Gravplatser i Kina allt dyrare, snart slut

13 oktober, 2013

På senare år har Kinas markpriser blivit allt högre, främst på grund av de priser som byggbolag är villiga att betala för land som sedan bringar in förtjänster på landets glödheta fastighetsmarknad.

I september såldes exempelvis en bit land i Shanghai nyligen för cirka 20 miljarder kronor, eller nästan 40 000 kronor per kvadratmeter.

Att markpriserna under flera år pressats upp så pass, innebär även att det blir allt dyrare för kineser att skaffa sig en bit land för sin sista vila.

I Kina dör i dag över nio miljoner människor varje år. Och denna siffra väntas öka, eftersom antalet kineser som är 65 år eller äldre kommer mer än fördubblas fram till år 2050, från dagens 119 miljoner.

Lägg därtill faktumet att Kina endast har 3 000 kyrkogårdar, jämfört med exempelvis 50 000 i USA, och det är inte så lustigt att en gravplats i Shanghai i dag i genomsnitt kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor. Eftertraktade platser vid stadens centrala kyrkogårdar kostar redan nu 200 000 kronor – och det är bara för själva markbiten, inte inräknat gravsten eller andra kostnader.

Den sista vilan blir allt dyrare i Kina

I Guangdong haffades nyligen en tjänsteman som tjänat nästan 50 miljoner kronor illegalt på att ha sålt 8 000 gravplatser. Priset på gravplatser i dess provinshuvudstad Guangzhou har stigit med över 10 procent om året de senaste årtiondet.

Den åldrande befolkningen, tillsammans med dekrympande markresurserna, gör att Kina kommer ha slut på gravplatser inom sex år, skriver Want China Times.

Redan nu är läget kritiskt i vissa provinser. I Henan – som har över 100 miljoner invånare inklämda på bara ett par procent av Kinas totala landyta – skapade myndigheterna stor kontrovers då man i fjol förstörde miljontals gravar för att frigöra jordbruksland.

Myndigheternas åtgärder för att minska pressen på gravplatser, innefattar utbetalningar på 2 000 kronor till invånare i Shanghai som väljer kremering och att sprida ut askan över Hangzhoubukten, istället för en traditionell begravning.

Flertalet städer har även börjat erbjuda så kallade ”träd-begravningar”, där den bortgångnes aska läggs i en biologiskt nedbrytbar urna, som sedan placeras i närheten av ett träd.

Men, påpekar Quartz, kulturella vanor och ren prestige kommer göra att kineserna även i fortsättningen inte drar sig för att spendera stora summor på sina gravplatser.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.