemska konkurrensen blir allt hårdare inom flera områden, samtidigt som internet spelar större roll och kinesiska företag även vill expandera utomlands, så kommer CIO de kommande åren att spela en allt större roll på kinesiska företag.

Artikeln torde vara av särskilt för de som jobbar inom data- och tekniksektorn, eller är nyfikna på arbetslivets utveckling i Kina. Se nedan, eller läs i större version via Scribd.