Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 42

21 oktober, 2013

Nyhetsbevakningen kring Kina just nu handlar mycket om att leta efter tecken och trender inför tredje plenumet, ett viktig politiskt stormöte som kommer hållas i Peking i november.

Under mötet väntas många viktiga beslut om landets politiska och ekonomiska framtid att tas. Exempelvis släppte myndigheterna denna vecka ett dokument om att motverka överproduktionen i vissa industrisektorer (se nedan), vilket kan ses som ett tecken på att ekonomiska reformer är att vänta.

Vad gäller politisk maktkamp och korruption så sker mycket fortfarande bakom ljuset, men nu har tre oberoende källor bekräftat för South China Morning Post att president Xi Jinping avser tillsätta en särskild kommission för att utreda tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang för korruption.

Det kan visserligen snarare ses som ett tecken på att Xi vill befästa sin makt, än att det handlar om krafttag mot korruptionen. Läs mer om fallet nedan.

I helgen fanns för övrigt en artikel av mig om Pekings hutonger i Aftonbladet, och tidningen passar även på att lotta ut fem exemplar av min bok i samband med uppslaget.

Missa inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för de allra senaste nyhetshändelserna kring Kina/Asien!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 42

EKONOMI & HANDEL

Singapore Shows Asia How To Crack Down on Housing Bubble – För fyra år sedan började myndigheterna i Singapore ta till åtgärder för att motverka hotet från en annalkande fastighetsbubbla, och man har lyckats mycket bättre än Kina eller Hongkong, skriver Bloomberg i veckan. Bland annat har Singapore infört en rad nya skatter vid fastighetsköp, samt ett lånetak på 60 procent av en låntagares inkomst. Sedan 2009 har landets fastighetspriser därmed endast ökat med en tredjdedel, samtidigt som exempelvis Hongkongs bopriser har mer än dubblats under samma tid. De senaste kvartalet har Singapores fastighetspriser dessutom ökat långsammare än på flera år.

China’s Arms Industry Makes Global Inroads – New York Times uppmärksammade i veckan Kinas snabbt ökande export av vapen. Man vann exempelvis nyligen ett kontrakt på luftvärnsvapen till Turkiet, mitt framför näsan på amerikanska och ryska företag. Traditionellt har Kina exporterat vapen till utvecklingsländer, eftersom kinesiska vapentillverkare rent tekniskt legat bakom sin västerländska konkurrenter. Med de senaste årens höga forskningsanslag inom detta område, gör att man nu kan börja exportera mer komplicerad vapenteknik. Sammanlagt har Kinas vapenexport nästan dubblats de senaste fem åren.

China’s overcapacity problem: here’s the plan – I veckan utfärdade de kinesiska myndigheterna ett dokument för att motverka den överkapacitet som uppstått inom flera industrier, där statliga subventioner och förmånliga banklån skapat en produktion som sträcker sig långt över efterfrågan. De områden som pekas ut är stål, cement, aluminium, fraktfartyg och glasprodukter. Inom samtliga av dessa stora industrier finns en klar överkapacitet, enligt Financial Times på omkring 70 procent, men samtidigt även en rad nya projekt som syftar till ytterligare produktionsökning. Nu ska dessa planer skjutas upp, och redan godkända projekt kan även komma att ställas in. Dokumentet ses som ett tecken på att stora ekonomiska reformer kan äga rum under det stormöte kallas för tredje plenumet, och som ska hållas i Kina i november.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Relations with South-East Asia: Being there – Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang har senaste tiderna rest runt till en rad länder i närområdet för att förbättra politiska relationer och ekonomiskt utbyte. Medan Barack Obama ställde in sin planerade resa i sydöstra Asien, har den kinesiska ledarduon på kort tid betat av Vietnam, Indonesien, Thailand, Malaysia och Brunei. Man talar om att besöken ger ett försprång i regionen gentemot USA, och om ett genombrott i relationerna särskilt med Vietnam. Handeln väntas växa trots att Kina redan i dag är ASEAN:s största handelspartner. The Economist påpekar dock att de största hoten för bra kinesiska relationer med många grannländer handlar om territoriella dispyter, som återigen är mest svårlösta då det gäller Vietnam.

China outraged as Japanese lawmakers visit shrine to war dead – I veckan var det återigen dags för japanska politiker att uppröra sina kinesiska och koreanska likar, genom att besöka templet Yasakuni, där flera dömda krigsförbrytare hedras. Det var nu en samling på över 100 japanska regeringsledamöter, samt en minister, som besökte templet under en japansk höstfestival. Premiärminister Shinzo Abe besökte inte templet själv, men skickade gåvor för tredje gången sedan han fick makten i fjol. Kritiken lät inte vänta på sig, och Japans ambassadör i Peking kallades genast till kinesiska utrikesministeriet för en uppläxning.

Xi sets up special unit to probe Zhou Yongkang corruption case – Kinas president Xi Jinping fortsätter att gå fram med hårdhandskarna då det gäller att rensa upp bland potentiella antagonister i kommunistpartiets högsta ledning. Efter att Bo Xilai fått sitt långa fängelsedom, har Xi nu tillsatt en särskilt kommission för att utreda korruption kring den tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang, som var en nära allierad till Bo. Enligt South China Morning Post ska utredningen ledas av en polischef i Peking, som kommer rapportera direkt till Xi Jinping. Det innebär att man går runt kommunistpartiets disciplinkommitté, som vanligtvis utreder fall som detta.

Beijing Opposes Closer Ties Between EU and Taiwan – I helgen motsatte sig Kina faktumet att Europaparlamentet vill närma sig Taiwan ekonomiskt, genom att de båda parterna planerade att underlätta och utöka handeln dem emellan. En talesman för Kinas utrikesministerium sade, något cyniskt, i samband med dessa planer att man hoppas EU har relationen Kina-EU i åtanke då man förhandlar med Taiwan. Kina har effektivt sett till att Taiwan är relativt isolerat vad gäller handel med omvärlden, och vidare sade Kina i veckan att man motsätter sig utvecklingen av några som helst officiella band mellan EU och Taiwan.

Views on independence depend on China’s policy: poll – Kinas aggressiva hållning till Taiwan ger, föga förvånande, öns invånare en negativ inställning vad gäller återförening dem två emellan. Enligt en ny officiell undersökning anser 69,4 procent av Taiwans befolkning att Kina och Taiwan är två skilda länder med en helt skild utveckling. Endast 2,4 procent menar att de båda tillhör ett delat Folkrepubliken Kina. Taipei Times återger en rad intressanta siffror från undersökningen, bland annat att 31,2 procent vill se en allians eller union med Kina, förutsatt att Kina erkänner Taiwan som ett land, medan 42,6 procent inte vill se något närmande ens då.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Busting China’s Bloggers – En kinesisk bloggare sammanfattar det repressiva läge som gäller i Kinas bloggosfär, sedan en rad kända och okända bloggare arresterats under de senaste veckorna. Enligt denna krönika i New York Times, har det i det närmaste blivit ett vanligt samtalsämne bloggare emellan att vid middagsbordet gissa vem som kommer bli arresterad härnäst. Paralleller dras till tidigare kampanjer i Kinas historia som riktar sig mot landets intellektuella, men bloggaren pekar på en viktig skillnad, nämligen att i och med internet som informationskanal så åtnjuter dagens regimkritiker ett visst stöd bland allmänheten.

Online nationalism: Running dog eat dog – Den nationalistiska kinesiska hemsidan anti-cnn.com har enligt The Economist stora bekymmer med sin finansiering. Sidan fick stor uppmärksamhet 2008, sedan man på ett hyfsat sakligt vis ifrågasatte västerländsk rapportering kring etniska upplopp i Tibet. Anti-cnn har dock inte kunnat tjäna några pengar på sin verksamhet, och allt eftersom investerare och finansiärer tappat tålamodet har företaget nu gått från ett par dussin anställda, till bara en enda regelbunden skribent.

Sinica: Innovation in China – Sinica diskuterar denna vecka i sin podcast hur pass effektiv och utbredd kinesisk innovation egentligen är. Jämfört med västerländsk kultur, så är det mindre accepterat att i Kina misslyckas som entreprenör eller ifrågasätta auktoriteter. Detta skapar dåliga förutsättningar för innovation, men samtidigt stiger även siffran för antalet patent i Kina stadigt, och har nu till och med passerat USA. Men hur stor del av patenten är egentligen användbara, och hur många är rena teknologistölder? Och inom vilka områden sker de flesta av dessa patent?

ENERGI & MILJÖ

Chinese to Invest in British Nuclear Power – I veckan beslutade brittiska myndigheter att tillåta kinesiska företag att investera i de 12 nya kärnkraftsreaktorer som Storbritannien nu planerar bygga innan år 2030. I överenskommelsen ingår även att brittiska företag som Rolls-Royce och International Nuclear Services kan komma att spela en större roll i Kinas ännu större expansionsplaner för sin kärnkraft; Kina planerar att under de kommande åren bygga dussintals helt nya kärnkraftverk. Sedan tidigare samarbetar franska kärnkraftföretag redan med Kina, påpekar New York Times.

Beijing to restrict private car use to tackle pollution – Peking kommer nu ytterligare att begränsa biltrafiken i ett försök att komma till rätta med stadens luftföroreningar. Under dagar då luften är särskilt dålig, kommer man endast tillåta hälften av stadens bilar att ge sig ut på gatorna, nämligen de som har ett registreringsnummer som slutar på antingen jämn eller ojämn siffra. Beroende på hur skitig luften är ska myndigheterna dela upp dagarna i olika färger; blå, gul, orange och röd. Under orange dagar kommer man även stoppa produktionen vid några av stadens fabriker, och förbjuda matlagning utomhus. Under röda dagar ska dagis och skolor stängas.

A slight catch – South China Morning Post skriver denna vecka ett långt reportage om överfisket i Thailands vatten. Man följer med på en fiskebåt där en fiskare minns hur hans far drog upp otroligt stora laster, medan man nu får nöja sig med småfisk. Vid landets östkust är fisken redan nästan slut, och nu börjar dräneringen även på västkusten. Enligt officiell statistik fångade thailändska fiskebåtar på 1960-talet i snitt 300 kilo fisk i timmen; nu är motsvarande siffra endast 18 kilo, trots att dagens fiskare har tillgång till bättre teknologi. Thailand har de senaste åren blivit världens tredje exportör av fisk och fiskprodukter, men frågan är hur länge detta kan pågå.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Why have young people in Japan stopped having sex? – Unga japaner blir allt mindre intresserade av sex och reltioner, skriver The Guardian i veckan. Enligt en undersökning ska nästan hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av männen i åldrarna 16-24 år vara ointresserade av, eller förakta, sexuella relationer. Andra siffror visar att en tredjedel av alla japaner under 30 år aldrig har dejtat. Detta beskrivs som en nationell fara, eftersom landets befolkning minskat de sensate åren och beräknas falla med en tredjedel de närmaste 50 åren. Anledningarna sägs bland annat vara sociala förändringar, där dagens unga snarare söker självförverkligande än att få barn för nationens bästa. Livslånga anställningar har blivit ovanligare, och kvinnor mer självständiga.

Authors Accept Censors’ Rules to Sell in China – Kinesiska bokmalar får ofta dras med att deras böcker saknar vissa delar, som tagits bort av landets censurmyndighet. Exempelvis får läsare av Ezra Vogels biografi om Deng Xiaoping inte veta mycket om vad som hände på Himmelska fridens torg 1989, samt den viktiga bakgrunden med fallna kommuniststater i Östeuropa. I en intervju med New York Times säger dock Vogel att han är redo att acceptera denna trade-off, eftersom boken, som sålt 650 000 exemplar i Kina i annat fall inte hade kunnat ges ut här över huvudtaget. Artikeln sammanfattar att även om de flesta utländska författare anser processen med censur i Kina vara frustrerande, så är de flesta beredda på att ge med sig för att alls kunna nå ut till Kinas stora publik.

Animated film about Mao Zedong in works to raise youth awareness – I ett försök att hjärntvätta få landets ungdom att uppskatta det kinesiska ledarskapet, finansierar nu myndigheterna ett projekt där Mao Zedong ska göras till tecknad film. Den första filmen ska skildra Maos ungdom, och vara klar till 120-årsdagen av Maos födelse i slutet av december i år. Framtida filmer kommer bland annat att handla om Maos högra hand Zhou Enlai. I och med detta bryter man ett gammalt tabu om att göra kinesiska revolutionära ledare till teckand film, påpekar South China Morning Post.

China now houses over 54,000 people aged 100 years and up – Enligt nya siffror finns det nu över 54 000 kineser som är 100 år eller äldre. Äldst av alla är en 127-årig kvinna som tillhör den etniska minoriteten uigur, som håller till i Kinas nordvästra provins Xinjiang. Om henner ålder bekräftas, kommer hon ta plats i Guiness rekordbok som äldsta kvinnan någonsin, skriver Shanghaiist.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.